E tter å ha jobbet i Norge et par år, ville Selja studere internasjonal politikk på masternivå.
Hun ville ha muligheten til å sikre seg akademiske jobber innenfor internasjonal politikk, etter fullført mastergrad, og da var LSE drømmeskolen for henne.
Navn: Selja Vassnes
Alder: 26
Fra: Bergen/Tromsø
Studerer: Master i internasjonale relasjoner
Studiested: London School of Economics and Political Science, i London, England
Valget falt derfor på en grad i internasjonale relasjoner, som er teoritungt.
Her får Selja muligheten til å lære i videre forstand enn hjemme i Norge, og hun kan velge mellom mange valgfrie emner.
Egentlig var planen hennes å studere i USA, men standardiserte tester, slik som GRE, og dyre semesteravgifter gjorde USA til en urealistisk studiedestinasjon.
Både søknadsprosessen og ettårig mastergrad gjorde England mye mer attraktivt.
London er den nest beste byen i verden å bo i etter New York, så det fristet å bo i en storby med et sterkt kulturliv, konstaterer Selja.
Mer spennende i London
Selja har aldri vært fulltidsstudent i Norge, hun tok bachelorgraden sin i USA.
Likevel tok hun et metodekurs på Blindern og forteller at det er det minst inspirerende emnet hun noensinne har tatt. Blindern var for henne en tradisjonsbundet undervisningsinstitusjon, og UiO sin master i statsvitenskap er preget av kvantitative metoder.
I motsetning, lokket en grad på LSE i «MSc International Relations» henne med en sterk innføring i de mest sentrale akademiske verkene innen internasjonale relasjoner, samt breddekunnskap og spesialisering på mange ulike temaer innenfor internasjonal politikk.
Utdanningen tar opp dagsaktuelle temaer, og forskningen gjøres av verdensledende akademikere. Internasjonale relasjoner på LSE legger vekt på å lese de bøkene som blir sett på som mest innflytelsesrike, slik at man forstår argumentene i bøkene godt.
Mastergraden er bare ett år, og fordi Selja har mye jobb med studiene og lite tid, må hun fokusere på å lese til studiene. LSE sitt bibliotek er åpent 24/7, noe som gjør det lettere å studere på campus.
Selja ønsker seg en fadderuke på LSE for masterstudentene, slik at det ville ha blitt lettere å bli kjent med andre på studiet tidligere.
Studiet er preget av selvstudium
En vanlig studiedag begynner tidligst klokken 10 og hun har fått muligheten til å bestemme når hun ville ha seminarene sine. Dette ga henne mange valgmuligheter, og hun har fått tid til å trene på morgenen, før hun starter på undervisningen, når hun orker det.
Totalt sett har Selja bare to og en halv time med organisert undervisning, i hvert fag, og totalt sett kun 7,5 timer med faglig undervisning.
Likevel, er det utrolig mye hun må lese seg gjennom hver uke til hvert fag, så studiehverdagen er krevende.
Hun forteller at de gjerne må lese en hel bok og mange artikler hver uke, så hun har nok å gjøre på studiet. Selja er faktisk på biblioteket helt frem til klokken 20-21, nesten hver kveld.
Essaystilen annerledes enn i USA
For Selja, har det vært en utfordring å utmerke seg i forelesningene i Storbritannia, sammenlignet med undervisningen i USA.
Det var annerledes å skrive oppgaver (’essays’) i Storbritannia enn det hun var vant med i USA. Essayene i Storbritannia skal være korte, konsise og spisset i formuleringen.
Strukturen i oppgaven er viktig, og du må kunne argumentere godt gjennom hele essayet. Du må komme fort til poenget og være analytisk.
Karakterskalaen kom som et sjokk for Selja.
I USA, er under 70% en C, mens i Storbritannia er over 70% er det samme som en A i Norge. Hun forteller at mange fikk helt panikk når de fikk karakterene på de første oppgavene sine på LSE.
