(StudentTorget.no)

Hvis du liker å lage mat selv, og ønsker å kutte ned både på hva det koster og tid du bruker på matlaging, er store porsjoner som egner seg til å fryse ned greia. For å lage middag hver dag fra bunnen av er tungvint og dyrt, og spesielt hvis man er single eller student. Hvis du lager minst seks porsjoner eller mer i helgene, vil du både spise godt den dagen og bygge opp en buffét av middager du kan varme opp de dagene i uka du ikke har tid eller ork til å lage ordentlig mat.

Her er guiden for hvordan du gjør det – samt noen gode oppskrifter til inspirasjon.

Før du starter
Å fryse ned porsjoner med middager krever imidlertid litt planlegging. Det lønner seg å være litt organisert for ikke å gå surr i hva du har i fryseren. Kjøp en bred remse tape og en vannbestandig tusj til å skrive på hva som er i boksen, frysedato, og eventuelt egen “best før”-dato og annen info. Ulike matvarer har ulik holdbarhet, men som regel holder mat seg helt fint hvis du spiser det innen tre-fire måneder. Husk å ha fryseren stilt ned til dypfrys temperatur, som er -18 grader. Bruk fryseposer og klem porsjonene flate, slik at du kan tine dem på benken eller sjokktine dem i vannbad. Det går mye fortere. Hvis du ikke liker plast, kan du samle på gamle syltetøyglass. Husk på å ikke fylle glass med for mye mat, for vann utvider seg i frossen tilstand.

Andre tidsbesparende tips er å bruke vannbad både til nedkjøling og opptining med kaldt eller varmt vann. Hvis du glemmer å ta ut middagen til sakte tining i kjøleskap kvelden før, kan du sette glasset i varmt vannbad, slik at du kan løsne maten for deretter varme opp i gryte eller i ovn. Hvis du fryser lasagne ned i glassformer som tåler både frys og varme, kan du sette formen rett inn i ovnen.

 

Bruk fryseposer og klem porsjonene flate slik at du kan tine dem på benken eller sjokktine dem i vannbad.

 

To strategier
Det er i hovedsak to strategier for å spare tid på matlaging. Det er enten å lage opp store porsjoner av basiser som sauser eller pizzabunner som du kan bruke en annen gang. Hvis du allerede har tomatsaus, kan du enkelt brune kjøttdeig, hive oppi sausen og koke pasta for en deilig Pasta Bolognese. Den andre strategien er å lage kjempeporsjoner av for eksempel lasagne og fryse ned til en ferdig porsjonspakka middag som du kun varmer opp. Begge strategier er like gode, litt avhengig av hva som passer deg best.

Lage basiser
Dette er matlaging på Lego-prinsippet. Man lager på forhånd de ingrediensene som tar lengst tid å lage, for så å tilføre de andre ingrediensene etter behov. For eksempel hvis du allerede har laget ferdig pizzabunner, og hvis du attpåtil har frossen tomatsaus, trenger du kun ost og godsaker for å smekke sammen helt hjemmelaget pizza på rekordtid! For å få til dette er det greit å rett og slett lage opp ekstra bunner og tomatsaus en gang du likevel skal lage lørdagspizza. Eller du kan lage ferdig tomatkjøttsaus, som du senere kan putte på hurtigpizza, bruke til Pasta Bolognese eller en lasagne. Det er tid spart til neste gang du har lyst på en rett som bruker samme ingrediens.

Tomatsaus kan brukes som basis til mange retter som egner seg til frysing. Hvis du synes det er enklere å lage saus som du mellomlagrer i kjøleskapet til senere i uka, går det også bra. Særlig hvis du gjør det lufttett ved å helle på et “lokk” med olivenolje eller smeltet meierismør på toppen. Du kan også øke holdbarheten ved å ha i litt sitron i maten.

 

Tomatsaus

 

 

Ingredienser:
3 store gule løk, grovhakket eller raspet
4 hele kinesiske hvitløk, raspet
6-8 bokser grovhakkede tomater
Olivenolje
Forslag krydder: Laurbærblad, Provence krydder, timian, oregano, basilikum, chili
Salt og pepper
Valgfritt: Kylling- eller kjøttbuljong, hvitvin, sukker eller honning

Slik gjør du:
Varm olivenolje i en stor og dyp stekepanne eller i en stor gryte med vid bunn på medium varme. Fres alt krydderet du ønsker i oljen for å få frem mer smak. Skru opp til medium-høy varme. Mørne løken til den blir blank, legg til hvitløk underveis. Ha evt. oppi vin og buljong. Ha oppi tomatene. Koke ut væske av sausen (redusere) til ønsket tykkelse mens du rører om iblant. Hvis du vil ha en jevn saus, fisker du ut laurbærblad og bruker en stavmikser til alle klumper er borte. Fordel sausen i passende porsjoner etter behov og kjøl ned. Merk og frys porsjonene. Legg dem innerst i skuffen, for der er det kaldere.

