(StudentTorget.no):

Det er et ganske velkjent fenomen, og spesielt for studenter: Vi får en oppgave som skal leveres om et par måneder, men likevel begynner vi ikke på den før dagen før innlevering. Hvorfor gjør vi slikt hver gang?

I følge psykologispesialist Jan Ole Hesselberg ved Tankesmed.no, er grunnen rett og slett at mennesker er late, og vi tenker mest på å gjøre det som kan gi oss mest mulig velbehag der og da, som sex, mat og å slappe av.

Det at vi derfor utsetter viktigere mål, kommer av at “dyret” i oss vinner over “planleggeren”. Og at vi setter alt for store mål til oss selv, som vi i lengden ikke klarer å oppnå innen den fristen vi hadde håpet på, mener Hesselberg.

- Jeg tror mye av det vi kaller prokastinering også handler om at vi har satt for høye mål i forkant. Vi vet vel med oss selv at det sjeldent lønner seg, og at det da blir “hengende over oss”? forteller han til Kvinneguiden.

Psykologen mener at dette gjelder flere mennesker enn vi tror, til og med de det virker som «alltid ligger foran skjema». De som får til mye innen den fristen de har satt derimot, takker gjerne nei til andre ting, men har til gjengjeld en bedre struktur på planleggingen sin.

- De som får til slikt på jevn basis, har også vesentlig færre problemer på andre områder (rusproblemer for eksempel) og gjør det generelt også bedre i arbeidslivet, sier Hesselberg.

Skal man da unngå å utsette alt man planlegger, er det viktig å ikke overvurdere seg selv, samt å sette viktige mål. Studier viser at vi mennesker er altfor optimistiske i målene vi setter for oss selv, og forventer at vi skal rekke å svare på eposter, vaske huset, se den siste episoden av favorittserien på TV, lage middag, gjøre lekser og ringe den venninnen din som ringte deg for tre dager siden – fra vi kommer hjem sent på kvelden fra deltidsjobben, til før du skal legge deg for kvelden.

- Rådet mitt er å prioritere hardt. Sett opp de viktigste tingene, anslå hvor lang tid det tar, legg på 50 prosent ekstra tid og stryk det du ser du ikke rekker. Og ikke minst: Stryk det med god samvittighet, sier Hesselberg til Kvinneguiden.

For bedre råd til hvordan du får ting unnagjort, kan du også lese guiden til hvordan du skriver en effektiv arbeidsliste.

 

LES OGSÅ: 40 funfacts om skjegg og annen moro