Mange sliter med motivasjonen etter en lang ferie, og det kan være tøft å dra i gang lesingen når man har kommet ut av alle de gode rutinene. Med tipsene nedenfor kan du fort gjøre studiestarten til en lek.
Sett deg mål
All heder til deg som har valgt å sette deg noen store "hårete" mål, men ikke undervurder de mindre målene i hverdagen.
Kanskje du vil unngå skippertakene du måtte ta forrige semester, ved å bryte ned pensum i mindre arbeidsmål for hver uke?
Eller kanskje du vil ta fysisk aktivitet mer seriøst, og lage en vane ut av det ved å sette et mål om å trene x antall ganger i uka?
Uavhengig av hva du ønsker å oppnå dette semesteret, hjelper det å sette mindre mål for hver måned, hver uke og hver dag.
Les en inspirerende bok
Det å være student betyr ikke at du må lese pensumbøker 24/7. Det er viktig å ha avbrekk hvor man ikke tvinger seg til å pugge så snart man har litt ledig tid.
Et avbrekk fra hverdagen kan også være en roman du leser på vei til universitetet, eller en novelle du drømmer deg bort med før du legger deg.
Det er lite som får opp motivasjonen og arbeidsmoralen like mye som det å lese en bok fra dem som har fått det til karrieremessig, enten det er en entreprenør eller en CEO av et større selskap som er forfatteren.
Stå opp til samme tid hver morgen
Er du en av dem som sliter med å komme deg opp om morgenen? Du vet sikkert at du ikke er alene, men vi har nå vitenskapelig bevis på hvorfor akkurat unge er ekstra «utsatt».
Dette kan ha store konsekvenser ettersom evnen til å huske og resonnere svekkes ved for lite dyp søvn, i en aldersgruppe hvor hukommelse og evnen til å lære blir testet på kontinuerlig basis.
40 % av unge får ikke nok søvn ifølge Matthew Walker, forfatter av Why We Sleep.
I tillegg blir unges naturlige døgnrytme ofte forstyrret fordi dyp søvn foregår i de siste timene før man våkner naturlig, i motsetning til voksne som opplever dyp søvn tidligere på natta.
Du kan omstille hjernen til å oppleve dyp kvalitetssøvn dersom du legger deg og står opp på regelmessige tidspunkter, gjerne også i helgene. Dersom dette er vanskelig, kan man også fremheve kvalitetssøvn ved å unngå skjermtid to timer før man legger seg.
Hvis du starter nå, vil det gi deg uttelling når det nærmer seg eksamen!
LES OGSÅ: Tips for en god start på semesteret
Test en ny fysisk aktivitet
Enten det er en tur i marka, en "bootcamp time" på Barry's, en treningsøkt på ditt lokale treningsstudio eller en ny lagsport, kan du få enormt med motivasjon ved å finne gleden av litt treningsvariasjon.
Ikke la deg lure av dårlig vær – det er en mengde ting man kan finne på både ute og inne hvis man tenker utenfor boksen.
Registrer deg til en event og lær noe nytt
Det er lett å miste et langsiktig fokus når man blir oppslukt av pensum og hyppige innleveringer, og ikke minst spør man seg selv «Hvordan har dette noe som helst å gjøre med jobben jeg vil ha om noen år?»
Gjør deg selv en tjeneste og let etter en event nær deg eller online, hvor du kan få høre fra folk som jobber i industrien du interesserer deg for. Det kan også være en event som ikke har noe som helst med studiet ditt å gjøre!
Det viktigste er at du møter folk så du kan bygge nettverk, utvide sirkelen din til dem som har erfaring, unge som brenner for det de gjør og eldre som kan gi råd og tips når man har mistet motivasjonen.
Innovasjon Norge, Web Summit, ulike start-up hubs, Litteraturhuset og karriereevents er gode steder å starte.
Sjekk også ut The Art Collective, hvor du kan lære om kunst og/eller møte kunstinteresserte på én kveld!
Rydd opp i sosiale medier
Hvis halvparten av vennene dine er ute på backpacking dette semesteret, kan du belage deg på nok av oppdateringer i feeden din fra varmere strøk, noe som lett kan distrahere deg fra hverdagen her hjemme.
Dersom du i tillegg følger hundrevis av influensere som lever livet i Australia, California, Bali, Malaysia osv. (insert dream destination), gjør du det ekstra vanskelig å sette pris på omgivelsene hjemme i Norge.
Hvis du er en utenlandsstudent på en paradisøy og leser dette, please ignore. For resten av oss kan det være lurt å slenge et ekstra øye på profiler her i Norden, som kan inspirere oss til å bruke mer tid ute, selv om det er kaldt, utfordre oss selv og teste nye kafeer.