 

Restefest: Du kan fryse ned slanter med vin til iskuber. Vinkubene kan du bruke i alle slags sauser for å få enda bedre smak.

 

Det er ikke én rett måte å lage mat på. Populære oppskrifter har gjerne utallige varianter. Når du blir mer kjent med en oppskrift kan du begynne å eksperimentere og tilpasse etter egen smak. For å lage Bolognese saus, bruner du kjøttdeig først for så å følge oppskriften ovenfor. Du trenger minst to pakker med kjøttdeig for å få mange nok porsjoner til å fryse ned utover det du spiser samme dag.

 

Lage og fryse pizzabunner

Frossenpizza smaker papp og en gourmetpizza på restaurant koster fort over 200 kroner. Hvis du lager egne bunner og bunkrer opp i fryseren, kan du få det beste av begge verdener når som helst.

4 porsjoner

Ingredienser:
3 dl lunkent vann
1 dl olivenolje
1/3 pakke gjær
1 ts salt
450 g hvetemel

Slik gjør du:
Løs opp gjæren i lunkent vann, tilsett resten av ingrediensene og arbeid deigen godt sammen.
La den hvile i 1 time.

Bak ut 4 bunner på ca. 2 mm tykkelse, prikk dem med en gaffel og stek dem i ovn på 250 ºC i 3 minutter.

Her ser du video med Lars Barmen på NRK om hvordan man lager frysevennlige pizzabunner.

Tips: Bruk bakepapir for å skille matvarer som ellers ville klistre seg sammen. For eksempel kan du lage marinade, skjære kjøtt i like store biter og tre de ferdig marinerte bitene på grillspyd. Legg spydene anføttes i en dyp form eller langpanne med bakepapir mellom hvert lag. Da har du fiks ferdige spyd du kan grille eller steke i ovn. Bakepapir kan også brukes til å skille bakverk som pizzabunner når du fryser det ned.

Hvis det ikke passer å lage bunner selv, har StudentTorget triks på lur. Her får du syv ulike måter å lage hurtigpizza på under 30 minutter på!

http://studenttorget.no/index.php?show=4969&expand=3797,4969&artikkelid=11475

 

Restefest med pai

Pai er alltid en vinner og kan varieres helt etter hva du liker, med eller uten kjøtt. Du kan fint lage paideig på forhånd å ha i kjøleskapet eller fryse ned til senere. Pai er dessuten en fin måte å få brukt opp rester på som du ellers ville kaste. Selv rester virker innbydende når de er pakket inn i en pai!

Grunnoppskrift paideig
Dobbel porsjon

Ingredienser:
250 g smør
400 g hvetemel
4 ss vann

Slik gjør du:
Kna hvetemel og smør sammen, tilsett kaldt vann og bland det godt til en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Forstek bunnen på 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gyllen.

Dermed er paibunnen  klar til å fylles med ønsket fyll og stekes videre.

 

Pai med bacon og sopp

 

Slik gjør du:
Skjær baconskivene i biter og stek dem i en varm panne. Del opp soppen og brun den i pannen sammen med baconet. Visp egg sammen med crème fraîche, ost og krydder. Del deigen i fire. Kjevle ut deigemnene og kle formene. Strø bacon og soppblandingen på bunnen. Hell eggeblandingen over. Stek paiene på 225 ºC i 20-30 minutter til eggestanden stivner og har fått gyllen overflate. (Matprat.no)

 

Lasagne

 

Lasagne er helt supert å fryse ned og kan til og med smake aller best når man kommer sliten hjem og det bare er å sette på ovnen og gjøre noe helt annet mens maten blir ferdig. Hemmeligheten med å få en skikkelig god lasagne er den hvite sausen som binder pastaplatene og sausen sammen. Et kokketriks er å ha i revet gul ost i den hvite sausen for da setter lasagnen seg bedre.

Hvis du ikke vet hvordan du lager Bolognese saus, se video her.

Klassisk hvit saus
3-4 ss meierismør
Ca. 1 dl hvetemel
1 liter H-melk
Ca.1 dl gulost, revet
Salt og pepper
Valgfritt: revet muskatnøtt

Slik gjør du:
Smelt smør i en stor gryte til det bobler lett. Ha i mel og visp kraftig. Ha i melk litt etter litt mens du visper og rører ut klumpene. Spe på med resten av melken og kok opp på medium varme. La sausen småkoke noen minutter, ha i revet gulost. La koke inn til sausen er så tynn at du kan øse den, men den renner saktmodig ut av øsen.

