(StudentTorget.no):

Navn: Tuva Fellman

Alder: 30

Utdanning: Bachelor i kriminologi og videreutdanning i sexologi

Studiested: Universitetet i Oslo og -Agder

Yrke: Journalist

De fleste kjenner igjen stemmen til Tuva Fellman fra en rekke programmer på NRK P3, som Hallo P3, Verdens rikeste land, P3 dokumentar, og ikke minst Juntafil – programmet som gir lytterne svar på alt de lurer på om kropp, sex og følelser.

Med en bachelor i kriminologi, og videreutdanning i sexologi, virker det kanskje ikke naturlig at hun skulle ende opp som journalist og radio-personlighet. Men alt har sin naturlige forklaring. Den første rollen hun fikk i P3 var som deltaker i «panelet» i Juntafil, der hun snakket åpenhjertig om personlige erfaringer med forskjellige temaer. Derfra fikk hun jobb som tilkallingsvikar i kanalen.


– Jeg droppa alt og alle for å komme på jobb da jeg jobba som tilkallingsvikar i P3. Og før jeg fikk jobb som det, var jeg med på "panelet" i Juntafil. Tror faktisk at jeg aldri sa nei til å møte opp, sier hun.


Man kommer nemlig langt med å være et «ja-menneske». Dette er også et tips som hun vil bringe videre til andre som drømmer om en jobb i hennes bransje:

– Jeg tror man vinner mye på å aldri si nei. Være den personen som alltid kan, anbefaler Tuva.

Fra å starte som et av intervjuoblektene i Juntafil, fikk hun etter hvert rollen som fast programleder. Siden Juntafil gir lytterne svar på alt de lurer på om sex, kropp og følelser, står naturligvis studentene for en stor andel av spørsmålene som blir sendt inn til programmet. Og det er noen gjengangere i hva de spør om.

– Vi får veldig ofte spørsmål fra folk som lurer på om kroppene deres er vanlige. Både i form, som om det er vanlig for jentene å få hår på puppene, men også i funksjon. Som at mange gutter lurer på om det er vanlig å like å få en finger i rumpa. Også er det helt klart en gjenganger som går på orgasmer. Det er veldig mange gutter som lurer på hva de skal gjøre for at dama skal få orgasme.

LES OGSÅ:  Helene Sandvig om fester, skippertak og flaskepanting i studietiden

Den beste tiden i livet

Fra studietiden er det alt det sosiale, og alle menneskene hun møtte, Tuva husker best.


– Fadderuka det første året mitt var helt fantastisk. Jeg elsker å bli kjent med nye mennesker, og dette var et bli-kjent-bonanza uten like! Jeg traff noen av mine aller beste venner der.

Under fadderuka hadde de noe de kalte for «Skammen». Det var en dag som var reservert til å kjenne på skammen som kom ved å være full i offentligheten på dagtid. Vorspillet begynte allerede klokken 08:00 på morgenen, og videre på byen klokken 12:00. «Nattmaten» ble inntatt klokken 15:00 på ettermiddagen, før det bar videre til nachpiel.

– Det var jo selvfølgelig gøy fordi det kjentes ut som en lørdagskveld hvor folk var fulle og glade. Men det var også overraskende interessant å legge merke til hvordan folk ser, behandler og reagerer på deg når du er full på dagen.

Det er også denne friheten og disse folka Tuva savner mest ved studenttilværelsen.

– Jeg elsket at jeg kunne bestemme meg for å ta en øl midt på dagen, fordi det gjorde bare at jeg måtte sitte lenger på lesesalen neste dag. Både da jeg drakk ølen var det noen kule folk som ble med, og når jeg satt på lesesalen dagen etter, var det også noen kule folk der. Selv om klokka var ti på kvelden.


Hvis Tuva skulle vært student om igjen, ville hun ha passet på å kose seg mer.

– Studietida er jo delvis ganske stress, med lange forelesninger og intense skippertak. Men det er jo så gøy! Det er jo seriøst den beste tiden! Hvis jeg skulle studert mer nå så skulle jeg minnet meg selv på å sette pris på tiden.

LES OGSÅ: BI-studiene førte Truls Svendsen over Grønland på ski

– Jeg elsket å være på skolen

Det at Tuva trivdes veldig godt på skolen, var ikke utelukkende på grunn av tørsten etter å lære. Sosialiseringen var minst like viktig.

– Jeg elsket å være på skolen, men likte kanskje best å sitte og snakke med de andre. Så det var nok også det å klare å legge opp dagen og prioritere som var utfordrende. Men jeg kom meg jo gjennom, så da kan det ikke ha vært sååå vanskelig.

En av studieteknikkene som gjorde at hun kom seg helskinnet gjennom studiene, gikk ut på å dele inn pensum på en noe uvanlig måte – med en påfølgende veksling mellom hva som skulle leses når.

– Jeg pleide å dele opp pensum etter hva jeg synes var spennende. Jeg kunne for eksempel tenkte at jeg måtte lese et metodekapittel før jeg fikk lese i en av de bøkene jeg likte skikkelig godt.


LES OGSÅ: Thomas Seltzer: 2 x college dropout

– De aller fleste har ikke så peiling

Det at hun husker tilbake på studietiden med gode minner, preger også svaret hennes da vi spør om hun har noen råd til dagens studenter:

– Ha det gøy! Vi er så utrolig flinke om dagen. Det leses, trenes og jobbes 24 timer i døgnet. Husk at du skal bli smart i studietiden, men det skal også være sabla gøy.

Selv følte hun nemlig på prestasjonspresset, noe som ble krevende å takle.

– Den største utfordringen var nok å hele tiden føle at jeg måtte lese mer.

Hun legger også til at andre ikke nødvendigvis er så mye smartere, eller kan så mye mer. Det er det viktig å huske på, for det er noe hun også har tatt med seg videre inn i karrieren.

– De aller fleste har ikke så peiling. Hehe. Da jeg begynte å studere så ble jeg så stressa fordi det virket som at alle kunne alt og at jeg var den eneste som ikke visste noe. Etter hvert fant jeg ut at de fleste vet bare noe om det de selv snakker om. De har bare sitater fra den ene boka og de kan noe om den ene personen. Det er jo derfor de snakker om det. I starten lot jeg som at jeg visste hva de snakket om, men etter hvert begynte jeg å spørre og da viste det seg at de rundt heller ikke visste noe.


– Helt til slutt, kan du nevne en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå?

– Jeg vet ikke om den beskriver livssituasjonen min, men jeg ELSKER Cezinandos «Ingenting blir det samme men samme for meg».

Klikk her for å se studentrabatter i Norge