Hvordan kom du frem til at du ville til Sør-Korea på utveksling?
Jeg hadde ikke lyst til å dra til de «vanlige» utvekslingsdestinasjonene, som USA, England eller Australia.
Navn: Ingeborg Kang Jørgensen
Alder: 20
Hjemsted: Suldal i Rogaland
Studerer: Bachelor i statsvitenskap (ved Universitetet i Agder)
Studiested: Korea University, Sør-Korea
Det var heller ikke så vanskelig å bestemme meg for Sør-Korea, da moren min er herfra, og jeg visste at dette var et land jeg ville trives i over tid.
I tillegg vurderer jeg å fokusere på Øst-Asia når jeg en gang skal ta en mastergrad, og den beste måten å lære om historien og kulturen til et sted, er trossalt ved å bo der.
Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge?
Det er mye mer skolearbeid her enn i Norge. I Norge hadde jeg tre fag på et semester, her har vi fem.
Vi har to forelesinger i uken i hvert fag, i tillegg til hjemmelekser, prøver og innleveringer.
Eksamensperioden varer kun en uke – noe som medfører at man kan ha flere eksamener på samme dag. Dette kan være ganske krevende.
I tillegg har vi midtterminprøver, som er strukturert på samme måte som avsluttende eksamener.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Man må selv registrere seg for fag, noe som kan være stressende når titusenvis av studenter prøver å registrere seg samtidig. Til gjengjeld kan du velge og vrake i de emnene som interesserer deg!
Fagene er også mer spesialiserte. I stedet for et ganske bredt fag som international politics, kan du velge i underkategorier, som global governance eller human rights in a globalized world.
I det første semesteret ved Korea University tok jeg for det meste politikkfag, mens dette semesteret har det blitt mye historie – ikke bare koreansk og øst-asiatisk, men også russisk og fransk historie.
Selve undervisningen varierer selvsagt litt fra fag til fag, men etter min erfaring minner den mer om norsk videregående. Her snakker vi om mindre klasser med 20 til 40 personer.
Undervisningen varierer mellom tavleundervisning, presentasjoner, gruppearbeid og diskusjonsgrupper.
Jeg har hørt at fagene som undervises i på engelsk, generelt er enklere enn de som foregår på koreansk.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Mandag og onsdag er jeg på skolen fra 10:30 til 15:00, imens vi på tirsdager og torsdager holder på til klokken 18:00.
Det blir noen pauser mellom forelesningene, men de timene blir som regel brukt til å forberede meg til neste forelesning.
Som regel drar jeg hjem etter at skolen er ferdig, men når det nærmer seg midtterminprøver, eksamener, eller en innlevering som må gjøres ferdig, blir jeg ofte sittende på en kafé til sent på kveld.
I Korea er det sosialt akseptert å sitte i timevis på kafé uten å kjøpe noe hele tiden. Det finnes faktisk mange 24-timers lesekafeer, hvor det ikke er uvanlig å se studenter sove over pensumbøkene midt på natten.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sør-Korea?
Ikke alle professorene er like flinke i muntlig engelsk som i skriftlig, så det kan være litt vanskelig å henge med i forelesningene noen ganger.
I tillegg er midttermin- og eksamensuken veldig intens. Ikke bare kan man ha flere eksamener på en dag, men selve eksamen varer bare 75 minutt (samme tid som en vanlig forelesning). Likevel, forventer professorene at vi skal svare på både to og tre kortsvarsoppgaver, i tillegg til en lengre, utfyllende stil.
Ikke minst foregår alt dette for hånd, så pensum må sitte spikret i hodet, da man så vidt har tid til å tenke.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Prisnivået når det gjelder bolig er omtrent det samme som i Norge, men boarealet er mye mindre.
Det første semesteret bodde jeg på enerom i en internasjonal studentbolig, og delte bad med to andre. Dette semesteret bor jeg «off-campus», i en såkalt «goshiwon» (ettroms). Her har jeg mitt eget bad, men både badet og soverommet er veldig lite.
Internasjonale kjeder (både innen mat og klær), ligger på samme prisnivå som resten av verden, men koreanske varer er svært billig. Man kan spise seg stappmett for under 100 kroner. Det er ofte billigere å spise ute enn å lage mat selv, og en enveisbillett på metroen koster maksimalt 10 kroner!
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Det er utrolig mye å finne på i Seoul!
Selv om campus ligger langt nord for sentrum, kommer man seg de aller fleste steder på en halvtime. Det finnes alt man kan tenke seg av restauranter og kafeer her, og mange fantastiske museer og palass man kan besøke.
På fredager tar jeg meg helt fri fra skolearbeid, og utforsker nye kafeer og kaffebarer. Har jeg ekstra tid, kan jeg finne på å dra til en helt ny by via tog, eller til og med utenlands – når det av og til finnes restplassbilletter til under tusenlappen fra Incheon flyplass.
Det eneste jeg virkelig savner i Seoul er en strand, spesielt nå som det virkelig begynner å bli varmt i luften. Men, vi må ta til takke med parkene langs Han-elven.
Som plaster på såret er det bare å parkere seg hvor en vil i parken, ta opp telefonen og bestille mat og drikke som blir levert helt til der du sitter! Til og med McDonald’s leverer om du ønsker det!
Ofte havner vi ute på byen også – Seoul sover aldri, og nattklubbene stenger som regel når siste gjest drar hjem.
Hvordan er studentmiljøet der?
På Korea University varer fadderuken hele semesteret! De er veldig flinke til å ta vare på internasjonale studenter.
Vi har ukentlige lunsjer og middager, i tillegg til utflukter i noen av helgene. Eksempler på dette kan være opplæring i taekwondo, matlagingskurs eller besøk til en fornøyelsespark.
Man får utrolig god kontakt med andre internasjonale studenter. Det kan være litt vanskeligere med de koreanske studentene, men om man selv tar initiativ, er det fullt mulig å bli kjent med de også!
Hvordan var søknadsprosessen?
Ikke vanskelig i det hele tatt. Jeg fikk all hjelpen jeg trengte fra Universitetet i Agder, både via informasjonsmøter, men også gjennom møter med en studiekoordinator fakultetet mitt.
Hele prosessen tok cirka to måneder.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Ja, 100 prosent! Har du sjansen til å studere ved et universitet litt utenom det vanlige, må du gripe den.
Faglig sett har jeg lært utrolig mye interessant og nyttig. Kunnskap jeg trolig aldri ville ha snublet over hjemme i Norge.
Jeg har også møtt mange fantastisk flotte mennesker her. Jeg trives faktisk så godt, at jeg egentlig ikke har lyst å dra hjem til sommeren, og kunne godt tenke meg et år til.
Det er alltid lurt å lese seg opp på kultur og normer, uansett hvor man skal i verden.
I Korea, for eksempel, henger de konfusianske røttene fortsatt igjen. Høflighet og respekt er derfor svært viktig. Det kan derfor være lurt å lære seg enkle ord og uttrykk som «hei», «hade» og «takk».
Man kommer unna med mye som utlending, men koreanere setter veldig stor pris på de som viser interesse og respekt for språket og kulturen deres!