(StudentTorget.no):

 

Veganisme er et livssyn og et levesett som ønsker å ekskludere alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr. Dette inkluderer bruk av animalske produkter i matproduksjons, klesproduksjon, sminkeproduksjon, melkeproduksjon, bruk av dyr for underholding med mer. Veganere har derfor et plantebasert kosthold og unngår ellers alle animalske produkter. Animalske produkter kan være alt fra ull, skinn, dun og lær til kjøtt, melk, egg og honning.

 

Den første veganske organisasjonen «The Vegan Society» ble startet allerede i 1944 av de britiske krigsveteranene Donald Watson og Elsie Shrigley. Den offisielle definisjonen av veganisme tok form i 1988. Veganisme defineres som:

 

«A philosophy and way of living which seeks to exclude—as far as is possible and practicable—all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of humans, animals and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.» – The Vegan Society.


 

Bruk av plantebasert mat har blitt mer populært de siste årene og tilbudet av plantebaserte produkter har økt i butikkene. I følge en rapport fra SIFO er dagens unge interessert i et vegetarisk spisemønster, og 4 av 10 bytter regelmessig ut kjøttet med grønnsaker (SIFO 2019).

 

I dag er 3 % av Norges befolking vegetarianere og 1 % veganere (SIFO 2019). Folk velger å bli veganere av ulike grunner som dyrevern, helse, miljø, eller andre religiøse, politiske eller etiske grunner. Veganisme er i dag anerkjent som et livssyn i Norge (Aftenposten 2016).

 

Ville spise mer frukt og grønt, ble veganer

Maria Helene Welle Kalkvik (26) har studert bachelor i molekylærbiologi på NTNU i Trondheim og bodde i Trondheim i 6 år. Maria ble veganer i 2014 og har nå vært veganer i cirka 4,5 år. Hun bor nå i Asker, fullfører mastergraden sin i entreprenørskap og er fortsatt veganer.

 

Maria ble veganer etter å ha hatt en sommerjobb som selger hvor hun reiste mye rundt og spiste mye ferdigmat. Når hun kom hjem begynte hun å undersøke muligheten for et kosthold som innehold mest mulig frukt og grønnsaker. Hun kom da over veganismen, men ble ikke overbevist om å bli veganer med en gang.


 

– Jeg hadde spist kjøtt hele livet, og var overbevist om at vi trenger protein fra kjøtt og egg, og kalsium fra meieriprodukter, for å ha et sunt kosthold, forteller Maria.

 

– Likevel ble jeg nysgjerrig, begynte å lese forskningsartikler om plantebasert kosthold og fant fort ut av helsefordelene, som blant annet inkluderer redusert risiko for flere kreftformer og hjerte- og karsykdommer.

 

Foto: Maria Helene Welle Kalkvik

 

LES OGSÅ: Matpakketips for studenter

 

Et etisk valg

Maria begynte å lese mer om plantebasert kosthold, se på dokumentarer og forelesninger, og ta notater underveis. Hun leste også mye om etikken knyttet til et plantebasert kosthold. Maria forteller om flere etiske grunner til å velge et plantebasert kosthold, som press på naturressursene, økt sjanse for utbrudd av antibiotikaresistente bakterier, utnyttelse av mennesker og dyr i de ulike industriene, forurensing og utslipp.

 

– Og sist, men absolutt ikke minst, dyrene som lever under utrolig dårlige forhold og ikke får lov til å utfolde seg eller leve naturlige liv. 

 

Å bli veganer handler for Maria om å være bevisst på konsekvensene av sin egen livsstil.


 

– Å velge veganisme som livssyn handler for min del om å være mer bevisst på hele livsstilen min og hvordan jeg kan være så etisk jeg klarer ovenfor både menneskedyr og dyr.

 

– Min livsstil og mitt kosthold er ikke bare mitt personlige valg, siden jeg vet at det påvirker andre enn meg selv, både mennesker, miljøet og dyr. Jeg føler jeg skylder dem å ta ansvaret og gjøre de beste valgene jeg klarer ovenfor dem. 

 

Maria forteller også at hun ønsker å bevege seg mer mot et «zero waste» forbruk; redusere bruken av plastikk, søppelet hun produserer og styre unna uetisk klesproduksjon.

 

 

Brukte YouTube og blogger for å lære seg å lage plantemat

Da Maria ble veganer var det ikke like mange erstatningsprodukter for ost, kjøttpålegg, pølser, burgere og lignende som det er i dag. Maria brukte derfor YouTube og ulike blogger for å lære seg å lage plantebasert mat.

 

– Jeg brukte YouTube og blogger for å lære meg å lage eget pålegg og digge matretter som var plantebaserte.

 

Maria forteller at det beste med å være veganer og student er at hun får spise mye god mat som hun ikke ville ha prøvd ellers, som for eksempel hjemmelagde indiske gryteretter, kinesisk wok, grønnsakslasagne, thai-retter og grønnsakspaier. 


