(StudentTorget.no)
Navn: Haakon Vevatne Øverland
Alder: 21 år
Studerer: Medisin
Studiested: University of Latvia, Riga i Latvia.
Haakon har hatt lyst til å studere i utlandet lenge. Da han fant ut at det var medisin som var hans vei, begynte han kjapt å se etter skoler i utlandet.
- Jeg visste på forhånd at Polen, Ungarn og Tsjekkia var/er populære studiemål for nordmenn som ønsker å studere medisin i utlandet, men jeg hadde ikke lyst til å dra dit som «alle andre drar», og valgte derfor å utforske mulighetene i andre land enn nettopp disse.
Valget sto til slutt mellom Dublin, Vilnius eller Riga, der det var sistnevnte han valgte å dra til, nærmere bestemt University of Latvia. Universitetet ligger i Latvias hovedstad Riga, har 17.000 studenter og er det største universitetet i de Baltiske statene (Latvia, Lituaen og Estland).
|
![]() I LEGEFRAKK: Haakon (til høyre) kommer godt overens med sine medstudenter i klassen. |
LES OGSÅ: Alt om Lånekassens støtte til studier i utlandet
Fag med hyppige prøver og krevende læreplan
Å studere medisin er krevende. Studentene har mye teori og praktiske deler som krever en stor del egeninnsats, og Haakon kan fortelle om en hektisk periode med mye lesing både hjemme og på skolen, for å holde tritt med undervisningen. Selv om Haakon ikke har studert i Norge, har han hørt at medisinfaget her hjemme er mindre krevende enn i Latvia.
- Slik er det ikke i Riga. Ukentlig blir vi testet i de fleste fag gjennom små quizer og muntlige utspørringer, samt at vi har to til fem deleksamener (det som heter kollokvier her nede) i alle fag i løpet av semesteret. Disse utgjør 50 prosent av standpunktskarakteren vår i hvert fag. Det stilles krav til at kunnskapene skal være høye på disse kollokviene, og klarer du ikke å få godkjent kollokviene, får du ikke lov til å ta eksamen.
Haakon studerer medisin over seks år, og får tittelen «MD», eller Medical Degree, når han blir ferdig. Selv om skolen har mange studenter, er han fornøyd med hvordan universitetet har lagt opp medisinfaget. Forelesningene er felles med alle studentene på faget, mens den praktiske læringen utføres i grupper på cirka ti studenter hver. Ved at den praktiske biten foregår i mindre grupper, mener Haakon at elevene får bedre tilbakemelding og hjelp av professorene på studiet, som er viktig i et fag med så mye læring.
Han forteller videre at universitetet følger den gamle sovjetiske modellen på medisinfaget, hvor de to første årene er innledende teori innenfor de ulike fagene, som cellebiologi, mikrobiologi, kjemi og biokjemi. Fra tredje året og utover, får studentene mer praktisk tilnærming til faget gjennom klinisk undervisning på sykehus og klinikker og blant annet indremedisin og sykdomslære. Selv om studiet ved skolen går på engelsk, må studentene lære seg latvisk underveis for å kunne kommunisere med pasienter ved sykehusene.
|
![]() SUSHI ER POPULÆRT: Haakon og kjæresten Cathrine er ofte ute og spiser da mat i Riga er mye billigere enn i Norge. |
Frokost er slappe-av-tid og trening er avlastning
- Jeg nyter alltid frokosten min på kjøkkenet i leiligheten. Da dagene ellers er travle og fylt med gjøremål, blir det som oftest om morgenen sammen med frokosten at jeg kan slappe av foran PC-en og ikke tenke på skole.
Videre bærer det på skole og undervisning, enten teoretisk eller praktisk. Har han tid, går han til lunsj mellom forelesningene, men fordi det er mye lesing utenom timene, blir det ofte å sitte på biblioteket med medstudenter. I løpet av ukedagene benytter han gjerne et par timer i uken på trening for å «avlaste hjernen» fra medisinteori som han sier.
LES OGSÅ: - Det er et veldig bra studentmiljø i Riga
– De fortjener masse skryt for alt det gøye de steller i stand for oss!
