(StudentTorget.no):

Stadig flere unge velger å kjøpe seg inn på boligmarkedet, allerede før de er ferdige med utdanningen. Dagens boligmarked er tøft og komme inn i, både om du er student eller ferdig med utdanning og i jobb. Men visste du at det kan være lettere å få lån om du studerer visse fag?

I forrige uke, holdt Huseiernes Landsforbund arrangementet «Ung på boligmarkedet» på Latter nede på Aker Brygge, se video fra intervju med Lederen for forbundet her.

Ved siden av å gi tips til unge som ønsker å kjøpe bolig, kunne Christine Warloe i Nordea fortelle at visse utdannelser kan gi høyere boliglån. Er det en høyere etterspørsel på arbeidsmarkedet etter det studiet du tar, og forventninger om høy lønn og kjapp overgang fra studiet og ut i jobb, kan du få et bedre boliglån enn andre.

 

Fordeler med noen studieretninger

Det er spesielt studieretninger som revisjon, juss og medisin som utmerker seg til litt høyere lån. Dette er studier med høy etterspørsel på arbeidsmarkedet og mulighetene for å komme ut i fast jobb etter studiet, er kanskje høyere i disse fagene enn andre. Dette kan spille inn på om banken vil gi deg et bra lån. Men selv om etterspørselen er høy, spiller også lønnsutsiktene en viktig rolle.

- Lønnsutsikter har naturligvis også betydning. Sykepleiestudier kan gi dårligere lønnskurve enn humanistiske eller samfunnsvitenskapelige studier, og da stiller man ikke nødvendigvis sterkere som sykepleierstudent selv jobbsjansene er bedre, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB, til DN.no.


 

Vanskelig å spå arbeidsmarkedet

selv om du tar en studieretning som er populær på arbeidsmarkedet i dag, kan mye forandre seg i løpet av et par år, og før du er ferdig med studiet. Fordeler visse studenter får nå, kan dermed endre seg med tid. I dag kreves det at lånetakere må ha minst 15 prosent i egenkapital for å få lån til bolig. Flere må ha drahjelp fra foreldre som kan kausjonere eller stå som sikkerhet, for å dekke de 15 prosentene. I følge Thor-Christian Haugland i Sparebank 1, gjør ikke banken deres, noen forskjell på lånetakerne etter hvilken studieretning de tar, men forteller at de heller fokuserer på om lånetakerne har det økonomiske i orden og ikke har noen betalingsanmerkninger.

– En student som kommer til oss i dag, har kanskje fire-fem års studier foran seg. Vi vet at sivilingeniører er ettertraktet i dag, men det kan endre seg. Det samme kan lønninger og starttidspunkt, sier Haugland til DN.no.