E n av de største avgjørelsene vi tar i løpet av livet, er valget av studieretning. Som 19-åringer, står vi overfor et valg som vil prege store deler av våre liv.
For Cassandra, var denne avgjørelsen overveldende. Hun hadde ingen formening om hva hun ønsket å studere, og valgte derfor å ikke forhaste avgjørelsen.
Navn: Cassandra Bakketeig Thomassen
Alder: 23
Studieretning: Bachelor i Internasjonale Relasjoner
Studiested: Universidad Europea de Madrid (University of Europe, Madrid), Madrid, Spania
I mai 2014, tok hun et spontant valg, som skulle vise seg å gi henne innholdsrike år i militæret og en backpackingtur i Malaysia, etterfulgt av studier i Madrid.
– Etter videregående valgte jeg å ikke begynne rett på studiene. Til tross for en redusert og sliten kropp, gjennomførte jeg seksjon 2 i militæret. Jeg bestemte meg for at jeg ville inn i Luftforsvaret - helt spontant.
Året i militæret var et minnerikt år, som skapte nye relasjoner, erfaringer og venner. Personlig har jeg lært å kjenne meg selv. Jeg angrer ikke et sekund på valget jeg tok, legger Cassandra til.
Madrid føltes helt riktig
Etter militæret, dro Cassandra og to venninner på backpacking, noe Cassandra – som mange andre – hadde et brennende ønske om å gjøre.
Etter et år med selvrealisering, var hun klar for nye utfordringer.
Etter et besøk på utdanningsmessen, kombinert med et inspirerende foredrag av University of Europe, Madrids norske kontaktperson, Inger Mørken, bestemte Cassandra seg for å søke Internasjonale relasjoner i Spanias hovedstad.
Inger Mørken ga henne også god hjelp under søkeprosessen.
Drømmen om å studere utenlands har jeg vel alltid hatt. Usikkerheten har ligget rundt hva og hvor, forteller Cassandra.
– Da jeg kom i kontakt med Inger Mørken, føltes Madrid rett og slett helt riktig. Jeg ble veldig inspirert av foredraget hun holdt om skolen, og bestemte meg for å søke på en bachelor i internasjonale relasjoner.
Jeg har alltid likt samfunnsfag, politikk og nyheter, utdyper hun.
Lærer gjennom hverandres kulturer
Internasjonal politikk, relasjoner og globalisering er mer relevant enn noen gang.
For Cassandra - som har stor interesse for fagfeltet – mener hun at undervisningen er hands-on, dagsaktuell og dynamisk.
Noe som er unikt med University of Europe, Madrid, er at de opererer med to obligatoriske utvekslingssemestre i bachelorgraden, og at undervisningene er lagt opp til at man får et nært forhold med foreleserne.
– De obligatoriske utvekslingssemestrene gjør at jeg får oppleve tre byer i løpet av de fire årene jeg tar bachelor.
– Forelesningene er i klasserom og ikke i store saler. Det kan variere i alt fra 10-20 studenter i hvert fag. Dette fører til tette bånd med forelesere.
Jeg synes måten undervisningen er lagt opp på, gir et effektivt læringsmiljø, sier Cassandra.
Det er gjerne studenter fra minst seks forskjellige land i hver klasse, slik at det internasjonale miljøet blir integrert i undervisningen. Dette fører til at vi lærer gjennom hverandres kulturer, utdyper hun.
Spanjolene er kjent for sine uortodokse rutiner som siesta, og en mer avslappet hverdag. Cassandra mener dette går igjen i hennes skoledag.
I dette trimesteret, begynner jeg 12.30 nesten hver dag. Jeg får tid til å trene, sove litt lenger og lage meg en god frokost før skoledagen begynner, sier hun.
Dagene blir lengre her nede, fordi spanjolene ikke har de samme rutinene som jeg vant til hjemme i Norge, for eksempel middagstider, forklarer hun.
– Ting er mer avslappet, men jeg tilbringer minst 20 timer på skolen i uken. Vi må være tilstede 75% av fagene for å stå, så det jobbes mye på skolen.
Følg magefølelsen
Madrid er en majestetisk og gjestfri by, fullspekket av kunst, kulinariske opplevelser og muligheten til å ta seg en fest.
Ønsker man rolige studieomgivelser, er det også gode muligheter for dette.
Når jeg ikke er på skolen, trener jeg, er med venner, drar ut på byen og barer, går på turer, utforsker nye restauranter og gater i Madrid, og drar på museer og kafeer, forteller hun.
Jeg liker også å utforske nye biblioteker i sentrum, når jeg vil studere et annet sted enn på universitetets bibliotek, nevner hun.
Selv om boligprisene er stive og befolkningen er preget av svake engelskkunnskaper, er ikke Cassandra i tvil om hva hun anbefaler kommende studenter å gjøre.
Jeg vil anbefale studier i Spania på det varmeste! stråler hun. Det er utrolig mange nye, norske studenter som søker seg inn på mitt universitet. Tannlege og psykologi er veldig populære studier.
Om jeg skulle gitt et tips til nye studenter, måtte det være å følge magefølelsen og velge et studie som du interesserer deg for. Om du vil studere i utlandet, gjør det. Det er helt fantastisk, avslutter Cassandra.