(StudentTorget.no):
Ting koster, og ingenting i livet er vel egentlig gratis. Deler man på ting derimot, kan du fort få bedre råd og tilgang på ting du ikke ville hatt råd til ellers.
Internett florerer av tjenester hvor du kan både bytte inn ting du ikke trenger, og få ting – helt gratis. Og stadig flere holder byttefester. Du må bare vite hvor du skal lete.
Bøker
Ved starten av et nytt studieår kommer lista over alle pensumbøkene som helst skal kjøpes – og selvfølgelig leses. Utgiftene til bøker varierer etter hva du studerer, men det er ikke uvanlig at studenter må ut med flere tusen kroner for pensumbøkene.
På universitetsbiblioteket finnes ofte bøkene som skal leses i pensum. Problemet er ofte at det ikke finnes nok utgaver, ei heller at du får lov til å låne de over lengre tid eller ta de med ut av biblioteket. Går du derimot til biblioteket i nærområdet ditt, kan du be dem bestille bøkene du trenger, og heller låne dem der. Flere biblioteker tillater at du låner bøkene over lengre tid, så lenge det ikke er stor etterspørsel etter boken.
Gå sammen med venner, kanskje en liten kollokviegruppe, og spleis på noen av bøkene dere trenger. Dette kan være en utfordring, da alle trenger tilgang til bøkene på ett eller annet tidspunkt. Men med gode rutiner, kan dere få det til. Benytt dere av fildelingstjenester som Google Disk for å dele notater. Hold «foredrag» for hverandre og gi hverandre notater og oppsummeringer over hva dere har lest.
Bytt til deg brukte bøker. Selv om læreren sier at du må ha den nyeste utgaven av en pensumbok, er det ikke alltid dette trengs. Ofte er det kun små endringer mellom de ulike utgavene, og du kan enkelt finne den ekstra informasjonen du trenger gjennom bøkene ved skolebiblioteket. Bytt eller kjøp brukte bøker billig fra andre studenter.
Matbudsjettet
Det er et nødvendig onde, og koster fort mye penger. Bor du i et kollektiv har du mulighet til å spare litt på matbudsjettet om dere er flere som går sammen om matutgiftene.
Dette kan være en utfordring om du bor med folk som «alltid drikker opp melken, men aldri kjøper ny». Men de fleste er reale, og det er enkelt å spare litt penger på grunnleggende ingredienser som melk, smør og lignende.
Hvorfor ikke gjøre middagen til noe sosialt? Dessverre er mange studenter så bekymret over egen økonomi at det går utover det sosiale livet. Bestem dere for en eller to faste dager i uken, hvor dere møtes og spleiser på mat som dere lager.
Ellers bør du se etter gode tilbud i butikken, da på ting du faktisk trenger. Melk, egg og en rekke andre matvarer, varer lenge etter best før-datoen, så lenge de ikke er åpnet.
Husartikler
Det er ikke uvanlig at man møter opp første dag i det nye bokollektivet og finner ut at dere har fem ostehøvler, 30 tallerkener og hvem vet hvor mange stekepanner. Vent heller med innkjøp av slike ting til du har flyttet inn, gå over hva dere trenger, og spleis på utgiftene. Det er da ingen som trenger så mange tallerkener i et bokollektiv?
Store ting som TV blir ofte nedprioritert under studiene, men det behøver ikke være slik. Ønsker du deg en TV og du bor med flere andre, er det mulig å spleise på dette også. På forhånd er det greit å finne ut av hvem som tar denne med seg når dere flytter fra hverandre, og kjøp hverandre ut, selvfølgelig med prisanslag. Dere kan alltids selge den òg.
Klær
De fleste har klær slengt innerst i hjørnet av garderobeskapet som de aldri, eller sjeldent, har brukt. Trenger du sårt noen nye klær, men du har ikke råd? Hvorfor ikke bytte til deg klær, eller dele? Gå sammen med noen venner og avtal å ta med klær dere ikke bruker. Du kan fort ende med flere fine plagg du ikke ville hatt råd til ellers.
Klesbyttedager forekommer også titt og ofte, hvor folk kan ta med det de ikke bruker, og bytte klær med andre. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender jobber for en grønnere hverdag, hvor vi bruker mindre av verdens resursser. Inne på sidene deres kan du få full oversikt over hva som skjer i ditt nærmiljø, og om hvor de holder klesbyttedager.
Internett og lokalmiljøet
Gjenbruk blir stadig mer populært. Å finne nye bruksområder for gamle gjenstander er en fin og kreativ måte å spare penger på.
Hvorfor ikke bruke en gammel pall og bygge den om til et stuebord? Eller gamle ølkasser av tre sammen med litt maling og en pute, kan bli til en fin puff. Flere byer har bruktmarkeder i helgene, her kan du enkelt finne ting du trenger til huset for en billig penge.
Klær med pant. Ja, du leste riktig. Klesmerket Stormberg tar pant på sine klær. Hvor mange kroner du får igjen, står på vaskelappen. Flere andre butikker har også en form for panteordning der du får avslag på varen du skal kjøpe, om du bytter den inn med ditt gamle. Dette gjelder spesielt elektronikk og elektriske produkter, da flere butikker vil bedre gjenvinningsprosenten. Sjekk opp produktet du har, kanskje du kan spare litt penger her?
Flere er også villige til å gi bort ting de ikke trenger. Ofte mot at du henter det selv, men det er en liten pris å betale om du får en gratis sofa. Finn.no og andre rubrikkportaler har en egne seksjoner med ting som gis bort, og det samme har nettsiden Underskog.