Hvordan kom du fram til at det var til Kina du ville dra?
I Skandinavia er det blitt veldig populært å studere statsvitenskap og internasjonale relasjoner. Det å skille seg ut blant mange blir viktig når man skal ut og søke jobb.
Dette var en av mine baktanker da jeg gikk for kinesisk, i tillegg til at jeg ville gi meg selv en real utfordring (for det er det!).
Navn: Thea Storøy Elnan
Alder: 23 år
Utdanning: Internasjonale studier og Kinesisk med kinastudier
Studiested: På utveksling fra UiO til Peking University i Beijing, Kina
Som student ved Internasjonale Studier, har jeg også blitt introdusert for kinesisk politikk, noe jeg synes er kjempespennende. Særlig det å få oppleve den kinesiske kommunismen på kloss hold er lærerikt og svært interessant å følge med på.
Kinesisk sies jo at skal bli fremtidens språk, så hvorfor ikke begi seg i kast med det allerede nå?
Hva er den største forkjellen på å studere i Kina og Norge?
I Kina forventer lærerne mye mer av studentene sine.
Det blir tidvis gitt nesten uoverkommelige arbeidsmengder, og det forventes i mye større grad at man bruker fritiden sin på å lese og å pugge. Det er ikke nok å ha egne meninger i Kina, man skal pugge fakta til punkt og prikke.
Samtidig så har vi et mye nærmere forhold til de kinesiske professorene, en nærhet jeg savner veldig på universitetene i Norge. Her er ikke terskelen så stor for å spørre om hjelp utenfor klasserommet, noe som skaper et mye bedre miljø under forelesningene også.
Ellers kan jeg nevne at studentene som ikke gjør leksene sine til riktig tid, kan bli bedt om å stå foran resten av klassen og danse eller synge som straff. Det skjer nok aldri i norske forelesningssaler.

Hvordan er en vanlig studiedag i Kina?
En vanlig studiedag ved Peking University begynner med å komme seg forbi sikkerhetsvaktenes ID-sjekk ved universitetets port. Deretter har vi som regel to dobbelt-timer med undervisning enten i skriftlig eller muntlig kinesisk.
Midt på dagen har hele campus lunsj på samme tid, noe som fører til en kamp for maten i de overfylte kantinene. Maten er billig og god så den er verdt å kjempe for.
Etter en times lunsjpause har vi som regel undervisning igjen. Klassene er ikke store (mellom 15-18 studenter), noe som gjør stemningen ganske avslappet.
Etter kl. 3 er vi vanligvis ferdige, og tar et par timers intensiv tegn-pugging eller tekstlesing på biblioteket eller skolens eneste kafé.
De som er litt mer aktive av seg, kan ta et slag badminton i badminton-hallen som ble brukt under OL 2008. Det kan bli for mange kinesiske tegn noen dager, da er det godt å bry hodet på noe helt annet.

Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet på Beida er veldig internasjonalt. Det finnes utvekslingselever fra alle verdens kroker, og de fleste er meget sosiale.
Beida arrangerer hvert år en ukes festival for de internasjonale studentene på campus med både sang-, skrive-, film- og tale-konkurranse, alt på kinesisk selvfølgelig. Dessuten må alle landene som er representert på Beida ha stands med bilder og godbiter fra sitt hjemland.
De kinesiske studentene er svært aktive, og det finnes studentorganisasjoner eller aktiviteter av alle slag som man kan melde seg inn i. Eksempler: student-TV, radio, badminton, rugby, pan-fløyte, anime-klubb, interesseorganisasjon for fattige, osv.
Denne aktiviteten gjør studentmiljøet på Beida til et svært godt et, fordi det blir lettere å bli kjent med andre studenter med samme interesser. Dette har selvfølgelig vi utvekslingsstudenter stor glede av.
Hvordan var søknadsprosessen?
Mitt opphold på Beida er en del av UiOs program for kinesisk-studenter, derfor var det ikke snakk om noen søknadsprosess for min del, men heller en registrering.
Jeg vet ikke hvordan søknadsprosessen på Beida fungerer. Den er enten veldig hard fordi Beida blir regnet som Kinas beste universitet eller veldig enkel (fordi Beida tar i mot veldig mange utvekslingsstudenter hvert år.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Kina?
Å bo i Beijing kan være veldig slitsomt, kanskje særlig for en nordmann. Det er flust av folk hvor enn man befinner seg, hygienestandarden er ikke like god som i Norge, og derfor kan man lett bli matforgiftet.
Staten styrer hva du har lov til å se på Internett og lufta er svært forurenset.
Dessuten kreves det veldig mye av studentene her, både når det kommer til oppmøte og arbeidsmengde.
Man er ikke like fri her som en student ved norske universiteter er, man må gjøre det man får beskjed om.
Man skal ha litt guts for å bo her over lengre tid, for det tar litt tid å tilvenne seg Kina. Jeg har inntrykk av at enten så liker man det eller så hater man det.

