I disse dager snakkes det mye om miljø, både med tanke på plastikk i havet og klimaendringer. De fleste vet at vi alle bør prøve å være mer miljøvennlige, men noen ganger er det vanskelig å vite hvor man skal starte. Det som er fint er at det ofte også er billig å være mer miljøbevisst, og det passer derfor perfekt med studenttilværelsen. Her er mine beste tips for å bli litt mer miljøvennlig i hverdagen.

 

Gi opp fast fashion

Fast fashion kommer fra alle de store moteforetningene som H&M, Cubus, BikBok osv. Fast fashion-industrien står for 10% av jordas klimagassutslipp. Det er mer enn verdens fly- og biltrafikk slipper ut. Det går også utrolig mye vann og kjemikalier med i produksjonen, i tillegg til at klær i unaturlige fiber som polyester og fleece slipper ut mikroplastikk når det vaskes. Det er ikke til å stikke under en stol at nye, bærekraftige klær er dyre. Heldigvis kan man finne så mye kult brukt. Mange steder kan man kjøpe brukt i fysiske butikker, men er du ikke så heldig finnes det apper og nettsider som Tise, DePop, eBay og Finn. Selv brukte klær av syntetisk materiale slipper ut mikroplast, og da kan en vaskepose, som guppyfriend, hjelpe til å fange opp de små plastbitene fra klærne dine.


 

Ikke kast mat

Mat krever energi å produsere, og det at vi nordmenn kaster over 40 kilo spiselig mat i året per person fører til at denne energien og utslippene er bortkastede (Din Side). I tillegg kaster du bort pengene du har brukt på denne maten. For noen kan det funke å planlegge hva man skal spise hver dag, og kun handle inn til det. For meg funker det best å ha tørrvarer liggende, kjøpe inn ferskvarer jeg vet jeg klarer å konsumere før de blir dårlige og så slenge sammen det jeg har lyst på hver dag. Ta vare på rester og frys det ned om det er mye.

 

Spis mer plantebasert

Å kutte ut kjøtt, egg og melk er 100% en av de beste måtene å redusere sitt eget klimaavtrykk på. Å spise plantebasert har aldri vært enklere, nå er det nemlig et hav av erstatningsprodukter ute i butikkhyllene. Erstatningsprodukter kan i midlertid være litt dyre, men bønner og linser, grønnsaker og ris er alle gode, billige og plantebaserte matvarer. Sjekk ut blogger som veganmisjonen, vegetarbloggen, greenbonanza og veganeren for inspirasjon.

 

Foto: Hedda Johansen Fors


 

LES OGSÅ: Veganer på studentbudsjett

 

Tenk over emballasjen

I de fleste byer i Norge er det fremdeles utfordrende å handle emballasjefritt, eller såkalt «zero waste». Det blir vanlige og vanligere med frukt og grønnsaker uten emballasje, men andre råvarer er vanskelige, om ikke umulig, å få tak i for de fleste. Husk at papp, metall og glass er resirkulerbare materialer, mens tynn plast ikke er det. Kjøp også i større kvanta når du kan. Det er ofte billigere, og det vil bruke mindre emballasje enn ved å kjøpe mange små pakker.

 

Kjøp gjenbrukbare ting

Personlig tenker jeg at det er bedre å gjøre et litt mindre miljøvennlig innkjøp hvis det fører til at du blir mer miljøvennlig fremover. Jeg har for eksempel kjøpt glassugerør fra Partykongen og Wish, gjenbrukbar silikonmatte til ovnen (i stedet for bakepapir) fra Wish, og en gjenbrukbar kaffekopp på eBay. Dette er neppe de beste sidene å kjøpe sånt på, men det funker bra, og det fører til at jeg forsøpler mindre i det lange løp. Som student har jeg ikke råd til å betale over 150 kroner for et glassugerør.

 

Foto: Hedda Johansen Fors


 

LES OGSÅ: 11 miljøvennlige og rimelige alternativer til rengjøringsprodukter

 

Plukk opp søppel

Hashtaggen #5forhvalen har blitt populær det siste året. Den oppfordrer alle til å plukke søppel på vei til bussen, jobb, skole, butikken eller hvor som helst. Små handlinger gjør en forskjell. I tillegg finnes det flere arrangementer over det ganske land der frivillige plukker søppel fra strender. Det kan selvfølgelig også gjøres på eget initiativ, jo mer du plukker, jo bedre.

 

Stem for miljøet

Jeg synes det er viktig å tenke at man som enkeltperson kan gjøre en forskjell (for det kan man), men til syvende og sist trenger vi at de som sitter med makten også tar i et tak for miljøet. Nå er det snart lokalvalg/kommunestyre- og fylkestingsvalg, og da kan vi feire demokratiet ved å stemme på et parti som tar miljøet på alvor. Framtiden i våre hender har en oversikt fra forrige valg over hvor godt partiene scorer på miljø. For øyeblikket holder den frivillige organisasjonen World Saving Hustle på med en underskriftskampanje der de ber fylkestingene erklære klimakrise, slik som en del andre land allerede har gjort.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet