Hvordan kom du frem til at det var til Cape Town/Sør-Afrika du ville dra?
Første gang jeg reiste ned var i 2015, da på utveksling i Stellenbosch som en del av Bachelor i Freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.
Nå tar jeg master ved University of Cape Town.
Navn: Beatrice Kumordzie
Alder: 23
Studerer: Religionsstudier
Studiested: University of Cape Town (tidligere: Stellenbosch University), Sør-Afrika
Jeg har alltid ønsket å reise på utveksling til et kontinent der mine vestlige (skandinaviske) vaner, synspunkter og verdier ville bli utfordret.
Jeg ville kjenne på det å være selvstendig, og valgte derfor ikke et land som geografisk sett ligger nærme Norge.
Jeg har norsk-ghanesisk bakgrunn, og har alltid drømt om å tilbringe en lengre periode i Afrika. Her er det kultur og historie ulik noen annen!
I tillegg fristet det med flott natur, spennende kultur og mangfoldet av mennesker. Sør-Afrika er kjent for nydelige fjell, idylliske vingårder og et bredt utvalg av aktiviteter som surfing, dans, fjellklatring, strikkhopping, paragliding med mer.
Hva er den største forskjellen på å studere i Sør-Afrika og i Norge? Fortell litt om studiet og undervisningen?
For en som studerer politikk, menneskerettigheter, utvikling, eller lignende samfunnsfaglige fag, så er dette et land som ofte blir brukt som case i Norge, gitt den nærliggende historien med apartheid.
Med andre ord: Det er stor forskjell på å diskutere utviklingspolitikk, fredsbygging eller korrupsjon med nordmenn i Norge, og å befinne deg midt i det.
Jeg opplever timene som mer inkluderende, da ens egne meninger ønskes velkomne til de diskusjonsbaserte timene.
Jeg har en bachelor i freds- og konfliktstudier, og studerer nå sammenhengen mellom religion og fredsbygging, med Sør-Afrikas overgang fra apartheid til demokrati som case.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Jeg har tre forelesninger i uken. Jeg dedikerer ca. 6 timer per dag til å forberede meg til timen og/eller skrive oppgaver.
På master-nivå, forventes det at man møter forberedt, og deltar aktivt i timen.
UCT har flere biblioteker. Noen av dem er åpne 24 timer i døgnet, mens andre stenger mellom 18 og 22.
Jeg er et B-menneske, så jeg er ofte å finne på biblioteket fra rundt 14-20.
Ellers er jeg involvert i ett av mange «student societies» – Hip Hop Society, i og med at jeg også driver med musikk, dans og sang ved siden av studiene under artistnavnet AKUVI.
Dette nevnte societyet er en av mange man kan ta del i på UCT: det finnes alt fra Amnesty International-society til karate-society og vin-society. Hver «soc» arrangerer aktiviteter og arrangementer med jevne mellomrom, og er derfor en fin mulighet til å pleie ens hobby, samt skape nye bekjentskaper.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sør-Afrika?
Det er dessverre et land preget av mye fattigdom og urettferdighet.
Det er en ekstremt stor forskjell på de som har mest og de som har minst, og dette henger tett sammen med historien deres.
Det oppleves vanskelig som en internasjonal student å være så heldig å ha tilgang til moderne, flotte steder, institusjoner og tjenester, mens flertallet av landets befolkning er fattige.
Det er kjent for mange at Sør-Afrika nå er et demokrati, og at nasjonen representerer tilgivelse, fred og en «regnbue» av mangfold (med Nelson Mandela som sterkt symbol på dette).
Det færre er klar over, er at hvite sørafrikanere fortsatt eier 85 prosent av landet, og at Sør-Afrika fortsatt er ekstremt preget av politiske og sosiale utfordringer, slik som rasisme.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Det er utrolig, latterlig billig for oss som er vant med prisnivået i Norge! Vi koser oss, og spiser ute flere ganger i uka.
