(StudentTorget.no):

 

Onsdag er første mai og en fridag. Noen skal kanskje ut og feste natt til første mai, en tradisjon som er blitt ganske vanlig, spesielt blant russen, her i Norge. De fleste vet at vi har fri i morgen, men mange lurer kanskje på hvorfor første mai er en høytidsdag.

 

Den 1. mai er den internasjonale kampdagen for arbeiderbevegelsen, og er også kjent som arbeidernes dag. Arbeidernes internasjonale kampdag har sitt opphav i USA, i følge Store Norske Leksikon. I 1886 streiket over 200.000 amerikanske arbeidere for innføring av en åttetimers arbeidsdag. For å støtte dette kravet arrangerte fagforeningene i Chicago, Illinois demonstrasjoner som varte over flere dager. Den 3. mai 1886 ble tre arbeidere drept i sammenstøt med politiet, og den 4. mai eksploderte en bombe da politiet prøvde å oppløse demonstrasjonene, noe som drepte flere politimenn. Politiet skjøt da og drepte flere demonstranter. Denne tragedien er i dag kjent som Heymarket-tragedien (Store Norske Leksikon).

 

Den 1. mai 1888 gjennomførte American Federation of Labor generalstreik, det vil si en streik som omfattet alle arbeiderne i hele USA, i kampen for en åttetimers arbeidsdag. Dette førte til at det i 1890 ble vedtatt at 1. mai skulle være en internasjonal demonstrasjonsdag for alle arbeidere (Store Norske Leksikon).


 

Den første mai ble gjort til en lovfestet fridag og høytidsdag i Norge i 1947. Første mai ble også offisiell flaggdag i 1935, så hvis du har muligheten til det, skal du flagge i morgen.

 

LES OGSÅ: Her er alle fridagene våren 2019

 

Kjemper for arbeidernes rettigheter

Flere steder i landet blir det den første mai arrangert feiringer eller demonstrasjoner, og flere politiske partier og lokale fagforeninger har sine egne paroler og program den første mai. I begynnelsen var kampen for en åttetimers arbeidsdag den sentrale parolen på første mai. Det har også blitt kjempet for arbeidernes rettigheter og for tryggere arbeidsforhold.

 

Lovfestet åttetimers arbeidsdag ble vedtatt i Norge i 1919, og 40 timers arbeidsuke ble vedtatt i 1976. Ti år senere, i 1986, ble dette til 37,5 timers arbeidsuke og 7,5 arbeidstimer per dag, slik de fleste er vant til i dag (Forskerforbundet).

 

Den største (og også den mest kjente feiringen) holdes på Youngstorget i Oslo. Det var også her den første feiringen av første mai tok plass i Norge, den 1. mai 1890.

 

Parolene 1. mai 2019 er «Nei til økte forskjeller, budsjettkutt og velferdsprofitører – Stem rødgrønt» (LO Oslo), «For frihet, likhet og et folkestyrt sosialistisk Norge» (LO Trondheim), «Velg fellesskap – stem rødgrønt!» (LO Bergen og Omland) og «Sterkere fellesskap» (Arbeiderpartiet).

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet