Hvordan kom du frem til at det var til Kairo/Egypt du ville dra?
Jeg har alltid hatt en iboende trang til å reise og oppleve Midtøsten.
En gang tidligere hadde jeg reist til regionen (om man ikke tar med Tyrkia), da på reise med min farmors kor til Israel/Palestina og Jordan.
Regionen med sin særegne kultur fascinerer meg og det er nok ikke siste gang jeg oppholder meg i et land definert som Midtøsten over lengre tid.
Navn: Anders Hjellum.
Alder: 23.
Studerer: International Relations, International Security, Politics of Human Rights, Contemporary politics og Arabisk.
Studiested: American University of Cairo – AUC.
Jeg hadde som sagt aldri vært i Egypt før jeg fant det på listen over mulige utvekslingsopphold, men da jeg oppdaget at det var en mulighet, var det liten tvil.
Å ri på kameler i ørkenen, foran Pyramidene i Giza, er en mulighet man simpelthen ikke kan la glippe, spesielt når man som utvekslingsstudent kan gjøre det flere ganger i uken om man vil!
Det skal også nevnes at Egypt er et meget viktig land i Midtøsten.
Både kulturelt og religiøst, er Egypt en gigant i regionen på linje med Saudi-Arabia og Iran, dette er noe jeg vil påstå kan være med på å gi meg en forståelse av ikke bare Egypt og dets folk, men også landene rundt.
Hva er den største forskjellen på å studere i Egypt og i Norge?
Rent teknisk er det å gå på et amerikansk universitet ganske annerledes enn ved et nordisk universitet.
Oppmøte, deltagelse og innleveringer er både viktigere og faktisk tellende for den endelige karakteren man oppnår i fagene. Jeg har for eksempel levert 14(!!) oppgaver/«papers» i bare ett fag på ca 1-2000 ord hver, sammenlignet med maksimalt en til to oppgaver de første semestrene ved UiB.
Sosialt sett er det noe vanskelig å sammenligne, da jeg som del av urbefolkningen i Bergen ikke har hatt et like stort behov for å skaffe meg nye venner, ettersom jeg allerede hadde dannet et sosialt nettverk før jeg begynte å studere (sier ikke at det å utvide det er noe galt!). Dette kan ha vært med på å gjøre det å sammenligne det noe urettferdig overfor de sosiale miljøene på UiB.
Når det er sagt, må jeg si at jeg har hatt en meget sosial og flott tilværelse her nede så langt, hovedsakelig med andre utvekslingsstudenter, men også med egyptere.
Campus er enormt, noe som i starten kunne oppleves som litt fremmed, men som meget raskt viste seg å være alt annet enn fremmed. Selv om AUC har ca 6000 studenter, følte jeg fort at jeg hadde en tilhørighet og at studentene som gikk her fra før var imøtekommende.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Studiet i seg selv har vært bra rent akademisk, og det er også bra at vi har små klasser, noe som fører til at det er lettere å delta.
Klassene har vært av liten størrelse, med den største klassen jeg har hatt på rundt 25 studenter og den minste på 5 (arabisk for nybegynnere).
Undervisningen er mer eller mindre lik den vi får i Norge, med unntak av større krav til deltagelse og at deler av undervisningen har bestått i presentasjoner og gruppeoppgaver.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
En vanlig studiedag er noe vanskelig å beskrive, da veldig få dager har vært helt like. Samtidig kan jeg presisere ved at den har vært enten eller, søndager og onsdager har jeg hatt klasser fra 08.30-11.30, mens jeg på mandager og torsdager har hatt klasser fra 08.30-17.00 med noen pauser i mellom.
Som regel har jeg og min norske kompanjong Fredrik, stort sett gått på det internasjonale kontoret etter å ha fullført arabisk-timen, drukket kaffe og ventet på at en ny time skal starte, samtidig som vi prater med ulike amerikanere som også tilbringer mye tid der.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Egypt?
Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at det ikke har vært noe som har vært så utfordrende at jeg har ønsket at jeg ikke dro, i alle fall.
Men om jeg skal peke på noe, må det jo gjerne være det administrative rotet vi opplevde da vi kom hit, hovedsakelig i form av universitetets utfordring med egyptiske verdier i forhold til tid og administrasjon.
Mer spesifikt mener jeg kontorpersoner som ikke er der de skal være når du har en avtale, og enkle ting som tar tre ganger så lang tid å få fikset, grunnet ineffektivitet og lite rigide tidsperspektiv blant egyptere.
