(StudentTorget.no):
Når mørket senket seg over landet, merker mange at mangelen på lys kan gjøre at vi har mindre energi. For noen kan den mørke sesongen også føre til en vinterdepresjon.
Denne årstiden påvirker oss negativt på to måter, forteller Torbjörn Åkerstedt, professor i stressforskning ved Stockholms universitet og Karolinska Institutet.
– Det er vanlig at man får en sesongbetinget depresjon, som kommer av at det er så store forandringer i klimaet, kroppen henger ikke riktig med. Vi påvirkes også av att dagene blir kortere, sier han til DN.se.
Morsjon og karbohydrater
Åkerstedt forteller at flere studier viser at vi blir trøttere, mer innadvendte og sløvere på denne tiden av året. Mørket forstyrrer melatonin-nivåene våre, som gjør at vi blir trøttere og får mindre energi.
– Det viktigeste er at vi får lys. Man kan ta en gåtur i lunsjen eller benytte seg av en behandlingslampe. Når det er mørkt ute i lengre deler av dagen riskerer man å få mangel på D-vitaminer. Vi trenger de ultrafiolette strålene for å unngå mangelsykdommer. Det er vanlig når man bruker heldekkende klær. Man kan få «Den engelske syken», hvor skjelettet blir mykt, sier han.
For å få kroppen med på notene er det besta å få lys om morgenen. En annen bra metode for å holde seg pigg om vinteren er å spise karbohydrater og søtsaker, i følge professoren.
– Vi trenger raske sukkerdoser, sjokolade er bra. Man får en lett narko-lignende effekt av å spise sjokolade. Samtidig kan det jo i og for seg ha negative effekter på andra områder.
Den 21. desember er årets mørkeste dag, og derfra snur det og begynner å bli lysere igjen. I starten går det veldig langsomt, man merker det ikke før et stykke inn i januar. Mot slutten av februar begynner man virkelig å merke at det blir lysere.
Ekspertenes råd:
1. Pass på å benytt deg av sollyset om morgenen, og prioriter å vær ute i sollyset når du har fri i helgene.
2. Hold kroppen i gang. Det er viktig med fysisk aktivitet.
3. Kompenser mangelen på lys, for eksempel ved hjelp av en lysbehandlingslampe.