O ver femti prosent av mastergradsstudenter ved Norges Handelshøyskole (NHH) reiser på utveksling hvert år. Louise Iden er en av de.

Jeg møter henne på Cafe Mozart på hjørnet av Church Street og Long Street, midt i Cape Towns travle og fargerike gater.

 

Utveksling i Sør-Afrika

Navn: Louise Iden

Alder: 25 år

Studerer: Master i International Business ved Norges Handelshøyskole, Bergen

Studiested: Stellenbosch Universitet i Sør-Afrika, avdeling Cape Town

 

Louise tar et semester i Cape Town som en del av sin mastergrad i International Business på Handelshøyskolen i Bergen.

På utvekslingsmøtet som blir holdt en gang i året på NHH, fikk hun høre at skolen hadde fått en ny utvekslingavtale med Universitet i Stellenbosch, så da grep hun sjansen.

Det beste er å komme bort fra Norge, og det er et pluss for at det er fint vær her! forteller Louise.

Da jeg skulle velge utvekslingssted var det viktig for meg å finne et sted hvor det var en blanding av mennesker fra mange ulike kulturer. Jeg ville gjøre noe utradisjonelt og ønsket derfor å ta utveksling utenfor Europa.

Cape Town er en "melting pot", så man får opplevd en meget variert og blandet kultur her. Samarbeidet med University of Stellenbosch er knyttet til MBA-programmet her, og det er studenter fra hele verden i klassen min.

De andre utvekslingstudentene gir meg masse inspirasjon og kulturelle innspill jeg ikke hadde fått i Norge, så jeg lærer veldig mye av de også, sier Lousie, som er halvveis i sitt utvekslingsopphold. 


 

Cape Town Campus

Selv om Louise er tilknyttet Universitetet i Stellenbosch, som er lokalisert 40 km nord-øst for Cape Town og kjent for sine internasjonale studenter og vingårder, studerer hun på et campus som ligger like utenfor Cape Town.

Siden avdelingen jeg studerer ved ligger såpass nærme Cape Town valgte jeg å bo i Cape Town by, også pendler jeg hver dag til skolen med bil. Dette fungerer veldig fint, sier hun.

Forskjellen fra skolehverdagen her og det Louise er vant med fra Norge er særlig hvordan skoleprestasjoner blir vurdert.

Istedenfor en stor eksamen på slutten av semesteret er karakteren her basert på småprøver og oppgaver fordelt utover i semesteret. Hver innleveringen teller en viss prosentandel av hele karakteren.

Det som også er annerledes her, er at karakterer er ikke normalfordelt slik den er i Norge. Dette kan ha sine fordeler, da er det din individuelle innsats som er avgjørende for din karakter, legger hun til.

 

 

Noe av ulempen ved å være utenlandsstudent her er fagbegrensningene, forteller Louise.

Da ikke alle fag går det semesteret studenten er her, er det ikke alltid mulig å ta alle fagene som tilbys MBA-studentene for øvrig ved Universitetet. Dette fører til at det er litt mindre skolearbeid her enn hjemme, forklarer hun.


 

Halvparten så dyrt som i Norge

Levekostnadene i Cape Town er halvparten av det i Norge, kan Louise fortelle:

Forbruknivået er langt under det vi er vant med i Norge. Gjennomsnittspris for leilighet er på 3-4000 kroner, hvilket også kan være inkludert strøm.

Men med det sagt bruker jeg også mer penger her enn jeg vanligvis ville gjort i Norge.

Jeg er for eksempel mye mer ute og spiser her enn hjemme.

Det er også så utrolig mye man kan gjøre her, og oppleve og se, så når jeg først er i et så spennende land vil jeg jo gjerne kunne oppleve så mye som mulig.

 

 

Man kan selvfølgelig få det billigere, men da må man gjerne bo litt utenfor byen. Billigere steder kan også ha dårligere sikkerhetsnivå, og siden innbrudd er veldig vanlig her, er dette noe man kanskje ikke vil underprioritere. 

Noen ting er til gjengjeld veldig dyrt i Cape Town, sammenlignet med Norge.

Louise forteller at internet er veldig dyrt siden man betaler per mb/s, og ikke kun for tilgangen slik det er i Norge.

Et annet eksempel på høyt prisnivå sammenlignet med Norge er medlemskap på treningssenter. Louise har meldt seg inn et sted hvor det kostet 600 kroner i måneden.

Jeg klarte å forhandle meg til en rimeligere studentpris, men allikevel er jo dette relativt dyrt og en stor utgift, forteller hun.


