(StudentTorget.no):

 

Mange studenter er i startfasen av sitt voksne liv, har ofte ikke fast følge, og vil mer enn gjerne prøve ut nye romantiske partnere – om sjansen byr seg. Kort sagt er studenttilværelsen en sjekkearena som byr på muligheter du ikke burde gå glipp av.


I samarbeid med Jakob Løvstad har vi samlet noen viktige poeng som forhåpentligvis gjør det litt lettere for deg å lykkes når du sjekker opp dine fremtidige «crushes».

 

Løvstad har gitt ut den bestselgende sjekkeboken «Alfa – en manual», utgitt av Kagge Forlag i 2009. Han er tidligere profesjonell MMA-utøver, og er nå snart ferdig utdannet profesjonssykolog fra Universitetet i Oslo. Han interesserer seg særlig for humanistisk og eksistensiell psykologi.

 

 

Sjekking er som mye annet – øvelse gjør mester

Før vi går inn på konkrete grep som kan gjøre selve sjekkeprosessen effektiv, så kan det være greit å på forhånd akseptere at de fleste av oss må øve oss for å bli gode sjekkere. Løvstad forteller at overraskende mange synes er flaut å akseptere at de ikke har et medfødt «sjekke-talent», og sammenligner sjekking med å bli bedre i en idrett.

 

– Når det gjelder å se på det å skape nære og intime relasjoner som en ferdighet som må øves opp, så virker det vondt for mange. Og det er jo litt snodig. Når man skal bli god i en idrett eller på studiet, er det helt selvsagt at det vil kreve mange timer og mye motstand, sier han.

 

Sjekking handler i første runde om å komme seg ut og prøve seg; kanskje til tross for at man kanskje ikke vet helt hva man gjør eller at man føler seg usikker.

 

– Så gjelder det å bli bedre og bedre gjennom målrettet øving, forteller Løvstad.

 

LES OGSÅ: Slik ber du en du liker ut på date

 

Vær autentisk – sjekking trenger ikke være et «spill»

Når man går inn for å praktisere og utvikle sine sjekkeegenskaper, gir Løvstad et generelt råd: Vær ærlig og autentisk, snarere enn å gjemme deg bak en fasade av sjekkereplikker og overfladiske spill. Dette innebærer blant annet at man viser genuin interesse for den man sjekker opp, og at man deler sine oppriktige følelser og tanker. 

 

– Om vi vender oss til forskningen, så viser det seg at det å være god på såkalt «selvavsløring» er en fordel, sier Løvstad.

 

– Når vi deler av oss selv på autentisk vis, så viser det seg at andre liker oss bedre. Dette betyr på ingen måte at man må dele hele «skittentøyvasken» fra barndommen når man sitter på kafé med noen man er interessert i. Snarere er det noe med å kunne være i god kontakt med egne tanker og følelser, samt presentere disse på en bra måte.

 

Men, hva med ideen rundt å ha «game» når man er på sjekker'n? Løvstad mener at å spille et spill ikke nødvendigvis gjør det lettere å sjekke. Snarere tvert om.

 

– Prisen å betale for konstant å prøve å manipulere og spille et spill, er nok blant annet en ganske lav selvfølelse og tilhørende psykologiske utfordringer. Det sier kanskje litt seg selv, om man ser for seg en person som alltid må «være en annen» for å føle seg attraktiv.

 

LES OGSÅ: Ordbok for kvinner og menn

 

Hva skal jeg snakke om?

Det er ofte strategisk lurt å styre samtaler i retning av dypere temaer, hvor begge parter virkelig må by på seg selv, om man prøver å forme relasjoner som kan føre et sted. På denne måten kommer selvavsløringene naturlig.


– En god anbefaling her er å se på psykologen Arthur Arons «36 spørsmål som leder til kjærlighet». Dette er en liste med relativt dype spørsmål, som skal stimulere til å avsløre elementer om hvem man er og hva man tenker om viktige temaer i livet sitt.

 

– Ikke at man nødvendigvis behøver å ta med listen når man skal møte noen man er hypp på, men å snakke om lignende temaer og spørre på denne måten, kan lede til en god kobling med den andre.

 

Spørsmålene finner du her.

 

Snakk gjerne på en leken og uformell måte, og ikke vær redd for å lage din egen vri på spørsmålene. Oppbrukte spørsmål som «hva studerer du» eller «hva jobber du med» kan fort ende i upersonlige og overfladiske svar, etterfulgt av pinlig stillhet.

 

LES OGSÅ: Hva er egentlig kjærlighet? Vi spør psykologen Kitty.

 

Vær utadvendt og humoristisk – når det gjelder

Dette med å være utadvendt og morsom er temaer som går igjen i sjekke-sammenheng, noe det også er god grunn til, sier Løvstad. Å være utadvendt kan nemlig kobles med tiltrekkende personlighetsegenskaper, som å være vennlig, positiv, sosial og selvmarkerende.

 

– Om man snakker med mange mennesker, og gir et inntrykk av å være positiv og vennlig, så er det på en måte naturlig at du vil ha flere interaksjoner som kan føre et sted, forklarer han.

 

Å være morsom kan være lurt, nettopp fordi humor har sammenheng med intelligens. Å være smart er generelt tiltrekkende, og humor er en god måte å demonstrere dette i sosiale sammenhenger, forklarer Løvstad.


– Få av oss vandrer rundt med gode IQ-tester på fest når vi sjekker. Derfor gjør man heller kjappe vurderinger basert på indirekte effekter av å være smart, hvor da humor er blant disse.

 

Om du ikke er et naturlig sosialt midtpunkt, eller en naturlig «entertainer», er det viktig å huske på at man i stor grad kan øve seg på dette. Løvstad oppfordrer studenter til å øve på å være utadvendt og demonstrere humor i sosiale sammenhenger. 

 

– Om man er student, spesielt i et krevende fag, så skal det i utgangspunktet være godt stilt med evner. Da er det noe med å tenke at man kan bli bedre på å faktisk delta i det sosiale og trene på å bruke sin humor aktivt.

 

– Det vil sikkert føles litt rart i starten, men studentmiljøet er en helt ideell arena for å eksponere seg mer for nye mennesker, og jobbe med sin selvtillit rundt egne sosiale
ferdigheter.

 

Dette betyr ikke at man må endre seg fundamentalt som person eller bli en oppmerksomhetens klovn til daglig. Det handler mer om å utvikle seg på visse ferdigheter i sammenheng med situasjoner som egner seg for sjekking.


– Kanskje blir man ikke en annen person som sådan, men man kommer nærmere sitt potensial på området, forklarer Løvstad.

 

Samtidig påpeker Løvstad at utadvendthet og humor ikke nødvendigvis er fasitsvaret for hvordan alle blir gode sjekkere.

 

– Det er viktig å huske at det er mye annet enn humor som brukes som markører for gode mentale evner. Så ikke fortvil om du ikke er et kommende stand-up talent heller.

 

LES OGSÅ: Er du klar for sommerflørten?


Vær bevisst på miljø og kontekst

Et tema som kanskje er mindre kjent i sjekke-sammenheng, er hvordan vi mennesker lett påvirkes av situasjonenes kontekstuelle faktorer, som temperatur, fysiske omgivelser og egen sinnstilstand. Løvstad utdyper dette:


– Vi som mennesker, er ifølge forskningen, ganske dårlige på å skjønne akkurat hvor mye situasjoners påvirkning har å si.

 

– Et morsomt eksempel er såkalte «haptiske effekter», hvor det vi føler rent fysisk påvirker hvordan vi tenker. Om du sitter i en myk sofa, blir du mer medgjørlig og fleksibel enn om du sitter på en hard pinnestol.

 

– Hvis du er oppglødd når du møter en annen person, kan du føle en større tiltrekning for vedkommende fordi du allerede har «sommerfugler i magen», selv om dette skulle skyldes at du måtte løpe til bussen eller har drukket for mye kaffe.

