Hvordan kom du frem til at det var til Kuala Lumpur/Malaysia du ville dra?
Dette er min tredje gang i Malaysia.
Navn: Emilie Løwe Solberg
Alder: 24
Fra: Nøtterøy, Vestfold
Studerer: Master in International Business Communication ved Asia Pacific University (APU)
Studiested: Kuala Lumpur, Malaysia
Første gang reiste jeg hit på utveksling gjennom min bachelor ved Høgskulen i Volda. På det tidspunktet hadde høgskulen nettopp startet et samarbeid med et universitet i Malaysia. Med andre ord var det svært lite jeg visste om Malaysia.
Da jeg valgte sted for utveksling, var mine hovedpunkter for valg av studiested: varm temperatur, tropisk natur, ikke alt for dyrt med skolepenger, og en opplevelse jeg ville kunne huske for resten av livet.
Jeg ville velge noe «alle andre» ikke hadde valgt. Jeg ønsket å se og lære så mye som mulig av verden der ute jeg visste så lite om. Jeg ønsket å velge et sted med en kultur helt annerledes enn Norge, og med kort avstand til å reise til alle stedene i Sør-Øst Asia.
Etter endt utveksling kjente jeg allerede et savn etter livet i Kuala Lumpur og søkte meg praksisplass her året etter.
Og i dag er jeg tilbake for å ta hele mastergraden, som kun tar 12 måneder her i Malaysia.
Hva er den største forskjellen på å studere i Malaysia og i Norge?
Den største forskjellen vil jeg si er at ansvaret ligger mer på deg som student.
I Norge er kanskje foreleserne og lærerne mer ansvarlige for deg og din læring, mens her ligger ansvaret alene på dine skuldre. Men dette er kun med på å gjøre deg mer selvstendig og jobber hardere.
I tillegg er den største forskjellen det internasjonale miljøet. I Malaysia har hvert eneste universitet internasjonalt miljø, noen bredere enn andre.
Videre har byen Kuala Lumpur har blitt kåret til 4. beste by for expats.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Min mastergrad er som sagt kun 12 måneder og er fordelt på tre semestre.
Jeg har fem forskjellige fag hvert semester med to undervisninger per uke per fag. Hvert fag har da en forelesningstime og en tutorial time hver uke.
Mitt siste semester er lagt opp til kun skriving av masteroppgaven på 3,5 måneder.
Ved APU har de «attendance», som betyr at de fører opp fravær. Det er derfor svært viktig å være i hver time for å ha nok attendance for å kunne gå opp til eksamen. Dette kan kanskje være irriterende, men også en motivasjon til å komme seg til skolen.
Vi har skole enten fire eller fem dager i uken. Alt fra 08.30 til 18.00 på kvelden.
All undervisning foregår på engelsk, og alle på skolen snakker engelsk sammen. Svært sjeldent hører jeg noen snakker på et annet språk.
APU har et svært høyt tempo når det kommer til oppgaver, presentasjoner og eksamener, spesielt på masternivå. Men dette bidrar til at du får mer tilbake i form av læring og erfaring.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
En vanlig studiedag for meg er å stå opp tidlig rundt kl. 07. Så enten ta toget, eller Grab (samme som uber) til uni.
Første time er vanligvis kl. 8.30. Hver time varer enten 1,5 eller 2 timer.
Så er vanligvis lunsjen lang, i hvert fall 1,5 t.
Etter endt skoledag reiser jeg tilbake til sentrum der jeg bor.
Som regel har jeg middagsplaner med noen venner, så da går jeg til en restaurant. Deretter blir jeg rundt i byen, eller reiser hjem og gjør noe skolearbeid eller ANSA-arbeid (jeg er leder for interimstyret i Ansa Malaysia).
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Malaysia?
For meg har jeg ikke møtt på noe utfordrende i forhold til at noe er spesielt for Malaysia, bortsett fra at studiet er hardt og krever en del av deg som student.
Men det at studiet er hardt, er kun et kvalitetsstempel på at studiet også er bra.
Min mastergrad er en dual degree med et universitet i England. Alt vi gjør og lærer sendes til England for kvalitetssikring.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Dette er en av grunnene til at Malaysia er så bra for norske studenter. Med penger fra lånekassen lever vi et svært godt liv her.
For eksempel koster en fin middag med appetizer, hovedrett og fersk juice 100 kroner. En mer vanlig middag koster under halvparten, nærmere 40 kroner.
Når det kommer til bosted, er det også billig for oss. Nesten alle condoene her har eget basseng og gym, og standarden er veldig bra for det meste, da de fleste er nye bygg.
For eksempel har jeg nå bodd i en studioleilighet midt i Bukit Bintang (sentrum) for kun 4000 kroner.
For transport bruker jeg Uber og Grab mest, da det koster så lite. En 25 minutter lang tur til skolen i en hektisk morgentime koster for eksempel 40 kroner.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen, er jeg rundt omkring i Kuala Lumpur, spiser mye forskjellig spennende mat, shopper, går i parker, går rundt i Chinatown, Little India, drar ut på byen (utelivet i KL er utrolig bra).
Ellers prøver jeg å utnytte fridager med å enten reise utenfor Kuala Lumpur til for eksempel waterfall, dra på jungelturer, ATV-kjøring eller andre aktiviteter – eller jeg reiser rundt i Asia for en billig penge.
Hvordan er studentmiljøet der?
Universitetet har over 100 ulike nasjonaliteter som gir et utrolig internasjonalt miljø på campus, der folk svært hyggelige og open-minded.
For eksempel er det å dra og spise middag sammen helt casual og hyggelig å gjøre med nye folk. Å spise ute er så billig, så det å være sosial for hvert måltid er veldig enkelt, da de fleste spiser ute.
Det jeg prøver å få frem er at de fleste er veldig hyggelige og imøtekommende, og flinke til å invitere hverandre til sosiale ting.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere ved APU. APU er en av toppuniversitetene i Malaysia. Når du skal velge universitet i Malaysia er det viktig at universitetet er enten på topplisten, har britisk eller australsk tilhørighet, eller har dual degree.
I tillegg må jeg tipse nye studenter om å være svært tidlig ute med visumsøknaden da denne er svært komplisert og streng. Dette vil ditt potensielle universitet hjelpe deg med.
Avslutningsvis vil jeg si at det å dra til Malaysia åpner ditt syn på verden da du møter mennesker fra hele verden i Kuala Lumpur. Malaysia er et land du blir glad i, nesten alle jeg kjenner som har vært i Malaysia kommer tilbake, da de savner livet og menneskene i Kuala Lumpur.