Som følge av Tyrkias invasjon i Nord-Syria, også kalt Rojava, har tusenvis av sivile kurdere og andre etniske folkegrupper blitt drevet på flukt eller mistet livet.
Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at det er opptil 300.000 mennesker på flukt etter angrepene.
– Under situasjonen i Rojava har det virkelig vist seg at man må bidra med alt man kan, sier Rozerin Algunerhan (19), styremedlem i UngKurd.
Den tyrkiske statens invasjon av kurdisk kontrollerte områder i Nord-Syria, har skapt sterke reaksjoner blant mennesker rundt om i verden.
Bidrar med det de kan
Rozerin er student ved UiO på heltid, men har den siste tiden brukt mye av sin tid på frivillig arbeid under den kritiske situasjonen i Nord-Syria. Hun er styremedlem i UngKurd Norge, som er en ungdomsorganisasjon for ungdom i Norge.
– Ungdomsorganisasjonens mål er å samle ungdommer på en felles plattform for sosialt samhold, kulturell utfoldelse og politisk arbeid, slik som formidling av informasjon om situasjoner i Midtøsten, forteller Rozerin.
– Vi ønsker å være stemmen og talspersonene til kurdere i Midtøsten, samt representere kurdere i Norge, som den norske politikken bør forholde seg til og representere.

De siste to ukene har Rozerin, sammen med andre ungdommer, vært med på å planlegge og arrangere demonstrasjoner, designe T-skjorter, starte innsamlingskampanjer, tenke på og gjennomføre diverse aksjoner, styre åpne møter og bygge broer mellom organisasjoner og enkeltindivider.
– Alle bidrar med det de kan, sier hun.

To lørdager på rad har det vært store demonstrasjoner i Oslo, hvor mange har møtt opp for å vise støtte til Rojava. Mange organisasjoner og bevegelser knyttet seg til disse demonstrasjonene.
På den første demonstrasjonen holdt Rozerin tale på vegne av den kurdiske bevegelsen i Norge, og var i tillegg programleder under begge.
Alltid vært engasjert
For Rozerin har det alltid vært viktig å engasjere seg, både i UngKurd og Rød Ungdom. Slik ønsker hun å bidra til et bedre samfunn og en bedre verden.
– Alle kan ikke gjøre alt, men om alle gjør litt, så kommer vi en lang vei. Jeg gjør det jeg evner, så vi kan komme nærmere et bedre samfunn, forteller hun.
Rozerin studerer utviklingsstudier ved UiO, og mener studiet passer godt med hennes politiske engasjement. Slik får hun påfyll av kunnskap og en grad, som hun kan bruke i relevant arbeid.
– Denne utdanningen vil jeg bruke til å fortsette det frivillige engasjementet, bare med lønn, slik at jeg kan leve av det.
– Jeg trives veldig godt med organisatorisk arbeid, og tror at prosjektledelse kunne vært noe for meg en gang i fremtiden, forteller hun.

Til tross for at Rozerin bruker mye tid på frivillig arbeid den siste tiden, mener hun at arbeidet kan komme til nytte.
– Jeg tenker at mye av det jeg studerer er problemstillinger som jeg jobber med i praksis i det frivillige arbeidet, og derfor får jeg en del kunnskap fra engasjementet mitt som andre får av å lese bøker.
– Jeg lærer best av å gjøre, og håper derfor det jeg lærer er nok for å stå på eksamenene mine, sier hun og ler.
Hun legger til at det er lurt å engasjere seg i frivillig arbeid under studietiden.
– Om man studerer på det samfunnsvitenskapelige fakultetet er det gull verdt å engasjere seg. Det er det beste du kan gjøre med tanke på fremtidig jobb.
– Ønsker du å jobbe med ting som omhandler menneskerettigheter, fattigdom, klima og miljø eller andre ting vil det lønne seg å ha hatt en fot innen sånn type arbeid før, både for erfaring og for å vise at man er engasjert, forteller hun.