(StudentTorget.no):
De siste årene har det med jevne mellomrom vært tatt til orde for å opprettelsen av et studentombud.
Fra 1. februar tiltrer Marianne Høva Rustberggard stillingen som Norges første studentombud.
Studentombudet skal være en uavhengig bistandsperson som har som oppgave å gi studentene råd og hjelp i saker der studentene har tatt opp eller ønsker å ta opp forhold knyttet til sin studiesituasjon.
- Jeg ønsker å bidra til trygghet i studenttilværelsen. Studentene skal vite at jeg er der for dem, og at de ikke står alene. På lang sikt håper jeg at læringsmiljø og arbeidsmiljø likestilles også rettslig. Jeg syns UiO har tatt et viktig og riktig grep ved å opprette denne stillingen, og jeg tror de er forut for sin tid, forklarer hun.
Lavterskeltilbud
Marianne Høva Rustberggard har master i rettsvitenskap og en bachelor i kultur og samfunn ved universitetet i Oslo. I 2008 var hun nestleder i Velferdstinget i Oslo, hvor hun jobbet med vern av studenters læringsmiljø.
Hun har også vært landsstyrerepresentant i Norsk Studentunion og studentrepresentant i Den sentrale klagenemnda ved UiO. De tre siste årene har hun vært styremedlem i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, i år har hun også vært styreleder.
Studentombudet skal være et lavterskel tilbud til studentene, og studentene skal i utgangspunktet kunne henvende seg til studentombudet med alle typer saker. Arbeidsgruppen som har vurdert behovet for et studentombud anser det slik at det er behov for en person eller instans som kan bistå studentene når de har saker som angår studiesituasjonen.
Ombudet skal ikke være noe klageorgan med myndighet til å avgjøre saker. Det skal være et mål for Studentombudets arbeid å bidra til å løse saker på lavest mulig nivå. Eksempler på slike saker er den innledende behandlingen av fuskesaker, konflikter med ansatte ved UiO, konflikter med andre studenter, manglende tilrettelegging, diskriminering og lignende.
Slik arbeidsgruppen vurderer det, har studentene behov for bistand fra en person som:
- Er en uavhengig bistandsperson som hjelper studentene med å ivareta deres rettigheter.
- Kan veilede og avklare saker for studentene. Gi råd vedrørende å skrive brev, delta på møter og lignende.
- Kan være en bistandsperson når studenter alt har meldt inn eller vurdere å melde inn en sak i ”Si-fra systemet”