Ingredienser for lasagne:
Bolognesesaus eller annen saus med grønnsaker (og mere ost)
Lasagneplater
Hvit saus
Gul ost, revet eller mozzarella på toppen

Montere lasagne:
Sett ovnen på 220°. Smør en dyp langpanne med smør eller olivenolje. Begynn med Bolognese- eller grønnsakssaus. Dekk formen med et lag pastaplater. Øs på og fordel hvit saus oppå platene. Pass på at hvit saus dekker pasta’en ellers får du tørre og harde klumper. Gjenta lagvis til alt er brukt opp, avslutt med den røde sausen på topp. Legg på lokk eller bruk alufolie. Stek i cirka 35 minutter, fjern lokket, legg på ost og stek til den er gyllen og bobler. Ta ut av ovnen og la hvile i 5 minutter så den blir fastere i fisken. Når du skal varme opp lasagne fra frossen tilstand, kan det være greit å legge på et nytt folielokk for å varme opp fortere og beskytte osten fra å bli brent.

 

Verdens raskeste kjøttkaker

Det kan være litt omstendelig å spe kjøttkaker. Disse kjøttkakene tar femten minutter å lage. Du kan også fint tilpasse kjøttkakeoppskriften etter egen smak. Til innfrysing: Avkjøl kjøttkakene. Legg dem i ett lag i passende porsjon i mindre fryseposer. Eventuelt legg dem i flere lag med bakepapir mellom.

4 porsjoner

Ingredienser:
500 gr kjøttdeig
1/2 finhakket rødløk
2-3 fedd hvtiløk
2 ts dijon sennep
pepper
solsikkeolje (eller annen matolje)

Løksmør:
1 løk
50 gram smør
2 ss soyasaus

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en stor bolle.
Sett på stekepannen på middels høy varme og ha i litt olje til steking.
Klem sammen ingrediensene til kjøttkakene med hendene og klem ut kjøttkaker mellom pekefinger og tommel og legg de rett i den varme stekepannen.
Stek kakene til de har fått stekeflate på den ene siden, snu dem og samle kakene på den ene halvdelen av pannen. Legg løk kuttet i båter på den andre halvsiden av pannen og tilsett smøret.
La alt surre 4-5 minutter og tilsett soyasaus rett før servering. Server med tyttebær, sennep, potet og kokte grønnsaker.

Se Trond og Hans-Kristian fra Flying Culinary TV lage kjøttkakene her.

Hvis du heller vil ha kjøttkaker med kylling eller svin er det bare å bytte ut kjøttdeigen med en annen type. Husk at ulike typer kjøtt har ulike mengder fett. For å få kjøttkakene til å henge godt sammen, må du muligens justere litt med bindemiddel.

 

Bacalao

 

Bacalao er en fiskegryte fra Portugal. Her hjemme i Norge er den tomatiserte utgaven den mest brukte. Lett å lage og perfekt mat til både fest og hverdag. Du må ikke bruke klippfisk, du kan godt bruke annen fersk, hvit fisk i stedet.

Tips: For enda mer smak i tomatsausen, kan du putte et par ansjosfileter oppi.

8 porsjoner

2 kg utvannet klippfisk
2 kg løk
2 kg potet
4 stk rød chili
6 boks hakkede hermetiske tomater
20 stk hel pepper
4 båter hvitløk
8 stk laurbærblad
60 stk sorte oliven
6 dl olivenolje

Slik gjør du:
Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 2 cm tykke skiver. Skjær poteter og løk i ca. ½ cm tykke skiver. Legg fisk, poteter og løk lagvis i en stor kjele. Del hvitløk i to på tvers og legg i gryta sammen med pepper, laurbærblad, chili, oliven, tomater og olivenolje. La det koke ca. 1 time eller til potetene er møre.

Info: Hvis du skal vanne ut klippfisken selv kan du beregne at vekten øker med ca. 35 %. Man kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk i velassorterte butikker. Beregn da ca. 250 gram per porsjon. (Matprat.no)

 

Fårikål med chili

 

 

Hvis du savner fårikålen til mamma, kan du fint lage det på hybelen også, såfremt du har en stor gryte. Fårikål går fint an å fryse ned. Her er en litt mer eksotisk variant.

Ingredienser:
1 12 kg fårikålkjøtt
1 12 kg hodekål
2 stk rød chili
3 ss frisk ingefær
2 dl soyasaus
3 ss hvetemel
2 ss hel pepper
3 dl vann

Slik gjør du:
Legg alle ingrediensene lagvis, dryss over mel, hell på soyasaus og vann. Kok opp, og la det småtrekke i to timer, til kjøttet er mørt. Server med frisk persille eller koriander på toppen. (Matprat.no)

Eller du kan lage en brasiliansk vri på fårikål!


Flere oppskrifter finner du i Studentkokeboka !