(StudentTorget.no):

Ved høyskolen i Østfold har det denne uken vært hard konkurranse mellom førsteårsstudentene i Innovasjon og prosjektledelse.

Seks lag på seks personer har konkurrert om å konstruere, finansiere og montere en bro over et smalt punkt av Børtevannet ved Sarpsborg.
 
- Det er om å gjøre å komme over broen på kortest tid, og tiden skal ganges med kostnadene til prosjektet. Den som får den laveste poengsummen vinner, sier gruppelederen i TheFloaters, Jimmy Bauge.
 
Sponsoravtaler, prosjektrapport og kreativitet vil også være tellende. 
 
 

Gikk for oppdrift 

 
Gruppen til Jimmy består også av studentene Sivert Skofterud, Emilie Myrvang Jensen, Lise Endrerud, Steinar Graarud og Ingrid Eika Amsrud. Seks av gruppene har valgt en flyteløsning, og en gruppe gikk for en hengebro.

 


THE FLOATERS: Gruppa består av Emilie Myrvang Jensen, Lise Endrerud, Ingrid Eika Amsrud, Steinar Graarud, Sivert Skofterud og gruppeleder Jimmy Bauge.

 
Kravene til broen går ut på at den skal være sikker, og den skal tåle minst 150 kilo. 
 
- Vi har en flytebro der vi bruker Jacopor som vi legger trebord over. Vi lager fire separate elementer som vi knytter sammen med tau. Så vi må jo beregne litt på hvordan flyteevnen og oppdriften til Jackoporen, sier Jimmy.
 
Han forklarer at det ikke er så mye bølger i elva, men at det er en del strømninger i vannet som de må ta hensyn til under konstruksjonen. 
 
- Istedenfor å lage ett stort Jackoporstykke, så deler vi det opp og lager noen slags pongtonger slik at det blir litt luft mellom elementene. På den måten vil ikke strømmen ta tak i hele broen, men heller flyte litt i mellom også. I tillegg sikrer vi den med tau på sidene opp mot elvekanten i motsatt retning av strømmen, slik at den blir holdt litt igjen. 
 
 

Halte i land rekordtiden

 
Konkurranseoppgaven er en slags introduksjon til fagene prosjektledelse, og kreativitet og entreprenørskap, og er en sammenslåing av disse fagene. Ut fra dette prosjektet skal de utarbeide en skriftlig oppgave som også skal forsvares i en muntlig eksamen i faget kreativitet og entreprenørskap i desember. 

 


NY REKORD: Hele gruppen kom seg over broen på 1 minutt og 56 sekunder, og slo dermed den gamle rekorden på 6 minutter og 30 sekunder.

 

 
I den muntlige eksamenen har det ingenting å si hvordan broprosjektet gikk. Da er det en vurdering av bruken av det faglige stoffet innen prosjektledelse, og kreativitet og entreprenørskap som vil telle.
 
- Så om vi driter oss ut her så stryker vi ikke på eksamen, forklarer Jimmy og ler.
 
Onsdag kveld var de ute hele dagen ved Børtevannet for å montere ferdig broa, i både snø, regn og mørke. Men den tøffe innsatsen vise seg å gi avkastning.
 
- Vi måtte legge alle broelementene bak en strek. Nå startskuddet gikk måtte vi bære disse ned til vannet, koble de sammen, dersom konstruksjonen trengte det, og sjøsette flåta. Så måtte en på gruppa løpe over broa og i land på den andre siden. Hele denne prosessen ble tima. En av oss rodde først over til den andre siden i kano med et tau, og hjalp til å dra broa over fra den andre siden.
 
De endte opp med en rekordtid på 1 minutt og 56 sekunder. Dermed slo TheFloaters de andre gruppene, samt rekorden fra tidligere år på 6 minutter og 30 sekunder. 
 
Dette resultatet skal ganges med kostnadene til prosjektet, så de har hatt stor fokus på å skaffe seg sponsorer fra lokalmiljøet. 
 
- Det har vært veldig viktig for oss å få sponset mest mulig av prosjektet så vi får senket totalkostnaden. Vi har blitt sponset av Byggmax Dikeveien, Jackon, Montèr Dikeveien, Pizzabakeren Kråkerøy, Rema 1000 Stadion, Star Profilering, Jensen Eiendom og nå i siste liten har vi også fått med Børtevann kafeteria. Vi hadde ikke klart å gjennomføre dette på en så god måte uten dem, forklarer Jimmy.
 
Det endelige resultatet av konkurransen vil bli avgjort kl 14.00 i dag.