(StudentTorget.no):

Til tross for at man skulle tro at øl er øl, og at forskjellene mellom de ulike merkene stort sett er flisespikkeri, finnes det like mange ølsorter som det finnes fugler i luften.
 
Hvis man fortsatt er mest komfortabel med den vannete ølen man debuterte med i tenårene, er det kanskje på tide å utvide øl-horisonten noe. 
 
Selv om det lages mye godt øl som bør prøves, er det også mye rart øl på markedet. Her er noen eksempler på varianter som man strengt tatt kan klare seg uten.
 
 
 

Dogfish Head Chicha

 

 

Bryggeriet Dogfish Head har produsert over 200 ulike ølsorter i løpet av sine 15 år i bransjen, og de fleste stammer fra urgamle bryggetradisjoner. Når de i 2010 bestemte seg for å utvide sortementet med enda en variant, fant ut at de måtte bli kreative for å bringe noe nytt på banen. Etter å ha søkt verden over etter inspirasjon endte de opp med å satse på en gammel peruansk maisbasert øltype. 
 
Oppskriften krever at alle maiskornene først må tygges og spyttes ut for å lage en grøtaktig masse som formes til flate kaker som skal ligge ute og tørke. Visstnok skal de naturlige ptyalin-enzymene i menneskespyttet fungere som en katalysator og bryte ned stivelsen til en mer anvendelig fermentert sukkerart. På selve brygge-dagen legges maiskakene i brygget sammen med andre korn, jordbær og en sjenlden type ville bær fra Sør-Amerika. Dette skal i følge ekspertene være et tørt, fuktig, komplekst og forfriskende øl. Forhåpentlig vis uten ettersmak av ånden til bryggmesteren.
 
 

 

 

 

Pizza Beer 

 
Italia er kjent for å ha et av verdens mest populære menyer, og nå har de tydeligvis gjort et forsøk på å videreføre smaken fra kongen av italiensk cuisine inn i alkoholbransjen. Det de gjør er å mose oppi en hel haug med pizza, og filtrerer det sammen med noe gresskar og alle de vanlige øl-ingrediensene. 
 
Som om ikke dette var bakvendt nok, har den samme produsenten også laget en pizza øl-pizza (slik at øl som kommer fra en pizza går tilbake til å lage en pizza) Hvorfor kan de ikke bare spise pizza og drikke øl som alle andre?
 
 
 

 

 

 

Beer Geek Brunch Weasel 

 
På det danske bryggeriet Mikkeller, har de kommet opp med en tykk og kremaktig kaffe-stout som er brygget på røyskattavføring. Det vil si, kaffen som ølet brygges på er laget av avføringen til et lite røyskattlignende dyr. Dette dyret spiser nemlig kun de beste av disse kaffebønnene, og enzymene som blir tilsatt via fordøyelsessystemet gir kaffebønnene en ekstra sterk smak og aroma.
 
Selv om Mikkeller er et dansk bryggeri, blir Beer Geek Brunch Weasel brygget og tappet ved Nøgne Ø i Grimstad. Hvorfor de har valgt å lage øl av dette er et mysterium, men det må tydeligvis være et marked for det. De kan også skilte med hele 10,9 % alkohol, så hvis du noen gang får tak i en er det bare å lene seg tilbake og tenke på noe annet. 
 
 

 

 

Bilk 

 
Med en 70/30-blanding av øl og melk, ble Bilk funnet opp for å bli kvitt de enorme melkeforsyningene Japan brant inne med da melkeforbruket falt dramatisk. I følge PETA er det faktisk sunnere enn vanlig øl, og ifølge noen som er nødt til å være kjøpt og betalt, så smaker det visstnok godt. Ølet er bare tilgjengelig i Hokkaido i Japan, så du slipper antakeligvis å finne ut om det stemmer.
 
 

 

 

 

Island Creek Oyster Stout 

 
Ideen til Island Creek Oyster Stout skal ha kommet av at personalet ved Harpoon Brewery gjennom flere år nøt kombinasjonen av lokale østers og sitt selv-bryggede øl. Stouts har lenge vært forbundet med østers, men sjelden brygget med dem. Disse lokale østersene skal visstnok være spesielt egnet til bryggingen, og skal gi ølen en fyldig og glatt følelse i munnen. Selve smaken defineres av en kombinasjon av østers med ristet bygg, sjokolade-rug og malt. Ifølge bryggeriets egne beskrivelser blandes disse smakene vakkert med havets mineraler fra Island Creek østers. Ølet, som er den 30. utgaven av Harpoon 100 Barrel Series, nytes best med en stor tallerken østers.
 
 
 

 

The End of History 

 

 

Det skotske bryggeriet BrewDog er kongene av PR, og etter gjentatte forsøk, satte de endelig rekorden for den mest alkoholholdige ølen i 2010 med «The End of History». Dette hadde tydeligvis ikke nok markedsføringsverdi, så de tappet ølet i flasker, og trædde så et ekorn over flaskene(!).
 
Dette er ett av de sterkeste ølene som noensinne er laget (med 55 % alkohol), og bare 18 flasker ble lagt ut for salg. Her er hvordan de selv beskriver ølet:
 
«This 55% beer should be drank in small servings whilst exuding an endearing pseudo vigilance and reverence for Mr Stoat. This is to be enjoyed with a weather eye on the horizon for inflatable alcohol industry Nazis, judgemental washed up neo-prohibitionists or any grandiloquent, ostentatious foxes.»
 

 

Bacon beer 

 

 
 
Det amerikanske bryggeriet Brooklyn Brewery fikk mye oppmerksomhet da de forsøkte seg på å brygge øl med baconsmak. Ølet, som het Reinschweinsgebot, var egentlig bare ment som et eksperiment, og ble produsert i svært små mengder. Dette var et typisk brown ale, som ble tilsatt baconfett og deretter lagret i bourbonfat.  
 
Eneste grunnen til å ønske at dette fortsatt var i produksjon må være av ren nysgjerrighet. Da virker til og med øl av røyskatt-dritt mer fristende.  

 

LES OGSÅ: Selvlysene Gin-gelé og annen moro