(StudentTorget.no):

En undersøkelse som er gjennomført av Bookboon.com viser at svært mange studenter lar være å kjøpe de nødvendige pensumbøkene. I gjennomsnitt bruker norske studenter 3126 kroner på lærebøker pr. år, noe som er langt mindre enn hva de burde gjøre.

Selv om det blir stadig mer populært med digitale bøker, foretrekker norske studenter å lese pensum i papirbøker. I undersøkelsen svarer 69 prosent av studentene at de vil ha papirbøker fordi de syns det er lettere å lese og å ta notater.

Selskapet har også gjort en studie som viser at åtte av ti synes at pensumbøkene er for dyre. De reagerer også på at det bare en liten del av boken som er pensum. Derfor velger 54 prosent ikke å kjøpe bøkene, og kopierer heller de nødvendige kapitlene eller finner andre løsninger.

 

Kostbar kunnskap

Leder av studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Morten Bakke Kristoffersen, bekrefter ovenfor Aftenposten at dette er et problem.

- Jeg er selv sånn. Ofte kjøper jeg boken tretti dager før eksamen og leverer den tilbake når jeg har brukt den og får igjen pengene. Jeg har opplevd å kjøpe en bok som kostet 600 kroner, og så trengte jeg bare 17 sider av den. Jeg tror mange gjør som meg, sier han.

Han forteller at snittprisen på pensumbøker er på noe over 3000 kroner i året. Hvis man studerer medisin må man fort ut med 6000 kroner, mens det i noen fag bare koster omlag 1200 kroner for bøkene.

Det finnes muligheter for å få tilgang til gratis lærebøker på nettet. Studielederen forklarer at hans erfaring er at de fleste e-bøker er tilleggsbøker, ikke pensumbøker. Han tror at dette kan være årsaken til at mange ønsker seg papirbøker.

Direktør i Studia, de akademiske bokhandlene i Bergen, og styreleder i Bokhandlerforeningen, Anne Posner, bekrefter at mange studenter ikke kjøper pensumbøkene.

- Sånn har det vært i mange år. At studentene syns lærebøkene er dyre er et universelt fenomen. Ingen vil uansett mene at lærebøker er billige. Å la være å kjøpe boken er et problem som vi ser over hele Europa. Det er gjort en undersøkelse på akademiske bøker i Norden. Den viste at bøkene var billigst i Norge, sier Posner til Aftenposten.

Hun forteller at fortjenesten akademisk litteratur er mikroskopisk, og at det er derfor de sliter. Derfor håper hun at de kommer inn under den bokloven som er under utredning, slik at man får forutsigbare rammer som gir faste priser.