(StudentTorget.no):

De fleste vil nok huske Bartosz Piasecki fra OL i London 2012, hvor han sikret seg en sølvmedalje i fekting, med det norske flagget på brystet. Denne helgen mottak han prisen for årets polakk i Norge, sammen med pianisten Malgorzata Jaworska. 
 
Prisen deles ut av fondet «Polen nå», «The Young Polish Norwegian Professionals Association-UCI» og den polske ambassaden i Norge. Målet med kåringen er å fremheve bragdene til polakker som har utmerket seg.
 
Overrekkelsen av statuetten fant sted i Oslo Konserthus søndag 7. april.  
 
Bartosz ble glad for anerkjennelsen, men han ble også noe overrasket - han fikk en pris som han ikke visste fantes.
 
Han understreker at det å vinne priser derimot ikke er det viktigste for ham som idrettsutøver.
 
- Hvis dét hadde vært motivasjonen er man på helt feil spor. Motivasjonen er å bli en enda bedre utøver de neste årene, og den dagen jeg føler at jeg har nådd den toppen, kommer jeg til å legge opp, forklarer han.
 
 

Mer norsk enn polsk

 

FEKTINGEN HAR BLITT VIKTIGERE: Bartosz forteller at han ikke har den samme motivasjonen for å studere etter at han slo i gjennom internasjonalt under OL forrige sommer. 

 
26-åringen er født i Polen, men har bodd i Norge siden han var to år gammel. I dag føler han seg mer norsk enn polsk, men har fortsatt sterke bånd til fødelandet.
 
- Polskkunnskapene mine i dag er veldig gode. Selv om jeg har bodd i Norge i snart 25 år, snakker jeg fortsatt flytende polsk den dag i dag. Det vil jeg selv si er ganske imponerende. Derfor ser jeg ikke på Polen som noe utland, men heller som mitt andre hjem, forklarer han.
 
2012 ble et godt år for Bartosz. I tillegg til OL-sølvet vant han både norsk og nordisk mesterskap, han kom til åttendedelsfinalen i EM, og han avanserte til en 14. plass på verdenscuplisten. Planen er nå å utvikle seg videre de neste årene, men om det resulterer i et OL-gull i Rio i 2016 kan han ikke garantere.
 
- Alt skal klaffe den ene dagen for å gjøre nettopp det. Derfor håper jeg på videre fremgang og først og fremst en vellykket OL-kvalifisering. For hvis jeg først kvalifiserer meg skal det bli vanskelig å slå meg, sier han.
 
 

Tilbake til studiene

I tillegg til å trene fekting 14-16 timer i uka, jobber han i halv stilling som realfagslærer ved Wang toppidrettsgymnas, samtidig som han er masterstudent i informatikk ved Universitetet i Oslo. Forståelig nok kan det by på en del utfordringer.
 
- Det er selvfølgelig veldig krevende. Det er mange brikker som skal passe sammen. Riktignok jobber jeg ikke mer enn 50 %, så jeg er kun på jobb tre dager i uken. Resten brukes til studier, i tillegg til mange treningsøkter både morgen og ettermiddag.
 
Bartosz sier han egentlig alltid har vært student, men han tok et friår for å trene godt til OL-kvalifiseringen og deretter til et OL som gikk over all forventning. Han begynte på mastergraden for to år siden, og planen var egentlig å bli ferdig neste vår. Siden livet forandret seg mye etter OL ser det derimot ut til at studieplanene må justeres. 
 
- Jeg har kanskje ikke den samme motivasjonen for å studere som jeg hadde tidligere. Fektingen har blitt enda viktigere etter at jeg slo igjennom internasjonalt, forteller han.
 
I august stilte han opp i spalten Min studietid på StudentTorget.no, hvor han forklarte at han gjerne skulle ha vært med på flere forelesninger og kollokvier om han skulle gjort studietiden om igjen. Samtidig rådet han studenter til å forberede seg til forelesninger for å få mer ut av dem, og at det er lurt å finne en passende studieteknikk.
 
- Hvordan har det gått å leve opp til dette nå som du er tilbake på skolebenken?
 
- Dårlig. Jeg har selvfølgelig ikke like mye fritid som andre studenter, så jeg driver fortsatt og studerer for det meste på egenhånd. Rådet var mer ment for de «normale» studentene, svarer han. 
 

LES OGSÅ: Super-Stian var en blakk, dameløs og lykkelig student