Haakon er veldig fornøyd med innsatsen ANSA gjør for å integrere de norske studentene inn i Riga og landet, med velkomsthelger hvert semester, julebord og andre sosiale aktiviteter. I tillegg er det mange internasjonale studenter ved skolen, og det finnes en rekke ulike arrangementer studentene kan delta på gjennom skolen for å bli kjent.
|
![]() TILGANG TIL UTSTYR: Studentene på medisin får tilgang til blant annet bein og organer som de får bruke til undervisning og utenom, for å lære faget i praksis. |
- Vi har studentorganisasjoner som arrangerer studentkvelder på store diskoteker blant annet. Ellers møter man alltid andre studenter dersom man bestemmer seg for å ta en tur på byen en lørdagskveld. Det er kjekt at det er mange studenter med forskjellig bakgrunn.
Annerledes søknadsprosess
Søknadsprosessen til studiet i Riga er nok litt annerledes enn her hjemme. De bruker ikke en opptaksprøve til medisinfaget, men baserer kriteriene på karakterer fra vitnemålet, som sendes inn både på norsk og engelsk. I tillegg må man legge ved et røntgen av brystet og fylle ut et helse-skjema med hjelp fra fastlegen sin her hjemme.
Av negative sider med skolen kan Haakon fortelle at skoleledelsen bruker til tider litt lang tid på å behandle dokumenter og saker elever kommer med, og man i blant må purre litt før man får svar. Ellers er studiet krevende, med mye studier både i og utenfor klassen, og Haakon kan fortelle at det er flere studenter som dropper ut av studiet med tiden da de ser at de ikke takler presset.
- Med hektiske uker hvor man har fire-fem prøver eller deleksamener, hvor gjerne et par av dem er på samme dag, og i tillegg har obligatoriske forelesninger til langt ut på ettermiddag og kveld. Blir det veldig hektisk med slike perioder med mye lesing og tilnærmet ikke tid til noe annet.
LES OGSÅ: Her studerer de norske utenlandsstudentene
De fleste bor i pene leiligheter i nærheten av sentrum.
Latvia bruker «Lats» som myntenhet og ikke Euro som de fleste andre land i Europa. Prisene er en del lavere enn i Norge, og Haakon kan fortelle at prisene i Riga er relativt billigere enn hjemme i Norge.
- Som norsk student med studielån lever man veldig godt! Man kan handle inn masse god mat og drikke uten å «tenke på pengene» når man handler, som er en veldig deilig og befriende følelse.
Skolekantinen serverer både kald og varm mat til studentene for en rimelig penge, og er man flink med økonomien er det ingen grunn til at man ikke kan gå ut og spise på restaurant. Med studielån fra Lånekassen kan man fint velge en leilighet sentralt i byen med høy standard, da leieprisene ligger en del lavere enn i de norske storbyene. Priser ligger på alt fra 500 € og oppover for en leilighet på rundt 45-50 m2 i måneden.
Bruker fritiden til å slappe av med venner og kjæresten
Haakon bruker tiden han har utenfor studiet til å trene, dette er da han virkelig kan koble av og får avkoblet psykisk fra studiene. I tillegg er han som studenter flest, henger med venner og drar på byen eller slapper av med en film og god mat.
|
![]() UTSIKT OVER BYEN: Haakon med bestevennen Pål ved Peterskirken i Riga. Byen kan by på mange vakre attraksjoner. |
- Jeg bor sammen med kjæresten min så vi liker å bruke tid på å gå tur rundt om i byen, lage mat sammen og slappe av med en film på en rolig kveld. Det er mye kjekt å gjøre i Riga som student, og sammen finner vi på masse kjekt.
- Det er kjempekjekt å studere i utlandet, så har du litt lyst men er usikker, så er mitt tips å dra. Prøv det ut, gi det en sjanse!
Haakon anbefaler Riga på det varmeste, og University of Latvia hvis man skal studere medisin i utlandet. Han tipser om å kontakte ANSA sin avdeling i utlandet og Riga for å få mest mulig informasjon, og for å høre fra andre studenter om tips til å bo der borte.
- Det er en flott by og en flott skole med et veldig trivelig studentmiljø.
(Kilder: lånekassen og university of Latvia).