Husleien ligger normalt sett på mellom 2000 og 4000 NOK, dersom man leier rom eller hybel i et trygt OK område. Det er klart noen betaler mer enn det, men da gjelder det ofte egne leiligheter, eller svært store rom og/eller fasiliteter som basseng.
Jeg bor i et veldig fint og nyrenovert hus midt i sentrum, sammen med 3 andre. Jeg betaler 3400 kr (inkl. strøm og hushjelp to ganger i uken).
En god middag med en øl eller et glass vin til får du får 60-80 kr
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Jeg jobber som medier- og kommunikasjonsansvarlig i ANSAs styre her i Sør-Afrika, og arrangerer i den sammenheng ofte arrangementer og har jevnlig møter med de andre i styret.
Jeg er veldig glad i å trene, så jeg er å finne på treningsstudioet omtrent annenhver dag.
I tillegg er jeg vokalist. Jeg tar sangtimer, og opptrer relativt ofte på open mic og arenaer for å utfolde mine kreative sider.
Jeg er også glad i å danse, og er på hiphop/ afrobeat-dansetimer fra tid til annen.
Det er nydelige strender her, så det hender jeg tar turen dit på en varm sommerdag.
Vinsmaking/ ølsmaking skjer også med jevne mellomrom.
Det hender jeg drar på en fjelltur i ny og ne (ANSA arrangerte en nydelig tur til Lion’s Head for et par uker siden).
Hver første torsdag i måneden arrangeres noe som heter «First Thursday». Da er kunstutstillinger åpne for alle. Det er gratis inngang, og du ser byen virkelig komme til live! Folk setter virkelig pris på kunst her, noe jeg syntes er veldig fint å se.
Ellers tilbringer jeg ofte sene kvelder med venner på en hip bar som heter «Yours Truly». Kul musikk og kule folk!
Hvordan er studentmiljøet der?
Her må jeg dele opplevelsen min inn i to deler: jeg var 6 måneder i Stellenbosch da jeg var utvekslingsstudent, og tar nå master ved UCT. Det kan nevnes at begge stedene preges av et internasjonalt miljø. Det er lett å komme i prat med folk som befinner seg i samme situasjon som en selv.
Som utvekslingsstudent i Stellenbosch opplevde jeg det som veldig lett å komme i kontakt med folk.
Jeg bodde i ut hus sammen med to andre nordmenn fra klassen min og to søte franske jenter som også var på utveksling.
Det var korte avstander i Stellenbosch, så man møtte ofte på de samme menneskene om og om igjen, og det gikk generelt fort å orientere seg.
Mange av studentene er å finne i bargata eller «The Square» på onsdager, og det er også ulike societies man kan ta del i her.
UCT er i storbyen Cape Town, og har enda flere studenter enn Stellenbosch University.
Her er Campus delt in i flere deler, noe som til en viss grad «splitter» studentene
Som masterstudent opplever jeg at folk generelt er mer opptatt av studiene enn det sosiale. Likevel har jeg fått mange gode venner så langt!
Det er mye liv på Upper Campus (der jeg holder til), og til enhver tid foregår det noen form for aktivitet der. Alt i fra konserter, «Rap battles», misjon og politiske kampanjer, til utdeling av smaksprøver.
Det er et livlig og folkelig sted å være!
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg anbefaler alle og enhver som ønsker et eventyr av en opplevelse til å tørre å legge ut på reisen ned hit.
UCT er anerkjent som et av verdens beste, ledende universiteter, og det er så mye å ta med seg fra et opphold her.
Cape Town er den mest gjenbesøkte byen i verden – Alle kommer tilbake hit! Og det med god grunn: Det er et av de vakreste landene i verden, med uslåelig flott natur, hvite strender og nydelige fjelltopper.
Det er et moderne og progressivt land med en unik historie. Det er et mangfold av kulturer, utallige festivaler, fantastisk god mat, og utrolig mange muligheter!
Du får kjent på friheten av å legge ut på en unik reise, men møtes ikke av noe som kjennes helt ukjent.