 

– Det beste er nok at jeg får spise mye god mat som jeg ellers aldri ville ha prøvd, og som jeg er sikker på at mange andre studenter er litt misunnelige på!

 

LES OGSÅ: Vegetarmat – Enkelt og billig

 

Billigere å spise plantemat

Maria syns ikke det er vanskelig å være veganer på studentbudsjett. Hun forteller at man kan spare mye penger ved å bytte til fra et animalsk til et plantebasert kosthold.

 

– Om man tenker på hvor mye penger man bruker på kjøtt, ost, melk, yoghurt og egg, og putter alle de pengene i linser, bønner, friske grønnsaker, frukt, ris og pasta, så får man utrolig mye! Det å leve som veganer som student kan virkelig være gunstig for lommeboken.

 

Maria sine tips til å lykkes som veganer på studentbudsjett:
1. Bruk Youtube, nettsider og blogger for å finne studentvennlige oppskrifter og ideer. 
2. Handle rimelig på Asia-markeder og Middelshavmarkeder – Spesielt ris, pasta, linser, bønner.
3. Lag store porsjoner middag som du kan fryse ned til lunsj og middag senere. 
4. Ha et godt planlagt og variert kosthold; for både lommeboken og helsens skyld. Uansett kosthold bør man passer på at man får i seg den næringen man trenger. 


 

Pengene som nå blir til overs kan Maria bruke på konserter, fester, musikk eller andre ting hun ønsker å gjøre på fritiden.

 

Foto: Maria Helene Welle Kalkvik

 

Opplevde andres reaksjoner som utfordrende

Det Maria opplevde som mest utfordrende med å bli veganer var det sosiale.

 

– For mange handler det å være student om selve studentlivet og studenttilværelsen med verv, arrangementer, fester, reiser og mer. Det å føle seg annerledes, få spørsmål om livsstilen sin og hva man spiser kan værer vanskelig. Ingen har lyst til å føle seg utenfor i sosiale sammenhenger, sier Maria.

 

Maria fikk ofte spørsmål fra venner og medstudenter om hvorfor hun hadde endret livsstil og om hva hun spiste. Hun ble også utfordret på om gjorde nok for miljøet, brukte plastikk, reise miljøvennlig eller handlet etisk produserte klær. Maria forteller at dette tidvis opplevdes tøft, og at hun følte seg utenfor og annerledes.

 

– Det var ganske tøft til tider. Selv om mange syns det er flott at man går over til en miljøvennlig og dyrevennlig livsstil, er det ikke noe gøy å føle seg utenfor eller annerledes.


 

– Jeg tror mange veganere, spesielt i starten, fort kan føle seg mye alene og litt fremmedgjort fra samfunnet.

 

LES OGSÅ: Grønn smoothie, anyone?

 

Veganske, studentvennlige måltider

Veganere får ofte spørsmål om hva de spiser og mange er nysgjerrige på et vegansk kosthold. Her er Maria sine forslag til måltider som passer for dem som er veganere og studenter:

 

Frokost

  • Frokostblanding/granola med plantemelk 
  • Yoghurt med egen topping (granola og/eller friske bær) 
  • Smoothie eller smoothie bowl 
  • Brødskive med pålegg og et glass juice (Pålegg: grønnsakspostei, hummus, avokado, vegansk ost eller skinke)
  • Havregrøt (toppes med sukker, kanel og vegansk smør)

 

Lunsj

  • Grønnsakswrap (tortilla med grønnsaker, salsa, stekt, krydret sopp og bønner)
  • Smørbrød/brødskive med grønnsaker eller pålegg 
  • Suppe med brød 
  • Middagsrester 

 

Middag

  • Wok med nudler (frossen grønnsaksmiks fås billig på matbutikken, nudler fra asiatisk marked, tilsett stekt tofu eller sopp for proteiner)
  • Chana Masala med ris og nanbrød fra Eldorado 
  • Sopp-pai (Lett som bare det med frossen butterdeig fra butikken. Paifyllet lages enkelt av stekt sopp, løk og hva enn annen man ønsker, blandet med gode krydder, og soya- eller havrefløte)

 

Snacks/mellommåltider

  • Hummus og grønnsaker 
  • Nøtter og tørket frukt 
  • Toro brownies (ha på sjokadepålegg som glasur om du virkelig trenger et sjokolade og sukker-kick) 

 

Hvis du skal ut å spise i Trondheim, anbefaler Maria rawfood fra Hagen, pils, burger eller quesadilla fra O’Learys eller vegetarsushi fra YaSushi eller Sabrura. Maria anbefaler også andre å laste ned appen Vegan Norway, for å få oversikt over alle stedene som serverer veganmat i Trondheim, Oslo, Bergen eller Stavanger.

 

Vil du lære mer om veganisme og vegansk kosthold? Sjekk ut disse nettsidene:

The Vegan Society

Norsk Vegansamfunn

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet