(StudentTorget.no):

Det blir et stadig økende fokus på at man bør være miljøbevisst i sine spisevaner. I tillegg kan det være både dyrt og tidkrevende å lage seg gode og sunne måltider hver dag. Selskapet Too Good To Go prøver å ta tak i alle disse problemstillingene ved å gjøre overskuddsmat tilgjengelig for alle, til en redusert pris. StudentTorget har vært i kontakt med Hanne Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go. Hun hjelper oss å forstå hvordan konseptet fungerer, og ikke minst, hvorfor det burde være et lukrativt tilbud for studenter.

Too Good To Go er et selskap som jobber for å redusere matsvinn. Vi opererer i 14 land i Europa, og skal også starte opp i USA dette året. I Norge samarbeider vi med over 1.900 butikker og spisesteder over hele landet, forteller Johansen.

– Vår visjon er en planet uten matsvinn. Dette jobber vi mot gjennom politisk påvirkning, og ikke minst gjennom Too Good To Go-appen. Over 990.000 nordmenn har lastet ned og registrert en bruker i appen, og over 2,8 millioner måltider har blitt reddet hittil.

 

  

Slik fungerer det 

– Gjennom appen kan butikker og spisesteder selge ut overskuddsmat til reduserte priser, til folk som ønsker å redde maten. Slik jobber de for at maten havner i folks mager og ikke i søpla, forteller Johansen.

– Når man åpner appen får man en oversikt over butikker i nærheten av der man er, så kan man se om de har overskuddsmat tilgjengelig som man kan forhåndsbestille i appen og hente til den angitte tiden.

 

 

– Her kan man redde alt fra bakevarer og dagligvarer til sushi, pizza og hotellfrokost, sier Johansen.

Det er verdt å merke seg at man ofte ikke vet helt sikkert hva man vil motta når man redder overskuddsmat fra de forskjellige spisestedene og butikkene. Man mottar oftest en «forundringspose», hvor innholdet baserer seg på hva som blir til overs. Dermed kan det lønne seg å være åpen for å prøve forskjellige typer mat.


 

Lukrativt for studenter

For studenter med begrenset økonomi er det kanskje ekstra lukrativt å bruke Too Good To Go-appen? Maten skal nemlig være priset rundt tre ganger så lavt som sin egentlige verdi.

– Studenter er en veldig viktig målgruppe for oss. Studentene er en miljøbevisst gruppe med mennesker som ofte ønsker å gjøre noe bra for planeten, samtidig som de gjerne er ute etter gode tilbud på grunn av den velkjente studentøkonomien.

– I tillegg er studenter ofte fleksible med tanke på hentetider hos spisestedene – en del steder skal maten hentes ganske sent på kvelden før stengetid. Andre steder igjen, slik som på hotellene, er hentetiden gjerne midt på dagen, forteller Johansen.

Johansen har noen spesifikke tips til hvordan studenter kan bruke tjenesten.

– Er man fleksibel på tiden kan man redde hotellfrokost og spise den til lunsj – skikkelig hverdagsluksus!

– Hos bakeriene får man som regel et brød eller to i forundringsposen. Flere av dagligvarebutikkene har også egne forundringsposer for brød og bakevarer.

Her har du muligheten til å være godt dekket med ekstra digge bakeribrød, uten å måtte betale full pris.

– Flere og flere dagligvarebutikker selger overskuddsmat gjennom appen, og mange har egne profiler for mat fra varmmatdisken. Dette blir en god og billig sen middag, eller eventuelt lunsj dagen etter.

 

 

Den grønne studentens tanker

 Lotta Larsson var en aktiv bruker av Too Good To Go gjennom hele sitt masterstudie i Oslo. Som tilflyttet svensk student ble oppdagelsen av matprisene i den norske hovedstaden et middels sjokk. Ved å bruke appen kunne hun unne seg litt luksus på matfronten innimellom – med god samvittighet.

– For meg er det viktigste med hele konseptet at jeg er med på å gjøre samfunnet mer bærekraftig, fordi jeg spiser mat som ellers hadde blitt kastet.

Larsson nevner, i likhet med Johansen, de gode mulighetene for å skaffe seg gode og billige bakevarer fra bakerier gjennom appen. I tillegg har hun noen andre tips baser på sin «matredder-karriere» som student.

– Det lønner seg å prøve å kjøpe overskuddsmat fra litt forskjellige steder. I starten er det en liten utfordring ikke å vite helt hva du vil få, men etter hvert finner man sine favorittsteder, hvor du får den type mat du liker.

Du finner også ut av hvor du får store porsjoner som du virkelig kan spare penger på, forteller hun.

– Om man er litt tidlig ute for å hente overskuddsmaten hender det at man får velge mellom ulike forundringsposer med ulikt innhold. Om man kommer helt i slutten er det gjerne bare én pose igjen, så da får man ingen valgmuligheter.

I visse tilfeller kan man også få noe ekstra om man møter opp tidlig i henteperioden forteller Larsson. Eksempelvis en ferskpresset appelsinjuice eller lignende.

– Noen ganger har jeg benyttet Too Good To Go-appen når jeg har vært ute og reist. Når man er på reisefot er ofte mulighetene for å tilberede egen mat begrenset.

– Om man da vil unngå dyr restaurantmat og usunn «fast-food» kan det lønne seg å sjekke mulighetene for å plukke opp overskuddsmat, sier Larsson.

 

 

Du kan gjøre en forskjell

Johansen hjelper oss å forstå hvordan vi faktisk hjelper miljøet ved å redde overskuddsmat:

– En tredjedel av all mat som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 390.000 tonn mat hvert eneste år – nok til å mette rundt 800.000 mennesker.

Når vi kaster mat, sløser vi ikke bare med mat, vi sløser også med alle ressursene som går med til å produsere maten. Ifølge FN står matsvinn for opp til 10 prosent av de globale klimagassutslippene, og 30 prosent av verdens jordbruksarealer brukes til å produsere mat som aldri blir spist. Dette tilsvarer et område på størrelse med Kina.

Å sørge for at maten som produseres havner i ikke havner i søpla er derfor et utrolig viktig miljøtiltak. Slik kan vi på sikt også produsere mindre mat.

– For hver forundringspose man redder gjennom appen sparer man planeten for rundt 2,5 kilo med CO2-utslipp. Man er altså med på å gjøre en viktig innsats for miljøet, samtidig som man får god mat til en god pris, sier Johansen.

 

 

Bli mer miljøbevisst

Johansen oppfordrer alle til å gjøre miljøet en tjeneste ved å sette seg inn i problematikken rundt matsvinn, samt gjøre enkle tiltak for å begrense fenomenet.

– I høst lanserte vi en Kunnskapsbase på nettsiden vår. Her har vi samlet massevis av informasjon om matsvinn, tips til hvordan man kan bli en matredder, undervisningsmateriell for lærere, med mer.

– I dette blogginnlegget har vi samlet våre ti beste tips for alle som vil bli matreddere på hjemmebane. Begge deler er vel verdt et besøk!