(StudentTorget.no):

Onsdag og torsdag denne uken ble NM for studentbedrifter arrangert i Næringslivets hus i Oslo.

Næringsminister Trond Giske åpnet showet onsdag ettermiddag, før de 18 påmeldte studentbedriftene fikk to minutter hver til å overbevise juryen og publikum om at de var verdige vinnere. Etterpå var det klart for mingling og middag.

Vinnerne ble kåret torsdag ettermiddag, og det var Figuma SB som stakk av med seieren.

Figuma består av Oddbjørn Gudmundsen, Svein Leknes Gryte og Inger Anne Overå, som studerer skipsdesign og maskiningeniør ved Høgskolen i Ålesund. 
 
Figuma har utviklet et sløyesystem for fiskebåter, hvor fiskeren slipper å stå med kniv for å sløye fisken selv, mens dette gjøres automatisk ved hjelp av maskinen. Premien er en sjekk på 20.000 kroner og billetter til EM for studentbedrifter som arrangeres i Makedonia i juli. 
 


VINNER AV FERD-PRISEN: Utilia har utviklet en holder for malingsspann. Fra venstre: Trine Marie Kjølberg, Thomas Yttervik, Andreas Larsen og Atle Pedersen.

 

- Nå må vi bare fortsette

 
Vinnerne var veldig glade, stolte og litt overrasket. 
 
- Jeg skjelver nå. Jeg er ganske overrasket. Det var bare å reise seg opp når de sa navnene våre, jeg rakk ikke å tenke så mye, forteller Gudmundsen, som studerer skipsdesign ved Høgskolen i Ålesund.
 
- Hvordan ser dere for dere veien videre?
 
- Nå har vi ikke noe valg, nå må vi bare fortsette, sier studenten som har igjen ett år på bachelorgraden før han er ferdig utdannet. 
 
Det var Inger Anne Overå som fikk ideen til sløyesystemet. 
 
- Jeg har to brødre som begge driver med sjarkfiske, så dette var en gylden mulighet til å hjelpe dem med å gjøre jobben deres mye enklere, sier hun. 
 
 

EM neste

 
EM i Makedonia går av stabelen 6. og 7. juli. Dit skal også studentbedriften Utilia, som fikk EM-billetter da de vant Ferdprisen. Den deles ut til den studentbedriften juryen mener har størst internasjonalt potensial. Både Figuma og Utilia skal nå til Ferd førstkommende mandag, for å øve seg på presentasjonsteknikk før EM. De skal også til Manpower for å øve seg på intervjuteknikk. 
 
Det ble til sammen delt ut sju priser torsdag: 

VANT FIRE PRISER: Studentbedriften, Emra fra Høgskolen i Telemark stakk av med fire priser under NM for studentbedrifter. I tillegg kapret de andreplassen for beste studentbedrift. Fra venstre: Cato Nilsen, Erik Angelsen, Sjur Reiremo, Mikael C. Basteskår og Hallvard Huse.
Salgsprisen, Nordeaprisen, ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift, NHO-prisen for beste samarbeid med næringslivet, prisen for beste regnskap, Ferdprisen for størst internasjonalt potensial og Norges beste studentbedrift 2012. 
 
 

Tjener penger

 
Salgsprisen gikk til studentbedriften Gult er kult, som har spesialisert seg på konferaniserrollen. 
 
Før prisutdelingen håpet de på å nå til topps. 
 
- Siden vi driver med presantasjonskurs og tar konferansierjobber, så vinner vi nok ikke prisen for størst internasjonalt potensial. Vi går for salgsprisen, det er den vi har lyst til å vinne, sier Viggo Venn i Gult er kult. 
 
De har allerede mange oppdrag bak seg, og pengene har begynt å rulle inn. 
 
- Vi begynte å selge dette fra dag to. Da vi var hos investorer forrige uke, kom vi fram til at vi ikke trengte noen penger, fordi vi allerede tjener godt med penger, forteller han videre. 
 

 

Vant fire priser 

 
Studentbedriften Emra fra Høgskolen i Telemark vant hele fire priser: 
Beste forretningsplan, Nordeaprisen, HR-prisen og NHO-prisen.
 
Emra har utviklet et forskalingssystem som går ut på at en kloss skal gjøre det enklere å forskale rett, uten å ødelegge rør og ledninger i gulvet når du bygger hus.  

EMRA: "Rett på første forsøk", er slagordet til studentbedriften Embra. De små gule klossene på gulvet på denne demoen, viser produktet de tilbyr, nemlig en kloss som gjør husbyggingen enklere. 
 
- Vi har en veldig godt utviklet teknisk løsning på et dyrt problem, som koster byggebransjen mye penger. Det finnes flere løsninger på markedet, men ingen riktig gode løsninger. Dette har vi løst. Hvis vi får dette inn som en standard i byggebransjen, vil både samfunnet og byggebransjen tjene penger på det, sier Hallvard Huse. 
 
Guttene måtte opp på scenen og ta imot priser fire ganger. 
 
- Vi er overlykkelige. Dette går over all forventing, sier Huse.
 
 

Passer på hengeren med mobilen

Prisen for beste regnskap gikk til Trailercom. De har utviklet et system som hjelper deg med å ha bedre oversikt når du kjører bil med henger på, som for eksempel at lysene virker og lasten er trygt sikret. Dette sjekker du ved hjelp av smarttelefonen din. En app kommuniserer med en brikke som er festet til beltet du fester lasten med. 

- Dette er veldig overraskende. Tusen tusen takk, sa daglig leder i studentbedriften, Ole Petter Moss Rønneseter da de mottok prisen.