AIESEC er en av verdens største organisasjoner - og er drevet av og for unge. 70 frivillige jobber hardt for deg som søker jobberfaring og once-in-a-lifetime opplevelser i utlandet.

Den norske studenten Anita Bui har jobbet for AIESEC NHH.

– Det jeg elsket ved arbeidet og som var en stor motivasjonsfaktor var formålet med arbeidet vårt. Vi jobbet for å få flere studenter til å ta en jobb i utlandet og dermed påvirke deres og andres liv, sier Anita.

 

Håper å sende 150 til utlandet

– Målet i år er å sende 150 norske studenter til utlandet for å oppleve global frivillighetsarbeid, i forhold til de 50 vi sendte ut for ett og ett halvt år siden, sier Mihai Vîlcu, kommunkasjonsansvarlig i AIESEC.  

AIESEC Norge har forløpig kontorer i Oslo, Bergen og Trondheim, med mulige planer om å utvide til Tromsø og Stavanger. Kina, Brasil, India og flere land i Afrika er blant de mulige destinasjonene, hvor internship-mulighetene varierer fra land til land.

 

Internship i AIESEC
  • Hvem? For deg under 30 som har lyst på nye opplevelser og uvurderlig jobberfaring
  • Hva? Internship og frivillig arbeid i utlandet
  • Når? I sommerferien, se nettside for detaljer
  • Hvor? Kenya, Uganda, Mosambik, Ghana, Brasil, Kina og India
  • Kontakt? aiesec.no 

    Du kan også besøke et av AIESEC sine kontorer i Bergen, Trondheim eller Oslo (AIESEC BI, AIESEC NHH, AIESEC Trondheim, AIESEC UiB eller AIESEC UiO). 

 

Akkurat hva slags arbeid det blir for de som drar på utenlands-internship varierer. I år inkluderer internship-profilene barn og utdanning, kvinnesak, kulturell forståelse, utvikling av lokalsamfunn, landsbyutvikling og mikrofinans.

Anita var syv uker i Kina via AIESEC, hvor hun var engelsklærer i Fuyang og Chun An.

– Har alltid drømt om å dra til Kina, så det var litt uvirkelig. De beste minnene har jeg helt klart fra klasserommet. Jeg lærte dem blant annet ulike markedsføringsteknikker og de måtte i slutten av timen prøve å selge diverse ting jeg hadde med meg.

– Det var også mye «Hangman» i timene og kulturforståelse var et stort tema, forteller hun.


 

Karaoke og rissprit

Etter skolen ble det også tid til å ha det gøy, Kina-style, forteller Anita. 

– Karaoke kan anbefales, og risspriten kalte vi for "poison"! Vi ble en sammensveiset gruppe som jeg til den dag i dag har kontakt med, og det er kjekt å ha flere steder en kan bo gratis hos når en er glad i å reise! Tro det eller ei, men jeg fant også kjærligheten! 

 

– Jeg har måttet ta en striptease med ei annen, klappet til en jeg ikke kjenner, vært reiseansvarlig for lokalkomiteen, holdt tale og informasjonsmøter og hatt personlige samtaler med medlemmer.

– Kulturen i organisasjon er unik og tøyer ens ytterste grenser, både på et profesjonelt og personlig plan, forteller Anita.

Var det noe du manglet under oppholdet?

– Det var lite opplæring, informasjon og veiledning vi fikk med tanke på arbeidet. Vi fikk frie rammer til å undervise det vi ville, og det hadde vært greit å ha noen retningslinjer.

– Bortsett fra dette fikk vi god mat, bodde på hotell og det var en buss som transporterte oss til og fra skolen hver dag. Ikke alle de frivillige prosjektene har en like høy standard.


 

Afrika mest populært

– Studentene er spesielt interessert i Afrika fordi landene og kulturen er så fullstendig annerledes fra det vi er vant til. Mange som studerer for eksempel Afrika-studier bruker oss for å få praktisk erfaring ute i feltet, sier Mihai Vîlcu i AIESEC. 

Uansett hvor man velger å dra kan Anita Bui anbefale AIESEC internship på det varmeste. 

– Min erfaring med AIESEC kan verken beskrives med ord eller med bilder. En må rett og slett bare bli med for å skjønne hva det dreier seg om og anbefales på det sterkeste! Et lite råd for deg som ønsker å bli med er at jo mer ansvar en tar dest mer sitter en igjen med.

– AIESEC har forandret meg, livet mitt og måten jeg tenker på ved at jeg er mer målrettet, har et internasjonalt nettverk og har i stor grad forbedret mine analytiske og sosiale evner.