(StudentTorget.no):

Mange går med en drøm om å starte for seg selv, om å starte noe eget. Noen følger drømmen, men for de aller fleste blir det med nettopp drømmen.

Rådet fra andre unge gründere, er rett og slett å gjøre det. Men ikke sett pengene og studiene på spill ved første forsøk. I Norge er vi også såpass heldig at vi har en rekke støtteordninger, som kan begrense den økonomiske risikoen. 

Kameratene Johan Svabø (24) og Stian Grønnern (23) er to av de som har gjort gründere av seg. De to har bakgrunn fra henholdsvis Kreativitet, Innovasjon og Forretningsutvikling på Markedshøyskolen, og International Enterprise and Business Development på University of Essex i England. 

 

JOHAN OG STIANS TIPS TIL ANDRE GRÜNDERE: 

Gjør det, gjør det, gjennomfør det! Har du en drøm, en plan, et ønske om å gjøre noe, så burde du rett og slett bare gjøre det!

Tre ting vi vil trekke frem:

1.    Risiko. Ikke sett pengene og studiene på spill i ditt første prosjekt. Prøv å finne måter å minimere risikoen på som ved å inngå strategiske samarbeidsavtaler, eller start med et prosjekt som trenger begrenset med kapital i oppstartsfasen.


2.    Man leker ikke butikk! Hvis du skal gjøre dette så må du gå inn for det 100%. Dette kan påvirke skolen og ditt sosiale liv, så du må være dedikert til oppgaven.

3.    Spør hvis du lurer på noe eller står fast.

”Han som spør er dum kun et kort øyeblikk, han som aldri spør er uvitende hele livet”.

- Tro på oss selv

Stian er ferdig med en bachelor, mens Johan er inne i det siste året av sin bachelorgrad. Nå har de laget appen Shapping, som gir deg en oversikt over tilbud og nyheter hos en rekke butikker i landet. Ideen om Shapping ble inspirert av et skoleprosjekt Johan hadde på Markedshøyskolen.

- Videre ble konseptet videreutviklet og delvis omgjort. Grunnen til at vi tok tak i ideen, var lysten til å skape noe nytt og iverksette én av de mange ideene vi hadde, forteller guttene. 

Appen har vært på markedet i tre uker, og 3000 har så langt lastet den ned. Foreløpig har de 30 butikker med seg på laget. De tror timingen er riktig for å lykkes. 

- Vi tror på Shapping fordi vi mener at timingen er riktig. Mobil markedsføring er kraftig i vinden og vi ser trender ved bruk av smarttelefoner som tyder på at behovet for produkter som Shapping er tilstedet. Vi syntes at tjenesten vi har levert nå er god, samtidig som vi ser et voldsomt forbedringspotensialet og mange muligheter, og det er inspirerende! Også har vi selvfølgelig tro på oss selv og det vi jobber med, og det er viktig.


LES OGSÅ: Gründere vil hjelpe andre gründere

 

Studiene viktige

Prosjektet ble til mens Johan og Stian studerte. I følge de unge gründerne er det selve miljøet som har vært viktigst med studietiden. Johan er veldig fornøyd med valget om å gå på Markedshøyskolen, og trekker frem fag som Digital Økonomi, der han lærte spesielt mye som har vært nyttig for Shapping.

- Men det er klart at det er stor forskjell på det man lærer på skolebenken og det man gjør i praksis. Konkret så har studiene satt oss i et miljø hvor vi er omringet av kreative og positive mennesker, det er det som har betydd mest for arbeidet med Shapping, forteller de. 

På sikt er drømmen å bli blant de fremste innen mobil markedsføring i Europa, men først vil de nøye seg med Norden. 

- Vi setter oss store mål, men vi håper å bli en av Europas fremste aktører innenfor mobil markedsføring. Vi har intensjoner om å gjøre Shapping til en større sosial tjeneste og bli en møteplass for mote og livsstil. Dette vil ta tid, men vi liker å ha noe å strekke oss etter.

- I 2013 så er planen å ekspandere ytterligere i Norge og starte opp i Sverige og Danmark.


LES OGSÅ: De 10 viktigste egenskapene for fremtidens arbeidsmarked

 

- Ikke flau over å spørre

Som gründer må man ha evnen til å jobbe hardt og tåle noen smeller. Hva er Johan og Stians viktigste gründeregenskaper? 

- Flink med mennesker. Glad i å selge. Jeg liker å lære og er ikke flau over å spørre. Åpenhet er viktig og man må kunne ta imot råd. Ydmykhet og stå-på-vilje. Og kanskje jeg burde nevne selvtillit på slutten her, sier Johan Svabø. 

- Er uredd og liker utfordringer i hverdagen. Alltid ute etter å lære. Møter man motgang, må man ta med seg det viktige og positive, og glemme det negative. Gjør det til noe konstruktivt. En positiv tankegang er viktig som gründer. Og jeg liker å jobbe mot et større mål, en visjon, sier Stian Grønnern. 

LES OGSÅ: Hvilken persontype er du?

 
 FEM STØTTEORDNINGER SOM KAN HJELPE:

INNOVASJON NORGE
Innovasjon Norge tilbyr tjenester innenfor finansiering, kompetanse, rådgiving, nettverk og profilering. De tilbyr hovedsakelig fire typer finansiering: lån, stipend, tilskudd og garantier. Les mer hos innovasjonnorge.no

PROSJEKTETABLERINGSSTØTTE EU, EUREKA, EØS (PES)
Forskningsrådet tilbyr støtte for å stimulere til økt norsk deltakelse i europeisk Forskning og utviklings (FoU) samarbeid. Støtten brukes til å forberede søknader eller prosjektforslag rettet mot europeiske FoU-programmer som er åpne for norsk deltakelse. Nærmere oversikt over aktuelle programmer og vilkår fremgår av utlysningene. Bedrifter og andre som ikke søker om rammebevilgning kan søke om støtte til enkeltprosjekter. Maksimalt støttebeløp per støttemottaker er 500 000 kr per år.


SKATTEFUNN
SKATTEFUNN er en skattefradragsordning for skattepliktige foretak i Norge. Man kan få inntil 20% skattefradag for forskning- og utviklingsprosjekter, altså der formålet er å fremskaffe ny kunnskap, informasjon eller erfaring som igjen kan føre til nye eller bedre produkter, tjenester eller produksjonsmetoder.

FORNY-PROGRAMMET
FORNY disponerer midler for å fremme verdiskaping i Norge gjennom kommersialisering av forskningsresultater. Man kan få stipender til å evaluere og realisere idéer med stort forretningsmessig potensial fram til selskapsetablering og lisensiering. Programmet har også midler til å verifisere teknologien i prosjektene. Det kan også bidras med stipender for å kjøpe fri forskerne fra faste oppgaver, slik at de kan følge prosjektet lenger ut i kommersialiseringsfasen.

ISBRYTERORDNINGEN
Innovasjon Norge og Norsk Designråd har en egen tilskuddsordning for førstegangs designbrukere og bedrifter som ønsker å ta i bruk design på en strategisk måte. Ordningen kan anvendes i prosjekter innen industri-/produktdesign, identitetsdesign, interaksjonsdesign og emballasjedesign.


Kilde: Wikipedia, Innovasjon Norge, Bedin.no, K-plass.no

 

HER FINNER DU STUDENTRABATTER FOR HELE LANDET!