(StudentTorget.no):
Mange studenter har en deltidsjobb i tillegg til studiene. Dette er vel og bra, men ofte kan jobben gå utover studiene og tiden en bruker på skolearbeid. Dermed kan det kanskje være smart å sjekke opp i om det finnes andre muligheter til å spe på inntektene. For det gjør det nemlig.
Et kjapt søk på internett forteller oss at det finnes flere tusen ulike typer stipend, fond og legat. Oppfyller du de riktige kriteriene, er du faktisk bare noen tastetrykk unna en økonomisk romsligere tilværelse. Så hvis du for eksempel har en spesiell sykdom, foreldre i en spesiell arbeidssituasjon, eller om du ønsker å studere i utlandet, har du mange muligheter.
Studier i utlandet
Stipend, legat og fond
– Et stipend er betegnelsen på en pengesum en person eller en organisasjon kan motta fra en stiftelse eller myndigheter for å fremme et bestemt formål.
– Et legat er en pengegave som foræres personer som oppfyller bestemte kriterier.
–Et fond er en kapital som er satt av til bestemte formål. Det er altså ikke mye som skiller definisjonene på stipend, legat og fond fra hverandre. Det finnes mange ulike nettsider med informasjon og ulike søknadsskjemaer.
– Her finner du alle legater og stipender:
• Stipendportalen.no - denne tjenesten er gratis og åpen for alle og er inngangsporten til alt du trenger av informasjon om legater og stipender i Norge
Er du en av de som planlegger å ta deler av eller hele utdanningen din i USA kan du på Legatsiden.no søke om 22 ulike stipend. Størrelse og krav varierer ut i fra hvilken utdanning du skal ta. Hvis du har planer om å ta en master og/eller en doktorgrad i USA, kan du for eksempel søke om Fulbright-stipendet.
Får du innvilget søknaden er du straks en plass mellom 75.000 og 150.000 kroner rikere. Mulighetene for å søke om stipend hvis du skal studere i utlandet er store. Uansett hvor og hva du skal studere, og hvor lang tid du skal studere over, finnes det garantert et stipend, et legat eller et fond som passer for deg. Det er smart å skrive flere søknader, slik at sjansene for å få innvilget søknaden øker.
Det finnes alle slags mulige fond og legat, og ofte kan det ha mye å si hvor i landet du kommer fra. Er du bosatt i Steinkjer, Inderøy eller Stjørdal kommune kan du søke om Ragnhild Margrethe Øverland Skjemstads legat. Siden 1990 har rundt 50 søkere fått innvilget en støtte på mellom 20.000 og 50 000 kroner til studier og utdanning i Storbritannia. Lignende stipend- og legatordninger finnes det drøssevis av, over hele landet.
Klikk her for å se studentrabatter i Norge
Støtte til syke
Har du en sykdom som preger livet ditt i stor eller liten grad kan du også søke om mange ulike stipend. Dette vet kanskje de aller fleste som er i en slik situasjon, men her er uansett et par eksempler: Ungdom mellom 18 og 30 som har epilepsi kan søke om støtte fra Kari Thrane-Steens fond til utdanning utover videregående skole og til prosjekt. Personer med psoriasis, cerebral parese, leddgikt eller lignende kroniske sykdommer, kan søke om støtte til mange ulike formål fra Halfdan Hjort og hustru Randine F. Kolstads legat. En slik type støtte krever selvsagt at du kan dokumentere din sykdomstilstand.
Store muligheter
En annen ordning som kan være verdt å sjekke ut er EUs ungdomsprogram, «Aktiv Ungdom». Hvert å fordeler de rundt 25 millioner kroner til ungdomsprosjekter i Norge og Europa. For eksempel har de en støtteordning til ungdom mellom 15 og 30 år som setter i gang egne prosjekter, lokalt eller nasjonalt. Så er dere en kameratgjeng på fire eller flere, som for eksempel ønsker å starte en klubb eller et lag av et eller annet slag, kan dette være lurt å ta en kikk på. Dessuten kan man søke om støtte hvis man arbeider som ungdomsarbeider eller driver med ungdomspolitikk.
Hvert år blir det delt ut millioner av kroner innenfor utdanning, reiser, idrett og kultur, håndverk og kunst, og helse. Det er viktig å huske på at man kan søke støtte til så å si alt. Hvis en ikke har noe veldig konkret å vise til, er det likevel mulig å for eksempel søke om penger til treningsleirer, språkreiser og musikkarrangement. Det gjelder bare å finne de rette instansene, nemlig de som er relevant i forhold til det man ønsker midler til. Til slutt vil vi påpeke at det er viktig å bruke god tid på selve søknaden, og på å formulere seg godt.