(StudentTorget.no):
Det er som kjent ingen utbetaling av studiestøtte fra Lånekassen i juni, noe som kan gjøre sommerferien til en økonomisk tørketid for mange studenter.
Men, regjeringen har lagt en opptrappingsplan for 11 måneders studiestøtte som innebærer at studenter med full støtte fra Lånekassen får en ekstra uke i året frem til 202,0 hvor opptrappingen er fullt innført som en måned. Den første uken som vil bli utbetalt kommer våren 2017.
Men i mellomtiden finnes det heldigvis flere muligheter til hvordan man kan spe på et trangt budsjett og spare noen ekstra kroner i tilfelle du ikke har fått til dette så langt i semesteret.
Vi har snakket med en rekke eksperter om hvilke tips de har til studentene.
Klikk her for å finne ledige sommerjobber
Slik kan du tjene raske penger
Selv om du har fått sommerjobb kan det ta sin tid før pengene kommer tikkende inn på kontoen. Heldigvis finnes det et par smutthull i lovverket for hvordan du kan tjene litt ekstra penger – helt lovlig, uten å betale skatt og med utbetaling samme dag som arbeidet er gjort.
I følge fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen, kan man tjene inntil 6000 kroner skattefritt hvis man hjelper en privatperson med ting i hjemmet. Dette kan være alt fra å måke snø, male hus, klippe gress og lignende. Du kan faktisk gjøre flere slike jobber uten å måtte skatte, såfremt du ikke får betalt for flere slike oppdrag fra samme person.
- Du kan ikke ha veldig mange oppdragsgivere, men det er ingen klar grense for hvor mye du kan tjene. Man kan ikke profesjonalisere det og si at jeg klipper plenen din for 6000 kroner, også gjør man det mange ganger på forskjellige steder. Det er mer en skattejuridisk problemstilling for når det blir næringsvirksomhet, og her grensen uklar, forklarer Lothe.
Du kan dermed hjelpe flere av naboene dine med ting i hjemmet uten å måtte skatte, men Lothe anbefaler å ikke tøye denne grå-sonen altfor langt. To slike oppdrag i løpet av ferien kan bety 12 000 kroner ekstra i sommermånedene.
LES OGSÅ: Alt om finansiering av studier i Norge og utlandet
Gunstig sparing og skattefradrag
Hvis du har mulighet til å jobbe ved siden av studiene i løpet av semesteret, bør du prøve å legge unna litt penger til sparing. I 2016 kan du tjene opp til 168 059 kroner før stipendandelen av studiestøtten fra Lånekassen reduseres. Dette betyr at du kan tjene i gjennomsnitt 14 004 kroner i måneden ved siden av studiestøtten.
Du kan også få skattefradrag for enkelte utgifter eller penger du setter inn på sparing. Klarer du å legge av litt penger til boligsparing i BSU, får du faktisk opp til 20 prosent igjen i form av skattefradrag.
Rolf Lothe påpeker at mange studenter også har rett på skattefradrag hvis de blir igjen på studiestedet. Er du for eksempel fra Oslo, men studerer i Bergen, kan du få fradrag hvis du blir igjen på studiestedet for å jobbe i sommermånedene.
- Hvis man blir igjen i Bergen og har sommerjobb i de to månedene, så er man vanligvis pendler og kan få fullt fradrag for reiseutgifter og kost, eventuelt også losji, i den perioden. Dette er det mange studenter som gjør, og det er et gunstig skattefradrag, forklarer Lothe.
Slike skattefradrag kan bidra til at du får igjen litt penger på skatten, forhåpentligvis i starten av sommerferien.
Informasjonssjef Leif Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken, påpeker at selv små justeringer i pengebruken kan resultere i mange penger spart i løpet av ett år.
- Drikk vann fra springen, ikke kjøp dyre jåleflasker i kiosken. Dropp snus og røyk og sett av en noen hundrelapper på en konto hver måned. Og sjekk alltid strømpriser, telefonpriser, bankpriser, og bytt leverandører dersom du ikke får god nok pris, forteller Bjørsvik.
LES OGSÅ: Fellene som truer studentøkonomien
Spar penger på fremleie
Mange studenter studerer i en annen by enn hjembyen sin, og reiser gjerne hjem til foreldrene om sommeren. Da kan du spørre utleier om å fremleie boligen din, noe som i praksis vil bety at den største månedlige utgiften skrifter farge fra rødt til gult i budsjettet ditt.
Advokatfullmektig Ragnhild Løseth i Leieboerforeningen presiserer at husleieloven sier at fremleie kun er lovlig dersom man har godkjenning fra huseier eller har en tungtveiende grunn til det.
- For eksempel sier husleieloven § 7-4 at man kan fremleie boligen ved midlertidig fravær på inntil to år. Det kan være på grunn av arbeid, utdanning, militærtjenester, sykdom eller andre tungtveiende grunner. Så du kan vel si at for eksempel hvis studenten har fått arbeid et annet sted i landet om sommeren og skal bo der, så kan man fremleie for den tiden man er bortreist for å arbeide, forteller Løseth.
Hun forklarer at du kan sende inn en søknad til utleier som han eller hun må svare på innen en måned. Får du ikke svar, skal dette regnes som en godkjenning på grunn av passivitet. Løseth påpeker at hvis man ikke har råd til å betale husleien, kan dette også kan være en gyldig grunn for fremleie.
- Vi mener at det kan være en tungtveiende grunn hvis man ser at økonomien ikke strekker til på sommeren og studenten dermed må flytte hjem til foreldrene for en kortere periode, men trenger leiligheten for å kunne beholde studieplassen når man kommer tilbake, forteller Løseth om Leieboerforeningens vurderinger i dette tilfellet.