 

Spar penger, opplev mer

Jeg skulle gjerne hatt mere penger til å reise og oppleve Sør-Afrika og andre land som ligger rundt. Det er store avstander her, så man må som regel ta fly.

Jeg ville derfor anbefale andre studenter som vurderer å ta et utenlandsopphold i Sør Afrika å ha en del oppsparte midler for å kunne benytte seg av alle de mulighetene som er her, sier hun.

Men det er selvfølgelig veldig mye å finne på i- og utenfor Cape Town by.

Det er utrolig mye vannsport her like utenfor døra. Jeg har startet med kitesurfing. Andre studenter driver både med surfing og dykking.

Siden vi har bil har vi hatt mulighet til å dra på dagsturer langs kysten til ulike strender og småbyer. Det er også utrolig fint å dra nordover i landet, her er det fjellområder og safariområder, hvor man kan dra for en helg og gå turer i fjellet.

 

Todelt søknadsprosess

Ønsker du å søke til Universitet i Stellenbosch som utenlandsstudent er det viktig å være tidlig ute med søknadsprosessen. Selv brukte Louise en og en halv måned på hele prosessen.

Først må man bli godkjent av handelshøyskolen om å bli utenlandsstudent.

Her skal man oppfylle visse krav som er blitt satt fra skolens side. Disse går på karakterer samt kravet om å dokumentere relevant arbeidserfaring.

Etter å ha blitt nominert til utvekslingsskolen, starter den andre delen av søknadsprosessen, som skjer via Universitet i Stellenbosch.

En del av denne prosessen er å søke visum, oppfylle diverse helsekrav som innebærer blant annet legeattest.

Det tar en del tid å få alle ting på plass, så begynn tidlig i prosessen, sier hun.


 

«Dont flash it, stash it!»

Noe av ulempene ved å studere i Sør Afrika er frihetsbregrensningene, sier hun.

Man må alltid være på vakt, og ikke gå på gaten med mobil eller kamera synlig. Dette er veldig annerledes enn det vi er vant med i Norge hvor vi «flasher» det vi har.

Også kan man ikke gå alene på gaten her på kveldstid etter at det er blitt mørkt. Noe som skjer så tidlig som kl 18-19.

Man bør heller ikke ta offentlig transport, og som jente bør du være ekstra på vakt dersom du skal ta taxi alene. Selv på dagtid skal man helst ikke ta taxi alene som jente.

Louise og sine studievenner har løst dette ved å gå sammen om å leie en bil. Det er ifølge Louise veldig billig å leie bil når man deler med flere.

Inkludert forsikring kan man leie bil til underkant av tusen kroner hver for en måned!

 

 

Før man reiser til Sør-Afrika for å studere er det også lurt å ha undersøkt på forhånd hvor man skal bo. Det er viktig å finne et trygt bosted, da innbrudd er veldig vanlig i Sør-Afrika, spesielt dersom man bor i Cape Town.

Louise har flere tips til hvordan man kan finne et trygt sted å bo.

Dette kan man ordne ved for eksempel å gå sammen med flere andre studenter. Vi var 14 utvekslingsstudenter som avtalte å møtes først på et hostel i byen for så å gå sammen om å finne sted å bo.

Vi kontaktet også utenlandsstudenter fra fjoråret, og så oppsøkte vi eiendomsbyråer som tok oss med på visninger og kunne stille med garantier om høyt sikkerhetsnivå.

Jeg bruker for eksempel fem ulike nøkler for å komme inn i leiligheten der jeg bor. Sikkerhetsnivået rundt bygget inkluderer gitter, strøm over gitteret, og et spiket gjerde.

Men alt i alt er det verdt det! Man venner seg til det også.

Folk er hyggeligere her, de snakker med deg. De er åpne. Også går de ikke rundt med steinansikt, sånn som i Norge!

I det vi rekker å avrunde intervjuet her på Cafe Mozart kommer en gjeng med gatemusikanter og inntar sin plass foran uteserveringen. Lyden og beaten lager de ved å slå på de store gummistøvlene de har på seg.

Louise forteller at dette er en dans utviklet av kullarbeiderne i gamle dager, da de ikke kunne snakke sammen i gruvene. De fant sin måte å kommunisere på ved å slå på støvlene som de brukte. Da slapp de å bli straffet.

I dag er den sorte «gumboot» dansen en av de mange kulturelle innslagene i Cape Towns kontrastfulle og fargerike gater.