Språket har også vært en liten utfordring når jeg har reist rundt ellers i Egypt, men det er ikke noe jeg klandrer egyptere for, siden jeg ennå ikke er i stand til å forstå arabisk.
Området vi har bodd i, New Cairo (et prosjekt for å flytte folk ut av sentrum), er hovedsakelig bebodd av rikere egyptere, som også oftere prater engelsk.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Prisnivået er til tider til å le av.
Uber som er blitt mitt fremste framkomstmiddel, er tilnærmet 1/10 i pris sammenlignet med taxi i Norge, og gjerne halv pris av en bussbillett.
Egyptisk mat er også svært billig, bortsett fra den nærmeste dagligvarebutikken for oss, hvor utvalget er noe mer internasjonalt og prisene en god del stivere enn dersom jeg skulle handlet hvor egyptere flest handler.
Ettersom jeg stort sett oppholder meg nært hjemmet eller på universitetet, blir det noe dyrere enn dersom jeg hadde bodd i Kairo sentrum. Når det er sagt, er ikke prisen på universitetet (som for så vidt har flere kaffebarer, foodcourts, en kiosk og en egen butikk) særlig dyrt heller.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen har jeg reist en del, blant annet til Sinai-halvøyen, Libanon, Luxor, Fayyoum og rundt i Kairo.
Da jeg fikk besøk av min gode venn Ulrik, fikk jeg et lite avbrekk og tok han med til pyramidene i Giza, hvor vi red på hver vår hest rundt pyramidene, videre tok vi oss en tur til Fayyoum, en oase litt sørvest for Kairo.
Da jeg like etter fikk besøk av min kjæreste Celine, tok vi turen til pyramidene enda en gang, hvor vi red på kamel i stedet, og senere tok vi turen til Luxor.
Ellers har helgene ofte vært preget av sosiale arrangement organisert på facebook med de andre utvekslingsstudentene, her har turer på Nilen med felluca (en egyptisk elvebåt) på kveldstid/nattestid med sang og musikk, alkohol og dans blitt en gjenganger.
En siste ting vi brukte en del tid på, i starten av semesteret, var å se fotballkamper med Egypt i det afrikanske mesterskapet, som tok seg hele veien til finalen, men ble slått ut av Kamerun 2-1. Vi fikk allikevel med oss den elleville jubelen i gaten, da de tok seg til finalen, etter å ha slått Burkina Faso på straffespark.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet har som nevnt vært meget bra, spesielt blant de internasjonale studentene. Jeg har store planer om å få til en reunion en gang i nær fremtid, noe som igjen må bety at vi har blitt en god sammensveiset gjeng etter hvert.
I klassene jeg har deltatt i, har jeg også følt at miljøet er godt.
Jeg ble tidlig med i whatsappgrupper, som har blitt hyppig brukt for å diskutere fagene og sosiale arrangement, noe som igjen har gjort at jeg har følt at jeg har vært del av miljøet (selv om de ofte liker å blande litt arabisk inn i samtalene, noe som gjør at jeg faller litt ut).
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å dra til Egypt, Kairo og også universitetet jeg har gått på, nemlig American University of Cairo.
Jeg tror samtidig det er noen ting det er viktig å tenke over før man bestemmer seg for å dra til et land som er såpass ulikt Norge i mange sammenhenger:
Først og fremst må man være villig til å prøve en helt annen kultur, med det mener jeg at man må prøve å forstå i stedet for bare å tenke at det er fremmed.
Videre tror jeg du kommer langt med bare å være seg selv (klisjé!), men ettersom egypterne er et meget vennlig og varmt folkeslag, så trenger du som regel ikke noe mer enn å smile tilbake og ofte la de styre showet (men, pass opp, lett for å havne i en hestevogn du ikke vil være med i, som du også må betale i dyre dommer for å forlate..).
Jeg tror dersom man er villig til å gå ut av komfortsonen og bare nyte det at ting er ulikt hjemme, så vil man få en strålende tid uansett hvor man er i verden, ergo dersom du tenker på å dra på utveksling til et noe mer spenstig sted enn Australia (unnskyld) eller Europa (dobbelt unnskyld) så må man bare hive seg i det og nyte det.
Jeg vender uansett nesen tilbake snart og har ikke følt meg utrygg et eneste sekund så langt, så grip sjansen mens du kan, er nok mitt beste tips!