Oda Bjerve Eide (20) ble nylig ferdig med sitt første år på Durham University i England, der hun studerer politikk, økonomi og filosofi.

 

Min sommerjobb

Navn: Oda Bjerve Eide

Alder: 20

Utdanning: Politikk, økonomi og filosofi ved Durham University. Idéhistorie ved UiO

Aktuell med: Sommerjobb som resepsjonist på Ekeberg camping

 

Tidligere har hun også gått et årsstudium i idéhistorieUniversitetet i Oslo. Dette er et studie hun trives godt med, men om sommeren er hun hjemme i Oslo.

Denne sommeren har Oda jobbet som resepsjonist på Ekeberg Camping i Oslo.

Dette er den andre sommeren på rad hvor hun jobber på Ekeberg camping. Eide jobbet tidligere som dørverver for «Framtiden i våre hender», men ettersom hun liker å prøve ut nye jobber, virket jobben på Ekeberg som en deilig måte å tilbringe sommeren på.

 

 

Sosialt og hyggelig å jobbe på campingplass

Jobben på Ekeberg camping fikk Oda gjennom å søke på en jobbannonse hun fant på finn.no.

– Så ble jeg innkalt til intervju og fikk senere jobben, sier Oda.

Oda trodde at jobben på campigplassen ville være både sosial og hyggelig.

– Det virket sosialt. Selv om min forrige jobb, som dørverver, kunne være stressende, var det fortsatt veldig sosialt, forteller Oda.

– Jeg så for meg at det kunne være veldig hyggelig på campingen, og ikke minst koselig å være ute nå om sommeren.

 

 

Jobber i resepsjonen

Jobben som resepsjonist byr på mange forskjellige arbeidsoppgaver.

– Jeg sjekker inn kunder, gir turistinformasjon (hvor man kan dra og så videre), selger bussbilletter og suvenirer. I tillegg hjelper jeg til under krisetilfeller, forteller Oda.

– Det er litt spesielt her, siden vi både har gjester fra Norway Cup og Tons of Rock som lager annerledes stemning på campingplassen. Da får jeg andre typer arbeidsoppgaver.

Hun legger til at de får mange forskjellige typer gjester. Spesielt får de mye besøk av tyskere (pensjonister), franskmenn og polakker.

 

 

Språk kan være en utfordring

Det beste med å jobbe som resepsjonist er det sosiale, mener Oda.

– De fleste som jobbet her i fjor, kom tilbake i år også, noe som tyder på at det er god stemning her, sier Oda.

– Vi gjør også mye sammen utenfor jobben. Alle som sitter i resepsjonen er venner, så du kan snakke med vennene dine, le og være sint med dem. Du er ikke alene om noe.

Den største utfordringen ved å jobbe på campingplassen er å kommunisere med mennesker som ikke snakker norsk eller engelsk.

– Det er folk som kommer hit og kan bare ett språk, som tsjekkisk, polsk osv. Hvis de da har et problem, er det vanskelig å hjelpe dem når de snakker et språk jeg ikke kan. Da fungerer det ofte bra å bruke Google Translate og oversette til deres språk, forteller Oda.

– Dette er også gjester som ofte møter opp på campingplassen uten å ha booket seg inn på forhånd. Da må man gjøre så godt man bare kan, og vifte med armene og peke. Det går vanligvis fint, men du må bruke litt tid på dette, legger hun til.

Når du jobber på en campingplass opplever du også mange rare hendelser.

– En fyr glemte å sette på håndbrekket til bilen sin i og gikk i dusjen. Bilen trillet ned bakken og krasjet inn i andre biler. Da måtte vi ringe etter hjelp, forteller Oda.

 

 

Får mange erfaringer i sommerjobben på campingplassen

I tillegg til å få lønn, får Oda også andre erfaringer som kan være nyttige i fremtiden.

– Jeg har lært veldig mye språk, og spesielt tysk. Jeg kunne litt tysk fra videregående, men nå snakker jeg det hele tiden og kan holde hele samtaler. Å jobbe med penger er også noe jeg ikke har gjort før.

Oda og de andre ansatte fikk også muligheten til å delta på festivalen Tons of Rock.

– Jeg jobbet dessverre, men de andre ansatte fikk blant annet se KISS og In Flames, sier Oda.

 

 

Trives i serviceyrket

Oda vet ikke om hun kommer til å søke sommerjobb på campingplass i fremtiden, men trives med å jobbe i serviceyrket.

– Jeg kommer kanskje ikke til å søke jobb på campingplass, men på lignende jobber som resepsjonist eller turistinformasjonsjobber. Det er ikke så vanskelig å drive med service, forteller Oda.

– Jeg har også jobbet som sekretær på helsestasjon, via telefon. Som dørverver for «Fremtiden i våre hender» ble jeg vant til å snakke med fremmede. Det har vært lett å holde positiviteten oppe, sier Oda.

Oda vet ikke hva hun ville ha gjort i sommer, hvis hun ikke hadde hatt sommerjobben på campingplassen.

– Kanskje jobbet på en café. Jeg har ikke tenkt så mye på det. Det kommer an på hva jeg gjør. Neste år er jeg kanskje klar for å prøve noe nytt.

– I England har jeg jobbet mye frivillig, så kanskje noe innen veldedighetssektoren, eller kanskje som økonom, sier Oda.

Hvilke råd har du til personer som ønsker å søke sommerjobb som resepsjonist?

– Du burde være en person som kan være hyggelig hele dagen. Du må også takle presset med store køer. Det er også et pluss om du er god i språk, spesielt tysk, sier Oda.

– Det tar kort tid å komme inn i det, legger Oda til.

Hva er din store sommerlåt akkurat nå?

– «Lucy» av Still Woozy og Odie, sier Oda.