T arjei Westby (20), for mange kjent som Goggen i Hotel Cæsar, studerer nå i Glasgow. Han ønsket å komme seg til et sted der han ikke ville bli assosiert med tidligere arbeid.
Navn: Tarjei Westby
Alder: 20
Studie: BA Acting (Bachelor i Skuespill)
Studiested: Royal Conservatoire of Scotland (tidligere Royal Scottish Academy of Music and Drama)
Hvordan kom du fram til at det var til Skottland du ville dra?
I mine øyne, tilbyr Storbritannia den beste skuespillerutdannelsen. Lærerne/regissørene jeg jobber med, har bred internasjonal erfaring, og samtlige fikk enten Shakespeare eller Chekhov gjennom morsmelka.
Da min profesjonelle erfaring er fra TV og film, ønsket jeg en sterk klassisk teaterutdannelse. Det var også veldig viktig for meg at skolen forbereder meg på dagens bransje og ikke fortidens nostalgi.
Her mener jeg at RCS skiller seg veldig fra flere av skolene i London. Skolen kaster mange forskjellige metoder, stiler og læremåter i din retning og det er opp til deg som student å finne den retningen som er best for deg. I stedet for å knekke deg, for så å bygge deg opp, ønsker de heller å utvikle det du allerede har.

Hva er den største forskjellen på å studere i Skottland og i Norge?
Et veldig vanskelig spørsmål. Det er mange forskjeller, men det er også mange likheter.
Kulturen er forskjellig, språket forskjellig, og du er nødt til å håndtere hjemlengsel og omstendigheter som du kanskje ikke er nødt til å ta stilling til om du studerer i hjembygda.
For meg var det viktig å komme meg ut. Jeg ønsket å jobbe på engelsk, og jeg ønsket et nytt miljø, hvor jeg kunne begynne fra scratch uten å bli assosiert med tidligere arbeid.
Studietida er, for meg, tida hvor jeg kan, må og bør utfordre mine egne komfortsoner og oppleve nye ting.
Hvordan er en vanlig dag for deg?
Jeg kommer inn på skolen i rundt ni, etter å ha vandrer 20 minutter gjennom Glasgows regntunge gater.
Dagen består da av en times individuell studie før skuespill-, bevegelse- og stemmeklasser holder meg gående til klokka slår seks.
Derfra, er det kun 15 meters gange til nærmeste pub, med en innbydende halvliterpris på 20 kroner. Det er lange og intensive dager, men for meg er det et pluss.
Faren ved å studere i Oslo, for meg, er at det sosiale kunne tatt overhånd og at prioriteringene mine derfor ville blitt svakere.
Hvordan er studentmiljøet?
Studentmiljøet er veldig godt.
Skolen har en policy på at minst 20 prosent av studentene på skolen må være internasjonale studenter. Dette bidrar til et variert miljø med mange nye impulser og bekjentskaper.
De fleste butikker, puber og nattklubber har studenttilbud som gir deg gunstige priser.
Mat, drikke, leie og klær er mye billigere i Skottland enn i Oslo.
Du kan leve godt på studielånet du får fra Lånekassen.
Hvordan var søknadsprosessen?
Jeg var så heldig at skolen kom til Oslo i fjor for å holde internasjonale auditions. Det var en skole jeg hadde ønsket å søke på, men grunnet jobb hadde jeg ikke muligheten til å dra til Skottland. Jeg søkte derfor ikke på skolen innen søknadsfristen.
Da jeg oppdaget at de skulle til Oslo, sendte jeg dem en e-post med spørsmål om jeg kunne komme allikevel. Det viste seg å være null problem.
Etter audition, fulgte en lang prosess med venting, før jeg endelig fikk vite at jeg hadde fått plassen.
Audition var i mars, jeg fikk ikke svaret før midten av september, med skolestart to uker senere.
Med andre ord – jeg måtte snu på en femøring, pakke sakene og sette meg på første fly til Skottland.
I ettertid, har jeg fått beskjed om at dette var et unntakstilfelle og at man vanligvis får svar senest i midten av august.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Skottland?
Jeg synes det administrative på skolen har vært noe svakt. Informasjon, skolens wifi, strenge regler i forhold til helse og lignende. Dette er områder der norske skoler ligger milevis foran Storbritannia.
Ellers er jeg meget fornøyd. Kunne dog klart meg med mer sol og mindre regn.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Det første året dreier seg mye om å finne seg selv og sin egen nøytralitet. Med dette mener jeg å utfordre deg selv fysisk og psykisk, bli kvitt unødvendige vaner og ironisk nok fjerne skuespill fra regnestykket.
Målet er å eksistere på scenen som et menneske, uten å legge på ekstra lag. Du kan tilføre sann teatralitet, men du kan ikke tilføre teatral sannhet.
Det siste halvåret bruker du på to klasserom-forestillinger, først amerikanske klassikere, før du gjør russiske stykker (som regel Chekhov). Hele året jobber du kontinuerlig med Nadine George sin stemme- og Francois Leqoc sine bevegelsesteknikker.
Mesteparten av andreåret er dedikert til Shakespeare, som er den første offentlige produksjonen. Du tar med deg en forkortet versjon av stykket du jobber med og turnerer rundt på videregående skoler. Studentene holder workshops med elevene etter hver forestilling. Deretter blir fullversjonen av stykkene satt opp i skolens blackboxteater.
Siste halvdel av året, brukes til samarbeid med samtidsforfattere og egne prosjekter, hvor du får mulighet til å skrive, spille og regissere studentproduserte stykker.
Tredjeåret er fylt med forestillinger. Først gjør du et High Style-stykke (Moliere, Ibsen, gresk tragedie o.l.) i skolens egen storstue, som tar 344 tilskuere. Deretter er det showcase, hvor hver student gjør to dialoger, som vises til agenter og fremtidige arbeidsgivere. Dette gjøres både i Glasgow og London.
Utdanningen krones med forestilling i et av Glasgows fineste teatre – The Tron Theatre.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Som sporstidiot og spesielt fotballentusiast, spiller jeg fotball hver søndag.
Ellers går det mye tid på puben.
Glasgow er en by som har det meste, så du kan ikke klage på alternativene. Du har fine parker, koselige caféstrøk, herlige shoppinggater og et yrende natteliv.
Hvordan er leieprisene der?
Leieprisene er gode.
I et kollektiv på 3-4 personer kan du enkelt finne et rom til mellom 2000 og 3000 kroner. Som par ligger prisene mellom 2500 og 4000, og skal du bo alene må du belage deg på 4-5000 kroner i leie.
Er du tålmodig og leter, så finner du gode tilbud.
Det jeg derimot kan advare mot, er student halls (studentbygg), hvor du betaler dyre dommer for middels kvalitet. De fleste bor allikevel på student halls det første året, da det er enklere og mer sosialt, men det er ikke noe jeg vil anbefale til nye studenter.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole?
JA! Hvis du får muligheten til å komme til Skottland og Glasgow, gjør det!
Skolen er regnet som en av de tre beste drama- og musikk-universitetene i Storbritannia.
Glasgow er mye billigere enn London og studentlivet er veldig bra.
Skolen har tidligere utdannet skuespillere som James McAvoy, David Tennant, Billy Boyd og musikere som Paolo Nutini.