Fortell litt om studiet og undervisningen?
Jeg studerer kinesisk for utlendinger ved Beida. Undervisningen er tilpasset studentenes ulike nivåer, både muntlig og skriftlig.
Klassene er små og lærerne er obs på at de har med utenlandske studenter å gjøre. Miljøet i klassen blir derfor svært intimt og man blir godt kjent. Dette gjør det mindre skummelt å være muntlig aktiv i timene.
Det er lett å ta kontakt med lærere utenfor skoletid om man har spørsmål, terskelen er dermed lavere for å spørre om hjelp.
Arbeidsmengden kan være svært stor til tider, og lærerne forventer svært mye av deg. Det er også 80 % oppmøteplikt, og man må ha legeattest om man har vært syk over lengre tid. Dette for at studentene ikke skal falle av undervisningen, og skal klare å henge med i timene.
Det er flere prøver underveis som gir grunnlag for den endelige karakteren din, og ikke én slutteksamen som i de fleste fag på universitetene i Norge. Man får derfor ikke lov i like stor grad til å disponere tiden sin selv slik som i Norge, men dette blir man fort vant med.
Det er derfor både ulemper og fordeler med å studere ved kinesiske læresteder, men det at det er litt annerledes tror jeg de fleste opplever som spennende og lærerikt.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen, er jeg mye ute med venner. Både norske, internasjonale og kinesiske.
På hverdagene sitter vi ofte på kafé og gjør lekser til langt på kveld, eller drar på skolens billige kino og ser kinesiske filmer. Vi går som regel ut og spiser sammen, for Beijing er rik på gode og billige restauranter.
I helgene drar vi ofte på oppdagelsesferd til andre deler av Beijing som vi ikke har sett før. Der finner vi kanskje kunstutstillinger, museer, konserter eller fortausrestauranter med friterte insekter på menyen.
Shoppingmulighetene er dessuten mange, og svært billig.
På kveldstid går vi ofte ut og opplever Beijings uteliv som er helt fantastisk. Om vi er for slitne til det, kan vi ta en billig massasje rett rundt hjørnet eller dra på KTV (karaokebarer som finnes overalt i Kina).

Hvordan er leieprisene der?
Dessverre stiger leieprisene i Beijing for hvert år som går. Beijing er overbefolket og etterspørselen etter bolig har aldri vært så høy som nå.
Jeg bor i et kollektiv med norske studenter utenfor universitetets område. Vi er fire stk som deler en stor leilighet som vi betaler tilsammen 12000 i måneden for.
Det er uansett billigere enn de fleste steder i Norge, men sammenlignet med studenthyblene på campus er det dyrt.
Man kan leie helt ok rom i små kollektiv for ca. 1500-3000 kroner per pers i måneden, det er det veldig mange av utvekslingsstudentene som gjør. De kinesiske studentene sverger til 12 kvadrat delt på 4 personer for ca. 800 kroner i året. Så mulighetene er mange.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å studere ved Peking University. Ikke bare er det regnet som Kinas beste universitet, men studentmiljøet her er veldig engasjerende å ta del i.
Man lærer seg både språk og kultur på en helt særegen måte enn hva man ville gjort hjemme i Norge, i tillegg til at man fortsatt har kontakt med et enormt internasjonalt nettverk.
Ikke bli skremt av squatte-toaletter, hardtarbeidende kinesere eller å bruke spisepinner som bestikk. Kina er så mye mer, og det å forstå den kinesiske kulturen og språket kan bli veldig viktig for fremtiden.
Jeg har tre tips jeg gjerne vil gi til evt. nye studenter:
1) Vær tålmodig.
Offentlige institusjoner som skolens administrasjon, posten eller politiet kan være litt vrange å ha med å gjøre. I Kina ordner alt seg bare man står på sitt og ikke gir opp, evt. lager litt oppstyr.
2) Ikke vær redd for å snakke med kineserne.
De er veldig sjenerte ovenfor utlendinger (selv om de ofte stirrer), men med en gang man blir kjent med de så er de svært gode å ha i en kultur helt bakvendt fra din egen. Det lureste man kan gjøre her er å melde seg inn i en studentorganisasjon eller klubb ved semesterstart.
3) Belag deg på å jobbe en del med skolearbeid, men ikke la det ta helt overhånd.
Bruk fritiden til å oppleve den kinesiske kulturen, og reis så mye som mulig. Kina er ikke bare Beijing, det finnes utrolig mye spennende utenfor storbyene!