Sosiale medier er ikke lenger kun for privat bruk. De har blitt en stor del av hverdagen til mange, og det har blitt vanligere å bruke sosiale medier i både jobbjakten og rekrutteringsprosessen.

Mange arbeidsgivere bruker sosiale medier for å søke etter potensielle kandidater.

– Jeg mener studenter bør bruke sosiale medier fritt, og ikke være redde for å være seg selv. Ikke ta vekk folks glede i sosiale medier, forteller Gisle Hellsten, pressekontakt ved Karrieresenteret ved UiO.

Han mener det er en stor fordel å benytte sosiale medier under jobbsøkerprosessen.

 

Oppdater de digitale profilene dine

Han råder studenter til å skaffe seg en LinkedIn-profil og deretter starte med innholdet der.

LinkedIn er det mest brukte og profesjonelle verktøyet når det kommer til kontakt med arbeidslivet, forteller han.

– Men det er også mange andre ting du kan gjøre for å bli mer digitalt synlig. Eksempelvis kan du blogge om relevante ting som du tror du kan jobbe med i fremtiden.

– Slik får du vist frem at du er en person som har retning og mening med det du holder på med, legger han til.

Det kan være en fordel å opprette en blogg, og skrive om temaer som interesserer deg. På denne måten utvikler du både skriveferdighetene dine og du kan vise engasjement til fremtidige arbeidsgivere.

Ved å blogge, kan du gjøre deg selv kjent innen ulike bransjer. Dette er spesielt relevant for de som søker jobb innenfor medie- og reklamebransjen.


 

Oppdater deg på nyttig informasjon

Mange bedrifter har egne profiler på sosiale medier som du kan følge for å få nyheter. Ofte blir det lyst ut ledige stillinger hos de ulike bedriftene på deres profil.

Det kan derfor være lurt å følge ulike bedrifter. I mange tilfeller blir ikke jobbannonser lagt ut på de tradisjonelle kanalene, men heller på LinkedIn, Facebook, Twitter med mer.

Hellsten forteller at LinkedIn er et av de viktigste verktøyene som rekrutterere bruker for å finne kandidater.

– På LinkedIn har du en funksjon som heter «All star», som viser i hvilken grad du har fylt inn profilen din på best mulig måte. Jo mer innhold, jo nærmere kommer du en slik status på din egen profil.

– Det betyr at når du legger inn ulike elementer, mer enn bare navn og utdanning, så vil du kunne bli synligere på flere områder som viser hvilke ferdigheter du har.

Ifølge Hellsten, ser arbeidsgivere etter spesifikke ferdigheter eller kunnskap, dermed bør du som jobbsøker skrive spesifikk informasjon om ferdighetene dine.

LES OGSÅ: Få en oversikt over kompetansen din

 

– Man skal kunne være normal og oppegående i sosiale medier

Han mener at studenter bør vise at de er levende mennesker som både har det gøy og har egne interesser.

– Det jeg syns man heller kan være bekymret for er å være for ekstrem i sosiale medier, altså vise ekstreme meninger, fremstå som et nettroll og vise dårlig folkeskikk.

Han mener at studenter ikke trenger å være 100 % formelle på Facebook, så lenge de ser hvor grensen går, forteller han.

– Det handler om at man ikke skal ta bort folks glede med å være privat på sosiale medier, det er lurt å bruke det profesjonelle når det kommer til arbeidslivet.