 

Slik innsikt kan være verdifull når vi sjekker opp andre.

 

– Dette kan man jo bruke til sin fordel, med veldig lite innsats, på en date. Bare det å drikke en varm kopp kaffe sammen i en god sofa vil gjøre mye.

 

LES OGSÅ: Wingman-fenomenet


Både jenter og gutter kan (og bør) sjekke aktivt

Løvstad gir også sin begrunnelse på hvorfor ikke bare menn og gutter burde sjekke aktivt.

 

– Kanskje vi kan tenke oss at i en kultur hvor det fortsatt er en tanke om at mannen er den som skal jakte, så vil kvinner som faktisk tar en aktiv rolle få mye mer igjen for det enn menn. Det virker som en rimelig hypotese.


– Så er det verdt å huske på at det å være en passiv part vil si at du (som kvinne) kun kan velge mellom de som kommer bort til deg. Du frarøver deg altså muligheten til å bli kjent med en lang rekke menn, som kanskje ville passet mye bedre for deg, men som du aldri møter fordi du ikke tar en aktiv rolle.

 

«You miss all the shots you don't take», som det sies.

 

LES OGSÅ: One night stands – kun en engangsgreie?


Et normalt og sundt utseende er nok

I en moderne verden rik på «selfies» og annen kroppslig narsissisme, er det kanskje naturlig å stille seg selv spørsmål av typen «ser jeg bra nok ut til å sjekke opp han/hun?»

 

– Den gode nyheten er at alle med et noenlunde normalt og sundt utseende som regel stiller godt nok, til tross for at et spesielt godt utseende selvfølgelig kan gi fordeler, sier Løvstad.


– Nå er det slik at faktorene som avgjør hvorvidt man er tiltrekkende eller ikke i stor grad peker på et normalt pent utseende. Det er ikke snakk om en ekstremkropp med gigantiske muskler eller å være tynn som en spiker.


– Om man er i normal fysisk aktivitet, gjør noen ålreite treningsøkter i uken og spiser noenlunde sunt, så er det hele ganske i orden. Vi kan sånn sett med fordel se til det klassisk norske «friskus-idealet», med idrett og normal kost, mener han.

 

LES OGSÅ: Dette spørsmålet bør du stille på første date


Legg skammen på hylla, søk tilbakemelding

Som med mye annet mener Løvstad man har alt å tjene på å hjelpe hverandre med konstruktive tilbakemeldinger når det gjelder dating. Derimot virker det som om mange er litt redde for dette. 


– Nå er det jo mange tiltrekningsfaktorer som ikke er så veldig skamfulle i dagens samfunn, som å stikke på trening og jobbe med sitt fysiske selv.

 
– Når man sitter og sladrer på fest om sjekking og sex, er jo gjerne spørsmålene av typen «hvordan var det?» og «hva skjedde?». Slike spørsmål kan smake litt av tilfeldigheter og avmakt. Spørsmål av typen «hvordan vil du si du har blitt bedre sammenlignet med slik du var med din forrige partner?» legger derimot opp til mer konstruktivt dialog.

 

LES OGSÅ: De erogene sonene som øker sexlysten!


Øv deg! Prøv deg!

Løvstad oppfordrer til å gjøre en ærlig innsats om man faktisk skal finne en «drømmepartner».


– Med tanke på hvor viktig tiltrekning, sex, parforhold og familie er for oss mennesker, så er det litt dumt å tenke at «dette ordner seg selv». Man vil jo helst ha den eller de som virkelig passer for en selv, og det vil som regel kreve en innsats.

 

Med dette oppfordrer StudentTorget deg til å starte sjekkingen, men aksepter at du kanskje ikke er en sjekkemester helt til å begynne med.

 

– Det ligger jo litt i kortene, at man må prøve seg en god del for å få det skikkelig til, sier Løvstad.

  

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet