AIESEC er verdens største studentdrevne organisasjon med over 60.000 medlemmer og er representert i over 110 land over hele verden. Organisasjonen tilbyr blant annet utvekslingsprogram, hvor du som student eller nyutdannet kan dra på utveksling til et annet land for å bli kjent med kulturen og jobbe med ulike prosjekter.

Et av utvekslingsprogrammene er Your Impact Africa og Asia. Dette innebærer at du kan dra et bestemt land i en av de to verdensdelene for å jobbe frivillig.

Du kan dra ut etter jul eller i sommerferien, og oppholdet varer vanligvis fra mellom seks til åtte uker. Her har du en gylden mulighet til å bli kjent med nye kulturer og mennesker du aldri ellers ville møtt. Samtidig skal vi heller ikke legge skjul på at det å jobbe frivillig ser bra ut på CVen når du skal søke jobb. 

Vi har tatt en prat med noen av studentene som har valgt å bli med på Your Impact-prosjektet og befinner seg i ulike land i Afrika. 

 

Ville gjøre noe annerledes 

Rachel Bjørkli Berg (22) studerer portugisisk ved Universitetet i Oslo.

Siden februar har hun imidlertid bodd i det sørøstlige landet Mosambik i Afrika hvor hun deltar i Your Impact-prosjektet. Det skal hun gjøre fram til slutten av juni.

 

– Jeg er en person som liker å gjøre noe annerledes. Å oppleve, se og snakke med folk med ulike bakgrunner, historier, levemåter og meninger fascinerer meg.

– At Your Impact-prosjektet går begge veier (nord/sør), altså at det også gir studenter fra sør (Mosambik, Uganda og Kenya) mulighet til å jobbe i norske organisasjoner som arbeider med sine lokale prosjekt, ga mer troverdighet for at dette kunne være et godt prosjekt. 

Hvorfor valgte du å dra til Afrika og Mosambik?

–  Jeg har aldri tidligere vært i Afrika, og har tenkt at det er det kontinentet i verden med de største kontrastene i forhold til mine egne verdier. Jeg tenkte derfor at å dra til Afrika ville frustrere meg mye og gjøre meg sint, sier hun og utdyper: 

– For eksempel trodde jeg at ulikhetene rundt spørsmål som kvinnesyn, overtro, korrupsjon og så videre  ville være for provoserende. Har savnet et lengre opphold i utlandet og utfordringene det fører med seg, jeg valgte derfor å søke på AIESECs prosjekt.

– Jeg ønsket å dra til Mosambik på grunn av landets historie som tidligere portugisisk koloni. Siden jeg studerer portugisisk så er dette en stor mulighet til å få mer kunnskap om landet og språket.


 

Annerledes hverdag 

Hverdagen i Mosambik utarter seg veldig annerledes enn den Rachel er vant med fra Norge. 

– Om morgenen tar jeg en falleferdig «chapa» (minibuss) som alltid spiller musikk på full guffe til bydelen Chamanculo. Dette er en bydel som er preget av fattigdom, arbeidsledighet blant unge, prostitusjon og alkohol- og stoffmisbruk.

– Folk roper alltid «MOLONGO», «MOLONGO» (hviting red.anm) «Hva gjør du her?» «Vil du gifte deg med meg», sier hun.

 

Your Impact
  • Your Impact er et prosjekt i regi av AIESEC hvor du kan jobbe frivillig i ulike land i Asia og Afrika. 
  • Du kan velge mellom prosjekter i følgende Afrikanske land: Mosambik, Uganda, Kamerun, Ghana, Egypt og Kenya, samt Vietnam, Kina og Taiwan i prosjektet Your Impact Asia. 
  • Prosjektet starter i starten av januar eller juli med forberedelseskurs i regi av både AIESEC og Fredskorpset. 
  • Deltakerne kan velge å jobbe i en periode for AIESEC etter at de kommer tilbake med blant annet informasjonsarbeid, men dette er ikke et krav.
  • Søknadsfristen for å søke på programmet som starter i juli er 4. mai 2012. 

 

Hun jobber med barn og unge i Mosambik, og er ofte ute på farten for å besøke forskjellige institusjoner. 

– Arbeidsdagene har så langt bestått av en del skolebesøk og hjemmebesøk for å «kartlegge» hvilke barn og unge som skal delta i det nye prosjektet, i tillegg til planlegging med kolleger. I 12-tida har vi lunsj på arbeidsplassen.

– Det er en god atmosfære og alltid spennende diskusjoner rundt lunsjbordet. Alle mine kolleger er fra bydelen vi arbeider i. Etter mye vandring i sola i arbeidstiden er jeg helt utslitt når arbeidsdagen er over. Det er mange nye inntrykk å ta til seg. 


 

– Ting tar tid

22-åringen merket fort at ting tar litt ekstra tid, og at man må hente fram tålmodigheten.

– Ting tar tid. Man må alltid purre på for at ting skal bli gjort. Det hjelper ikke å bare ta en telefon og regne med at det som blir lovet, faktisk blir gjort.

– Et eksempel er søknadsprosessen for å få tillatelse til å sette i gang et alfabetiseringsprosjekt. Svaret kom aldri, siden de ansvarlige hadde «mistet» brevet. Det hjelper aldri å bare sende en e-post eller ta en telefon, man må bruke mye av arbeidstiden til å møte personlig.

– Skal man snakke med en rektor på en skole, må man ofte først snakke med resepsjonen, for å så vente på sekretæren som ikke har kommet på jobb, for å så få tillatelse til å snakke med rektoren som hele tiden har vært der. Det virker som det er viktig å markere sin posisjon, fortsetter hun. 

Har du noen tips til andre som tenker på å søke på utvekslingsprogrammet?

– Du må være en person som er åpen og villig til å leve på en annen måte enn det man er vant til. Du bør like å bo under simplere forhold og ikke være «prippen». For eksempel bør man kunne tenke at å dusje i kaldt vann er en selvfølge. Å like å kommunisere og være sosial er også et pluss.


 

 Forelsket meg i Afrika 

Madeleine Kjellevand (23) har en bachelor i Afrikastudier fra NTNU. Til høsten skal hun starte på en master i african politics ved SOAS (School of Oriental and African Studies) ved University of London. Før hun tar fatt på masteren valgte hun å dra til Uganda for å jobbe som frivillig. 

 

– Jeg ønsket erfaring med organisasjonsarbeid på et grasrotnivå. Siden jeg akkurat ble ferdig med bacheloren min, ønsket jeg å få litt «kjøtt på benet» før jeg skal studere videre. Annet enn det, har jeg tidligere studert i Tanzania hvor jeg forelsket meg i Afrika, og dette var en glimrende måte å dra tilbake på. 

Hvorfor valgte du å dra til Afrika og Uganda?

– Afrika faller seg veldig naturlig for meg siden jeg har studert Afrikastudier. Uganda valgte jeg fordi det er et veldig spennende land kulturelt, politisk og historisk, for ikke å snakke om landskapet, som er helt utrolig flott.

LES OGSÅ: Praktikant i UNDP

 

Smykkeprosjekt 

Kjellevand har valgt å være i Uganda i fem måneder. Hun veksler mellom å bo i en liten landsby og i en litt større by hvor hun leder et prosjekt som går ut på at kvinner i landsbyen lager smykker av papir. 

– Min oppgave så langt har vært å strukturere prosjektet og videreutvikle det. Min uke er delt opp i to, fra mandag til onsdag bor jeg i en landsby som ligger veldig ruralt i Uganda. Fra torsdag til søndag bor jeg i en større by, Jinja. En vanlig dag i landsbyen er veldig anderledes enn en vanlig dag i byen.

– I landsbyen våkner man som regel av at cirka 200 barn kommer til skolen som ligger rett ved siden av hytten jeg bor i. Deretter driver jeg enten med smykkeprosjektet eller samler jeg inn data til en forskningsrapport vi skal skrive i løpet av  de fem månedene vi er her.

23-åringen forteller at hun har støtt på få utfordringer underveis i oppholdet. 

 

– Det er selvfølgelig frustrasjoner sånn som at vi har strøm annenhver dag i byen, og at det ikke finnes strøm eller vann i landsbyen. Men slike ting blir man fort vant til og det blir en del av hverdagen. Man støter selvfølgelig på situasjoner og problemer på jobben som er frustrerende, og som ville vært enklere å løse i Norge.

– For eksempel er det vanskelig å få kvinnene i prosjektet mitt til å forstå viktigheten av bærekraftighet. Siden fattigdommen er svært utbredt er ikke bærekraftigheten av prosjektet første prioritet, men heller pengene de kan tjene. Mitt hovedmål med prosjektet er å gjøre meg selv overfladisk og ubrukelig, selv om foreløpig ser det ut til at det vil ta litt tid.

Hvordan var søknadsprosessen?

– Jeg søkte først til AIESEC i Trondheim og fikk deretter intervju med AIESEC nasjonalt. Så var det et Skypeintervju hvor en stor del av intervjuet konsentrerte seg om mine forventninger til utvekslingen. Dette for å sikre at våre forventninger sto i stil med opplevelsen.


 

Hvem kan være frivillig? 

Elisabeth Weckner er ansvarlig for prosjektet Your Impact, Africa and Asia. Hun forteller at alle studenter og nyutdannede i Norge kan delta på prosjektet.

– Alle studenter og nyutdannede i Norge som har lyst til å utfordre seg selv og få en positiv og meningsfull opplevelse gjennom frivillig arbeid i Afrika eller Asia. For å delta på prosjektet bør man være mellom 18 - 30 år og ha begynt en grad av høyere utdanning.

 

Hvorfor er det verdifullt for norske studenter å være med på dette? 

– Den fremste verdien kommer nok av den personlige erfaringen og utviklingen som man får gjennom å utfordre seg selv, tilpasse seg en ny kultur, oppleve et lokalsamfunn i Afrika eller Asia fra innsiden og bli godt kjent med mennesker med vidt forskjellige bakgrunner og perspektiver, sier hun.

Hva slags egenskaper bør man inneha for å bli med på dette - hva ser dere etter når dere skal velge mennesker som har lyst til å bli med?

– Vi søker etter selvdrevne unge mennesker som har lyst til å utvikle seg selv mens de gjør en forskjell for andre mennesker. Det er også viktig for oss at motivasjon og forventninger til deltakerne stemmer overens med hva vi faktisk gjør i prosjektet. 

Prosjektene til Your Impact betyr mye for landene som er en del av dem. 

– De fleste av prosjektene i Afrika og Asia retter seg mot spesifikke samfunnsspørsmål som for eksempel HIV/AIDS, miljøvern eller undervisning til barn og unge. Prosjektene har to hovedformål. Først og fremst er det å ha en positiv påvirkning på problemstillingene, lokalsamfunnet og enkeltindivider under oppholdet.

– For det andre, og kanskje det aller viktigste, er påvirkningen prosjektene har på deg som jobber med prosjektene, både internasjonale frivillige og de som jobber lokalt. Med den erfaringen du får under oppholdet og de egenskapene du utvikler har du en bedre mulighet til å ha en positiv påvirkning på samfunnet også senere.