(StudentTorget.no):
H.K.M Kronprins Haakon innledet årets Fredskorpskonferanse som gikk av stabelen på Vulkan Arena i Oslo. Temaet under årets konferanse var ungt entreprenørskap og hvordan unge kan skape flere arbeidsplasser i Afrika sør for Sahara, men også sosialt entreprenørskap hjemme i Norge.
- Ungt entreprenørskap er en viktig vei for unge mennesker til å delta med kunnskap og verdiskapning. Og kanskje særlig i områder som er i rask utvikling, der hvor vi har spesiell kompetanse, fortalte Kronprins Haakon i sin innledningstale.
LES OGSÅ: Startet med to tomme hender
Gir unge muligheten til å skape noe
Ungt Entreprenørskap (UE) er en uavhengig organisasjon som jobber sammen med næringslivet og utdanningssystemet for å oppfordre unge elever og studenter i Norge til å tenke kreativt og skape entreprenørskap. Rådgiver i UE for ungdomsskoler, Lene Røisland, holdt et foredrag om hvordan UE jobber for å få unge til å starte innovative prosjekter.
- Visjonen til Ungt Entreprenøskap er å inspirere unge til å tenke nytt og at det skaper verdier. Vi har lyst til å få til en ytelseskultur blant unge, og vi har lyst til at den enkelte skal finne og se de mulighetene de har i seg og rundt seg, forteller Røisland.
UE har 100 ansatte fordelt utover fylkene i Norge og har 20 ulike programmer for å jobbe med entreprenørskap i skoletiden. Gjennom sitt største program – ungdomsbedrift, får skoleelever fra hele landet prøve seg i hvordan de bygger og avvikler sin egen bedrift.
Entreprenørspirer
De tre studentene Shafi Adan, Hamza Malik og Tuve Hexeberg Evensen har alle startet sin egen ungdomsbedrift og hadde møtt opp til konferansen for å fortelle om sine erfaringer.
- Når man starter opp en ungdomsbedrift, er det litt som å starte en bedrift under litt tryggere vilkår. Det krever ikke så mye egenkapital, og man har mulighet til å få god oppfølging, forteller Tuve. Så får man også muligheten til å delta på kurs og konferanser, hvor det er mange representanter fra næringslivet som man kan knytte kontakter med.
Hun var med på å starte opp bedriften Sine Cura UB (uten bekymringer) som utviklet barnebøker som skulle bidra til at barn fikk færre bekymringer knyttet rundt sine egne følelser. Ungdomsbedriften vant prisen Beste Ungdomsbedrift Oslo 2013 og var nominert til en rekke andre priser for sitt entreprenørskap. Tuve mener at UE og andre organisasjoners arbeid er viktig for å få unge til å tenke kreativt og bidra med sine ideer.
- En ungdomsbedrift gir rett og slett unge muligheten til å ta ideene sine og gjøre dem om til forretningsideer, forteller Tuve.
Overskuddet fra bedriften da den ble nedlagt ble sendt ned til Zimbabwe og organisasjonen Midlands Children Hope Project og deres arbeid på barnehjemmet med å bli selvdrevne.
LES OGSÅ: Klikk her for å se ledige stillinger
Gir elevene mulighet til å vise seg frem
Hamza Malik går på Foss Videregående skole og har vært med på å starte opp bedriften DUX, som tilbyr musikalsk underholdning ved ulike arrangementer. Bedriften består av musikkelever fra Foss og er et tiltak for at studentene skal kunne få vise frem hva de er gode for.
- Det er hele fire parter som tjener på dette. Den ene er oss som får drive en bedrift og muligheten til å utvide nettverket vårt utenfor skolen, den andre parten er musikerne som får muligheten til å få erfaring på scenen foran publikum. Tredje parten er kunden som får kvalitetsmusikk, mens den siste parten er da skolen som får god PR, sier Hamza.
Var skolelei
Shafi var som mange andre skolelei og følte ikke at han lærte nok på skolen og gjennom leksene. Ved å starte en ungdomsbedrift på siste året ved Bjørnholt videregående skole, gikk han selv fra karakteren to i matte til en sekser.
- Fire uker senere så hadde jeg rekruttert studenter fra høgskolen og universitetet i Oslo på 24-25 år, og hadde jobbintervju med dem, forteller Shafi.
Han så mulighetene ved å tilby leksehjelp til andre og tilbyr i dag gjennom sitt firma Golden Academy, privatundervisning og leksehjelp til andre som trenger hjelp med karakterene. I tillegg til å studere Siviløkonomi ved Handelshøyskolen BI.
UE har også ordningen Studentbedrift hvor studenter kan lære seg business i praksis og får muligheten til å teste ut sine forretningsideer i det virkelige markedet. På deres nettsider kan du lese mer om hvordan du kan få hjelp til å starte din egen bedrift og teste ut dine egenskaper som entreprenør.