(StudentTorget.no):
Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT) lanserte i dag et nytt prosjekt kalt edX. Med dette skal de amerikanske eliteuniversitetene revolusjonere utdanningstilbudet for hele verden ved å tilby gratis undervisning over internett.
Denne høsten får over en million mennesker lov til å delta i prøveprosjektet, melder BBC.
Fremtidens skole
En av pionerene bak prosjektet mener at fremtiden ligger innen web-basert utdanning.
- Dette kan bety slutten for totimers-forelesningene. Du kan ikke sette en forelesning på pause, eller spole framover, sier Agant Agarwal, sjefen for dataingeniør-utdanningen på Massachusetts-universitetet.
Studentene som gjennomfører nettkurset vil kunne følge den samme undervisningen som de betalende studentene får i dag, men de vil ikke kunne få et offisielt vitnemål.
I Norge er de fleste utdanningsinstitusjonene subsidiert av staten, mens mange av eliteuniversitetene i USA er privateid, og tjener gode penger på betalende studenter.
Dermed åpnes en ny problemstilling i hva som skal få studenter til å betale store summer for å gå på universitetene og ikke ta emnene over nettet.
- Dette gjør at universitetene må revurdere sin betydning for studentene, sier Daphne Koller fra Stanford-universitetet.
Ingen planer i Norge
I Norge finnes det flere privatskoler som tilbyr utdanning over internett, men mot betaling. De offentlige utdanningsinstitusjonene har ikke fullverdige utdanningsmuligheter over internett, men i enkelte fag legges det ut podcaster fra forelesninger.
- Så langt jeg vet er det ingen som har lignende planer i samme skala her i Norge, sier Åsne Høgetveit, fagpolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon til Dagbladet.
Selv om hun mener at initiativet har mye bra over seg, påpeker hun at noen fordeler forsvinner ved utdanning via internett.
- Det blir noe annet å sitte på biblioteket og lese pensum. Ved å møte opp fysisk får man blant annet en bedre oppfølging. Det vil nok fortsatt være et skille mellom nettstudier og det å møte opp fysisk, sier Høgetveit.
Hun mener at MIT på mange måter har vært et foregangsuniversitet på området.
- De har vært veldig opptatt av dette og flinke på dette området. Kunnskap gratis tilgjengelig er alltid bra. Samtidig ligger det nok en markedsføringsstrategi for disse universitetene her også, sier Høgetveit til Dagbladet.