Jeg fikk selv sjokk av karaktersystemet i Storbritannia. Heldigvis blir man mer vant til karakterene etterhvert og man forventer ikke å få toppkarakterer i alt, slik man muligens fikk i bachelorgraden.
Byråkratisk boligmarked
Storbritannia er byråkratisk og gammeldags på visse ting, slik som posten og banksystemet.
Spesielt vanskelig, er det å få seg en leilighet på det private leiemarkedet i London, hvis du er klassifisert som internasjonal student.
Nordmenn er klassifisert som internasjonale studenter, fordi vi ikke er en del av EU, men EØS-avtalen.
Leieprisene i London er også veldig stive. Selja forteller at hun betaler dobbelt så mye som det hun gjorde i Oslo.
Et privat enkeltrom, med en dobbeltseng, koster deg fort nærmere 10.000 kr i sentrum av London, mens en enkeltseng koster rundt 8.000 kr.
Katastrofal bolig
Selja var ikke fornøyd med det første stedet hun flyttet inn i. Den første leiligheten hun flyttet inn i, tok hun uten å ha sett den på forhånd, og uten å ha møtt de hun skulle bo med.
Det ble temmelig katastrofalt for henne. Hun delte med tre andre rotete jenter i en skitten, nedslitt leilighet, i et rom uten velfungerende varmeovn og uten isolerte vinduer.
Selja fikk heldigvis flyttet til en bedre leilighet etter å ha vært på visninger. Hun takket ikke ja til den nye leiligheten, før hun var helt sikker på at hun likte den, beliggenheten og før hun hadde hilst på de hun skulle bo med.
Jeg fikk endelig en «hjemme-følelse», hvor jeg kunne slappe av og være komfortabel da jeg flyttet, sier Selja lettet over å ha flyttet.
Hun anbefaler andre, i samme situasjon, å leie noe kort først, slik at man kan dra på visinger før studiet starter – leiemarkedet i London er tøft og det er mange tvilsomme utleiere og leiligheter, sier Selja.
Opplever London gjennom restauranter
Hver uke, prøver Selja å få tid til å prøve en ny restaurant i London sammen med venner. Hun elsker å smake seg gjennom det fantastiske utvalget av retter som finnes i Londons restauranter.
Områdene Holborn og Covent Garden ligger nærmest LSE, og det er derfor naturlig for Selja å utforske disse områdene.
Istedenfor å sitte på skolen, prøver hun å lese på en koselig kafé i helgene. Hun drar gjerne til et nytt matmarked – noe London har mange av.
Elsker man mat, er London den perfekte byen, forteller hun.
Bra studentmiljø
Det er få briter som studerer til en mastergrad på LSE, så Selja anbefaler deg å være forberedt på en internasjonal studenttilværelse, hvis du vil studere på LSE.
Det er et veldig internasjonalt miljø på LSE, og de fleste studentene er oppegående mennesker med et stort engasjement for politikk. Studentene på LSE er ambisiøse og hardtarbeidende studenter, som alltid kommer forberedt til timene og tar notater, sier Selja.
LSE er best på samfunnsvitenskap, økonomi, ledelse og finans.
I årets QS rangering, ble universitetet kåret til det femte beste i verden på politikk og internasjonale studier.
LSE ble også kåret til det andre beste universitet i verden på samfunnsfag og ledelse, og blir regnet som en meget god skole å studere ved.
Til slutt: hva er ditt beste tips for studenter som vil komme inn på LSE?
Selv om du tror at det bare er toppstudenter med A i snitt som kan komme inn på LSE, la ikke det stoppe deg.
Prøv og søk likevel (spesielt hvis du har B i snitt)!
Sjansene er ganske store for å komme inn hvis du er norsk.
Før du søker, anbefaler jeg deg å finne noen som kan gi deg tilbakemeldinger på motivasjonsbrevet ditt om hvorfor du burde bli tatt opp på London School of Economics and Political Science. Skolen ser nøye på dette, så bruk tid på motivasjonsbrevet!