(StudentTorget.no):

En fulltidsstudent tar normalt 30 studiepoeng per semester og tilsammen 60 studiepoeng per studieår. Det er ikke uvanlig at man tar mer eller mindre enn dette, men å ta 172,5 studiepoeng, eller nesten en treårig bachelorgrad, på ett år er mer sjeldent.
 
I løpet av skoleåret 2012/13 klarte NTNU-studenten Macumbe Abe'a Eninga (23) nettopp dette. I tillegg til å være familiefar og samboer med deltidsjobb, tar han lektorutdanning i samfunnsfag med studier i religionsvitenskap og Swahili på si.
 
- Høsten 2012 begynte jeg på lektorutdanning i samfunnsfag ved NTNU. Der hørte jeg at det er mulig å ta så mange studiepoeng som man orker. Jeg stilte meg selv spørsmålet: «Hva om jeg gjør det som et eksperiment? Se hvor mange studiepoeng jeg kan ta og hvordan dette kan gjøres». Jeg forberedte meg på at jeg ikke kom til å angre uansett resultat, sier han.
 

 

FAR OG SØNN: Macumbe satte opp en detaljert plan for hvordan han skulle gjennomføre studie-eksperimentet uten at det gikk ut over tiden med sønnen.

172,5 beståtte poeng

I løpet av to semestre meldte han seg opp i 195 studiepoeng fordelt på 15 ulike emner. Av disse besto han på 13 emner og strøk i 2, noe som altså utgjorde 172,5 beståtte studiepoeng. Siden ett av emnene kun ble vurdert med bestått/ikke bestått, oppnådde han følgende 12 karakterer: Én A, to B-er, tre C-er, fem D-er og én E.
 
Siden han ikke er fornøyd med dette snittet planlegger han å ta opp eksamenene han fikk dårligst karakterer på – selv om han ikke tror det er så farlig med noen svake resultater på vitnemålet.
 
- Gode karakterer er viktig, men erfaring er enda viktigere. De som går på intervjuer, spesielt for lærerjobber, blir ikke spurt om karakterer så lenge man har graden. Dette har jeg både lest om og hørt fra mange som har vært på intervjuer. 
 
Med så mange eksamener å forholde seg skulle man tro det ble en stressende eksamenstid, men det ble aldri et problem for Macumbe.
 
- Jeg stresset ikke. Jeg ble bare effektiv. Er man en stressperson, vil man stresse om man tar 5 eller 100 studiepoeng. Det er arbeidsmoralen og strukturen som betyr noe, forklarer han.
 

LES OGSÅ: Slik forbedrer du studievanene dine

 

– Jeg er ikke så glad i å lese

Listen over studieteknikkene han brukte for å klare arbeidsmengden er lang. Men lite av den gikk faktisk ut på å lese pensum.  
 
- Jeg er kunnskapstørst, og det å jobbe med skolestoff er noe jeg liker veldig godt. Dessverre er jeg ikke så glad i å lese. Dette henger sammen med tiden på barneskole i Kongo, der det bare var læreren som har bøker og vi skulle pugge det læreren sa. At vi ikke hadde bøker vi skulle se gjennom før eksamen, gjorde at vi måtte memorere det vi lærte.
 
Med dette mener han at de ikke bare pugget pensumet, de prøvde virkelig å forstå det de lærte. Det gjorde de blant annet ved å gjøre repetisjoner og stille hverandre spørsmål om det de hadde lært. 
 
- Det viktigste var kanskje at vi koblet det vi lærte med forskjellige situasjoner, ting og handlinger i hverdagen, forklarer han.
 
Om du har sett filmen «Slumdog Millionaire» skjønner du kanskje hvilken læringsmetode han snakker om.
 
- I tillegg til dette skrev vi med egne ord om det vi lærte, og det hjalp mye fordi man husker bedre det man har skrevet med egne ord enn det man har lest. Denne måten å lære på ble jeg vant til og jeg ser på det som en stor fordel. Fram til i dag husker jeg fortsatt mesteparten av alt jeg lærte både på barneskole og ungdomskolen, og jeg har enda ikke blitt glad i å lese.
 

LES OGSÅ: Arbeidsplanen gir deg strukturen du trenger

 

Planlegging og prioritering

Mange studenter har nok med å rekke over pensum i 30 studiepoeng samtidig som man har en deltidsjobb og et noenlunde sosialt liv. Macumbe har både samboer og barn, i tillegg til at han jobber i en barnebolig annenhver helg. Bortsett fra tiden han bruker på nærmeste familie, går mesteparten av tiden med til skolearbeid. 
 
- Jeg bruker lite tid på venner, fest, facebook og andre aktiviteter som vanlig ungdom. Jeg har hørt at mange studenter synes det er vanskelig å få tid til skolen når de er nødt til å jobbe ved siden av studiene, men jeg merker også at enkelte sitter mye foran dataen til klokken tre på natten selv om de har skole dagen etter. Alt handler altså om planlegging og prioritering. 
 
Før semesterstart, satt han opp plan for hele semesteret og passet på at han hadde tid til alle sine roller: student, samboer, ansatt, far og tid for seg selv. 
 
- Det finnes altså ikke noen annen måte å rekke alt på enn å bruke tiden fornuftig, planlegge og prioritere. At jeg har jeg bil og en snill samboer som jeg samarbeider godt med, gjorde det enda lettere for meg å rekke alt, sier han.
 

Les Macumbes studietips og les mer om eksperimentet her

LES OGSÅ: Lær deg god notatteknikk