IAESTE er en internasjonal organisasjon som hjelper studenter med arbeidsutveksling innen tekniske fag i utlandet. Studentene får erfaring som er relevant til studiene i et av de over 85 medlemslandene.
Lars Braastad Gylder (24) er snart ferdig med Master i Industriell Økonomi ved Universitetet i Stavanger, og har allerede vært på utveksling gjennom IAESTE i både Skottland og Sveits.
– Jeg hadde lyst til å oppleve noe nytt. Jeg visste litt om hva IAESTE kunne tilby før jeg dro til Skottland sommeren 2010, at de kunne tilby studierelatert jobb i utlandet og hjelpe en underveis.
Relevant arbeidserfaring
IAESTE formidler både sommerjobber og lengre internships i utlandet, og lengden kan være alt fra seks uker til ett og et halvt år. I likhet med sommerjobbene er jobbene utenfor sommeren hovedsakelig beregnet for studenter og nyutdannede.

Så lenge du søker før siste semester er over, kan man også delta i praksisprogrammet etter at man er ferdig med utdannelsen.
– For eksempel kan ett eller to semestre med jobb i utlandet være en kjekk forandring om man er skolelei, eller vil gjøre noe annet imellom en bachelor og master, sier Anine Drageset i IAESTE Norge.
Studentorganisasjonen fungerer som et bindeledd mellom studenter og næringsliv. Non-profit organisasjonen drives av frivillige studenter, samt én ansatt ved nasjonalkontoret i Trondheim.
IAESTE er også representert ved universitetene i Bergen, Grimstad, Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Ås.
Anine Drageset er en del av gruppen som er ansvarlig for utvekslingen i IAESTE Norge. Hun forteller at en praksisjobb i utlandet er en fin måte å kombinere relevant arbeidserfaring med å oppleve et nytt land.
– I motsetning til å dra på utveksling, hvor man havner i et studentmiljø som kan være ganske likt fra land til land, er gjerne arbeidsmiljø mer unikt for landet du er i. Dermed kan du få mer direkte kontakt med kulturen i landet enn som turist eller student, forklarer hun.
Hun forteller også at det å få arbeidserfaring internasjonalt også kan sette ting i perspektiv her hjemme, og er godt å ha med seg i bagasjen, enten man vil fortsette å jobbe i Norge eller utlandet.
Sosialt nettverk
Etter å ha lest rapporter fra andre studenter som hadde vært i utlandet via IAESTE tidligere, valgte Lars Braastad Gylder å gå for en sommerjobb i utlandet.
Han endte opp i Glasgow, Skottland, hvor han jobbet som elektroingeniør ved Optoswim Technologies i seks uker.
– En annen viktig årsak var at IAESTE kunne tilby en jobb som virket svært interessant med tanke på min utdannelsesbakgrunn, ved å jobbe som elektronikk-ingeniør for en liten bedrift.
Anine Drageset forteller at man som regel også blir kjent med studenter fra hele verden gjennom oppfølgingen fra den lokale IAESTE-komiteen. Dette var også noe Lars fikk god nytte av.

Før avreise ble han kontaktet av et IAESTE-medlem i Glasgow, og de avtalte å møtes når han kom til byen.
– Jeg ble tatt med fra togstasjonen og vist hvor jeg skulle bo. Deretter ble jeg tatt med på en av Glasgow's mange puber for å møte de andre studentene som også var i Glasgow via IAESTE.
– Dette var en betydelig trygghet i begynnelsen ettersom jeg ikke kjente noen før jeg dro, forteller Lars.
IAESTE arrangerer også flere sosiale begivenheter under oppholdet. I Skottland arrangerte de en sosial sammenkomst en gang i uka i tillegg til en helgetur til et nytt sted av landet nesten hver helg.
Godt tilrettelagt
I januar 2012 dro Lars igjen på arbeidsutveksling gjennom IAESTE.
Han valgte da å ta et friår fra studiene og dra på et halvt års internship i Baden, Sveits, hvor han jobbet for det franske selskapet ALSTOM. De bygger blant annet gasskraftverk rundt om i verden, og han jobbet med HMS for konstruksjon- og igangsettingsdelen av dette.
Etter seks måneder fikk han muligheten for å begynne rett på et nytt internship i av annen avdeling i samme bedrift. Lars trivdes så godt i Sveits at han valgte å takke ja.

Han forteller at arbeidskulturen er svært lik i Sveits og i Norge.
– Det er ingen merkbare forskjeller. Nå skal det nevnes at jeg har jobbet i svært internasjonale avdelinger her i Sveits. Folk er veldig frie på jobben, og det er akseptert å komme og gå når en vil, men det forventes at en minst jobber åtte timer hver dag.
Lønnen er basert på et vanlig lønnsnivå i det landet man jobber i. For land med betydelig lavere lønnsnivå enn i Norge, tilbyr IAESTE et eget stipend slik at en ikke taper penger på å reise ut.
Første gang Lars reiste ut med IAESTE var bolig ordnet av studentorganisasjonen. Da han reiste til Sveits var det bedriften som ordnet dette.
– Det eneste du som søker trenger å gjøre er å skrive søknaden. Deretter ble jeg kontaktet av bedriften for en kort og uhøytidelig samtale. Blir du akseptert av bedriften, noe jeg har hørt så godt som alltid skjer, trenger du vanligvis bare å kjøpe flybillett og komme deg på flyet, forteller Lars.
Planene framover er å skrive masteroppgave i Norge til våren, og deretter vil han begynne å jobbe i en fast stilling.
– Hvor dette blir vet jeg ikke enda, det kan like gjerne bli i utlandet som i Norge, forteller Lars.