(StudentTorget.no):
Tor Martin Årseth synes ikke det er lagt opp til å være student med barn. StudentTorget har snakket med pappastudenten om hans erfaringer med tilrettelegging for småbarnsforeldre, både økonomisk og praktisk.
Krevende med småbarn som student
Høsten 2015 var det drøyt 283.100 studenter i høyere utdanning i Norge, eller studenter fra Norge i utlandet. Dette tilsvarte en økning på 10.600 studenter fra 2014. Ifølge undersøkelsen «Eurostudent», har 25 prosent av norske studenter barn. Tall fra Lånekassen viser at 3.800 studenter mottok foreldrestipend i undervisningsåret 2014-2015, mens 18.086 mottok forsørgerstipend i samme periode. Det vil si at kun seks prosent av studenter med barn mottok Lånekassens økonomiske fordeler.
Tor Martin Årseth (31) og samboer Veronica (26) var blant disse seks prosentene. Tor Martin har bachelor i film- og medievitenskap, og master i filmvitenskap fra NTNU. Han og Veronica har to barn, Sigurd (6) og Markus (1). Paret fikk Sigurd i starten av utdanningsløpet, og Markus mot slutten. Tor Martin synes begge situasjonene har vært utfordrende, og mener at det ikke er lagt opp til at man skal få barn som student.
LES OGSÅ: Gravid eller med småbarn? Slik takler du studiehverdagen
– Jeg synes det var spesielt krevende å ha barn som student i forhold til den økonomiske usikkerheten. Både jeg og Veronica var studenter, så vi hadde begge rett på forsørgerstipend fra Lånekassen. I tillegg mottok vi barnetrygden fra NAV.
![]() Tor Martin Årseth (31) fikk to barn i løpet av studietiden sin på NTNU. Han synes det har vært krevende å ha barn som student. (Foto: Privat) |
Paret hadde ikke opparbeidet seg rett til foreldrepenger fra NAV, og det ble økonomisk trangt for den lille familien. Pappastudenten jobbet derfor i ferier og helger ved siden av heltidsstudiet sitt.
– Jeg jobbet mye ved siden av studiene, og det gikk med mye tid! Jeg ble ofte sliten, men vi var helt avhengig av dette for at ikke Sigurd skulle mangle noe, forteller Tor Martin litt oppgitt.
Inntekten av ekstraarbeidet til den slitne småbarnsstudenten, ga den lille familien i snitt 4000 kroner i måneden. Det var også naturlig for paret at pappa skulle jobbe, ettersom studentmamma Veronica, hadde en liten baby som skulle passes på. Som pappastudent har du ingen økonomiske rettigheter annet enn forsørgerstipendet fra Lånekassen, eventuelt fellesperioden med foreldrestipend. Tor Martin synes ikke det var noen fordel å være pappa som student.
– Jeg opplever ikke at du får mye ekstra støtte når du er pappa og student. Far må ofte forsørge familien ved å jobbe, og mor har som regel rettighetene og godene. Men jeg nøt godene av å være pappastudent gjennom Veronica, humrer småbarnsfaren.
Hvilke rettigheter og goder var det snakk om?
– Vi bodde i familieleilighet på 50 kvm gjennom SiT, og vi hadde studentbarnehageplass til Sigurd fra han var ni måneder.
– Barnehagen var det tilbudet vi var mest fornøyd med. Det var godt tilrettelagt for studentene, sterkt faglig miljø, og vi var sikret plass. Vi benyttet oss ikke av alle tilbudene deres ettersom det ikke meldte seg behov, men det var en trygghet å vite at muligheten var der, forklarer Tor Martin.
LES OGSÅ: Studenter med barn er en sårbar gruppe!
Han har ikke benyttet seg av tilrettelegging i forhold til studiene sine. Han har møtt opp på undervisning, levert inn oppgaver og tatt eksamen i alle fag til normert tid. Den eneste utfordringen har vært dersom eksamensdag har vært tidlig i uken.
![]() To uker før Markus (t.h.) ble født, var han med i mammas mage på kjøretur fra Namsos til Trondheim for å være med på muntlig masterhøring. Pappa måtte være hjemme med Sigurd, og håpe at Markus ble i magen til mamma. Tor Martin synes ikke det er tilrettelagt for å få barn som student. (Foto: Privat) |
– Det har vært en utfordring med eksamenslesing i helger når man har småbarn. Det har derfor vært viktig for meg å planlegge godt, og utnytte tiden. Jeg har hele tiden prøvd å være i forkant, så jeg ikke har trengt tilrettelegging, forteller pappastudenten.
Han har vært klar over muligheten for tilrettelegging, og Veronica har benyttet seg av disse i den grad det har vært mulig. Tobarnspappaen føler nemlig ikke at universitetet viste forståelse for tilretteleggingsbehovet deres.
– Da vi skulle ha Markus, jobbet Veronica med masteren sin. Hun fikk den muntlige høringen på termindato, og søkte selvfølgelig om å få den endret. Den ble flyttet til to uker før termin, og fikk beskjed om at dette var det tidligste mulige tidspunktet, forteller Tor Martin ganske oppgitt.
Pappastudenten forteller at andre studenter uten behov for tilrettelegging, fikk sine høringer før ferien, og sitter igjen med opplevelsen av at det er personavhengig hva du får av tilrettelegging.
Høygravide Veronica kjørte derfor fra Namsos til Trondheim for å avlegge muntlig eksamen to uker før termin, mens far var hjemme med Sigurd og håpet at den ufødte forble ufødt.
– Jeg måtte bli hjemme med Sigurd og tvinne tommeltotter. Men det gikk heldigvis veldig bra, ler tobarnspappaen.
Veronica fullførte den muntlige masterhøringen, og kom tilbake like høygravid som da hun dro. Til tross for at paret er veldig fornøyd med barnehagetilbudet de hadde som studenter, vektlegger Tor Martin likevel at det ikke har vært noen fordel å få barn som student.
– I hvert fall ikke økonomisk, avslutter pappaen.
(Kilder: Khrono.no, Eurostudent.eu, Lånekassen.no)