H anne Torgersen (19) har alltid vært samfunnsengasjert, og har blant annet vært aktiv i natur og ungdom siden hun var 15 år gammel.
Det var ønsket om å reise bort fra hjembyen og Norge som fikk henne til å søke seg til fred- og konfliktstudier i Pondicherry, India.
Navn: Hanne Torgersen
Alder: 19 år
Studerer: Fred og konflikt
Studiested: Pondicherry, India
Arrangør: Kulturstudier samarbeider med norske høyskoler, og tilbyr studier innen samfunnsvitenskap og humaniora i Argentina, Costa Rica, Ghana, Nepal & India, og Vietnam,.
Jeg hadde venner som hadde studert med Kulturstudier før, og de fremsto som en seriøs organisasjon med mange spennende studier, forteller hun. Jeg brukte lang tid på å bestemme meg for hvilket studie jeg ville ta, da alle virket så utrolig interessante.
– Til slutt var det kombinasjonen av utviklingsstudier i Vietnam og fred- og konfliktstudier i India som sto som det mest spennende, jeg var i Vietnam nå i høst og nå nyter jeg livet her i Pondicherry.
Skolen og studentmiljøet
Studiesenteret ligger på en beach-resort en halvtimes busstur unna byen Pondicherry.
Her får studentene frokost og lunsj, har forelesninger og seminarer, og tilgang til både basseng og strand. Det holdes forelesninger hver ukedag, i tillegg til frivillige forelesninger og gjesteforelesninger.
Gjennom Kulturstudier deltar studentene på mange arrangementer, og Hanne har allerede opplevd mye i løpet av utenlandsoppholdet.
Den første uken ble det arrangert velkomstfest og rebusløp, og det har blitt arrangert «India Day», hvor alle studentene var kledd i indiske drakter.
Vi har også spist middag med foreleserne våre før de har dratt, forteller Hanne.
I tillegg har vi også deltatt på «Full Moon Walk» hvor vi gikk 14 kilometer rundt et fjell for å hylle Shiva, vi har vært på klassetur til Auroville, dratt på field trips og masse mer, minnes hun.

Mye av fritiden til Hanne går til å lese, men hun har også mye tid til å oppleve byen og landet.
Vi drar på shopping på markedet i byen, soler oss på takterrassen eller ved bassenget på skolen, ser på filmer og oppfører oss som hjemme, sier hun.
I tillegg har vi mulighet til å dra på yoga flere ganger i uken, være med på bollywooddansing, surfe, ta dykkerlappen, lære å lage indisk mat, jobbe frivillig og masse mer.
Vi har ofte fester på hustaket, og en lørdag ble det arrangert «Sensation White» i byen.
Det er ikke en by med mye uteliv, men vi har det kjempegøy likevel.
Det er også muligheter for å reise til byer i nærheten, som Auroville og Mamalapuram. Vi fikk også en langhelg i midten av studiet, hvor jeg og seks andre hadde en fantastisk tur til Kerala.
Søknadsprosessen
Søknadsprosessen var enkel, forteller Hanne.
Etter at jeg hadde bestemt meg for å søke fylte jeg bare ut skjemaet til Kulturstudier på nettsiden deres, og kort tid etter fikk jeg mail med mer informasjon, forteller studenten.
Videre fikk jeg både mail og post om prosessen videre, både om visumsøknad, registrering ved Høyskolen, pakketips og så videre.
Bolig og prisnivå
Bosted er inkludert i studieavgiften til kulturstudier, men om man velger å ikke bo på kulturstudiers bolig, får du fem tusen avslag i studieavgiften.
Studentene bor på fire ulike hus, hvor de fleste deler rom med en eller flere.

På mitt hus er vi 19 studenter som bor sammen med en indisk familie som er utrolig gode mot oss, deler Hanne. Vi får låne kjøkkenet deres om vi vil, og vi har en stor takterrasse hvor vi kan lese, slappe av, sole oss eller ha fest.
Vi som bor sammen har blitt veldig knyttet, og på tross at vi er hele 54 studenter i klassen vår har vi et veldig godt og åpent klassemiljø, legger hun til.
Hanne forteller også om prisnivået i India, som er veldig lavt sammenlignet med Norge:
– Ei haremsbukse koster 20 kroner, maten koster fra 3 til 30 kroner, en utepils koster 15 kroner, mens øl kjøpt i butikk koster bare 5 kroner.
– Det er veldig store prisforskjeller alt etter hvor du går i byen, og ryktene sier at det er generelt dyrere i Pondicherry enn i resten av India.
Hun utdyper videre om utelivet:
– Jeg bor i den franske delen av byen, hvor det er mange nydelige restauranter og kaféer, men det er selvsagt noe dyrere enn om man drar ned til sentrum og spiser.
– Noen ganger kjøper vi også gatemat, det koster så lite som 3-4 kroner for en porsjon nudler eller ris med grønnsaker.
Mye fattigdom og mange kontraster
Hanne forteller at det beste med å studere i India er alt man får oppleve, alle menneskene hun møter, og alt hun lærer.
India er et utrolig nydelig land med så mye spennende å se og oppleve, sier hun.
– I tillegg, er det ekstra givende å studere fred og konflikt i et såpass relevant land, India har både konflikter og spennende fredsbevegelser, og mange av nabolandene er også relevante i studiesammenheng, noe som gjør det hele så mye mer ekte og lærerikt.

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i India?
Jeg vil egentlig ikke si at det er noe negativt med å studere her. Nå som det kryper mot sommer i India er det veldig varmt og svett, men det er kanskje ikke lov å klage over mens snøen fremdeles ligger på bakken hjemme?
India er et land med mye fattigdom og mange kontraster, og Hanne synes det er veldig tøft å se alle menneskene som bor på gata og i parken når de selv bor så fint.
Det samme går for dyrene, det er hundrevis av løshunder, og kyrne spiser ofte søppel, forteller hun.
Det blir jo en del av det å se kulturen fra bakkeplan, noe som kan være utfordrende.
Det eneste direkte negative jeg kommer på er myggen. Den spiser meg opp!
Hannes tips
Om du vurderer å studere i India, har hun ingen betenkeligheter med å anbefale Pondicherry og Kulturstudier.
Gjør det! Dette er det flotteste landet jeg har vært i, studiet er kjempespennende og veldig bra organisert, Pondicherry er en utrolig fin og variert by, og det er virkelig noe av det beste jeg har gjort, sier Hanne.
Hun har også noen gode råd som kan være nyttig for nye studenter:
1) Ha med solfaktor 50 og en myggspray til å begynne med, men du får også tak i alt sånt her nede.
2) Husk idoform og imodium mot dårlig mage, det kommer garantert.
3) Dersom du er veldig glad i norsk godteri eller snus er dette lurt å hamstre med seg fra Norge.
4) Det er lurt å ha med klær som dekker skuldre og knær – unngå singlet og shorts.
5) Pakk lett, kofferten er garantert full når du skal hjem igjen.
6) Reis med et så åpent sinn som mulig, ta inn alle inntrykk og nyt det!