Hvordan kom du frem til at det var til Konstanz/Tyskland du ville dra?

Jeg har alltid vært veldig interessert i Tyskland. De har en spennende historie, og det er fascinerende å se hvordan et land, som har vært gjennom så mye, nå er det største og viktigste landet i EU.

 

Utveksling til Tyskland

Navn: Mai Lene Hæåk

Alder: 21

Fra: Nærbø

Studerer: Statsvitenskap

Studiested: Universität Konstanz

 

Egentlig ville jeg til Berlin, siden jeg var på ferie der to ganger, før jeg reiste på utveksling og synes det er en super by.

Siden jeg reiste på utveksling et semester før det er anbefalt, var jeg ikke «først i køen» blant de som søkte om utveksling til Tyskland.

Jeg fikk derfor råd om å se nærmere på de mindre byene, og da fant jeg ut at Konstanz virka som et bra alternativ.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Tyskland og i Norge?

For det første, er det færre eksamener i slutten av semesteret i Tyskland, men flere vurderinger underveis.

I faget «International Relations and European Integration» har jeg skrevet to oppgaver, som teller på den samlede karakteren til slutt. Selve eksamenen er på 90 minutter og er avkrysning.

I de andre fagene, skriver jeg bare oppgaver eller presenterer.

For det andre, må man – selvsagt – studere på et annet språk. De fleste fagene mine er på engelsk, men jeg tar også tyskkurs. Dette er noe en heldigvis venner seg veldig fort til.

For det tredje, og det er kanskje den merkeligste forskjellen, applauderer vi ikke i slutten av en forelesning eller et seminar. Vi banker i pulten.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg studerer til vanlig statsvitenskap på Universitetet i Oslo, og derfor tar jeg nå fag i Politik- under Verwaltungswissenschaft i Konstanz. Derfor går det naturligvis mye i politikk.

I tillegg, tar jeg et språkkurs på tysk. Dette er noe alle utvekslingsstudenter får tilbud om, og en blir plassert på kurs etter hvilket språknivå en har.

I faget om internasjonal politikk, har jeg både forelesning og det vi i Norge ville kalt seminar.

I to av de andre fagene, har jeg fordypningsseminar. Da er vi en mye mindre gruppe enn på forelesning, og det blir mer diskusjon og interaksjon.

I alle fagene, får vi god kontakt med seminarlederen og det er enkelt å stille spørsmål og få gode tilbakemeldinger.

I tyskkurset, er vi også en liten gruppe som presenterer nyheter for hverandre, og for det meste er det studentene som snakker og diskuterer med hverandre.

 

Hvordan var en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag starter med å gå til universitetet på morgenen. Hvis jeg har fri, sitter jeg på biblioteket og jobber, og hvis ikke, går jeg på forelesning og seminar.

Midt på dagen spiser jeg lunsj i kantina på universitetet. Siden alle studentene spiser i samme kantine, er det en god måte å møte de du kjenner som tar andre fag.


 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Tyskland?

Selvsagt er det sider av utvekslingsoppholdet som er utfordrende, rett og slett av den grunn at Tyskland ikke er Norge.

Det du er vant med at er selvsagt hjemme, er kanskje ikke like selvsagt her.

For eksempel, er byråkratiet i Tyskland helt vanvittig, og nesten alt går på papir.

I tillegg, må man fremdeles dra med seg «Bargeld» (kontanter) overalt, siden det er langt fra sikkert at du kan betale med kort.

  

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Generelt ligger det litt over resten av Tyskland.

Konstanz ligger helt på grensa til Sveits, og i helga kommer mange fra Sveits for å handle billige varer i Tyskland. Dermed må man betale litt mer her enn andre steder.

Likevel vil norske studenter oppleve at både leiepriser og matpriser ligger under norske priser. I alle fall, om en er vant til prisene i Oslo.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Da er jeg med venner og slapper av.

I tillegg, har jeg reist til både Zürich, Stuttgart og Berlin.

Jeg har også gått turer i skogen rundt universitetet og til Bismarckturm, hvor vi har utsikt over byen og Alpene.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg oppfatter studentmiljøet som veldig bra.

Universitetet legger vekt på å være ikke-hierarkisk, og i tillegg har vi felles kantine, hvor alle studentene og de ansatte spiser. Det gjør det enklere å få kontakt med andre.

Samtidig, merker en at det er enklere å bli kjent med andre internasjonale studenter enn de tyske studentene, men det tror jeg handler mest om at vi har noe til felles som utvekslingsstudenter.


  

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale Konstanz på det varmeste til andre. Det er en avslappende og liten by, sammenlignet med mange andre byer i Tyskland.

Samtidig, er det lett å reise til større byer som Stuttgart, München eller Berlin, dersom en er villig til å bruke noen timer i buss.

Min beste anbefaling til andre studenter, vil være å delta på GO Konstanz. Dette foregår i mars og september hvert år, og er et kombinert språk- og orienteringskurs.

På formiddagen lærte vi tysk i små grupper på rundt tolv personer.

På ettermiddagen fikk vi hjelp til papirarbeid eller lærte om tysk politikk, tysk universitetskultur eller sportstilbudet på universitetet.

Mange av vennene jeg har fått her nede møtte jeg på GO Konstanz.