(StudentTorget.no):
I en travel studenttilværelse er det lett å tenke at man ikke har tid til å lese andre bøker enn de som allerede står på pensum, men å gjøre lesing til en vane i hverdagen gir mange fordeler som du kanskje ikke har tenkt over.
Bøker utvider for eksempel vokabularet ditt, noe som kommer godt med når du selv skal skrive akademiske tekster. Du får en utvidet horisont og forståelse for hvordan verden fungerer, og på toppen av det hele har studier vist at det å lese bøker styrker hukommelse, konsentrasjonsevne og stressmestring – evner som kommer godt med i vårt stadig mer skjermavhengige samfunn.
Her har vi derfor satt sammen et lite knippe bøker som vi tror alle studenter kan ha utbytte av å lese.
LES OGSÅ: Instagram-kontoene du bør følge som student
1. Redderen i rugen av J. D. Salinger
Denne ikoniske romanen, kanskje bedre kjent under sin engelske originaltittel The Catcher in the Rye ble først utgitt i 1951, og har siden den gang blitt solgt i over 65 millioner eksemplarer. Siden bokens utgivelse har den blitt en vanlig del av pensum ved amerikanske utdanningsinstitusjoner. Hovedpersonen i romanen, Holden Caulfield, er en desillusjonert ungdom som har blitt utvist fra skolen, og forgjeves forsøker å finne en mening med tilværelsen, mens han opponerer mot en voksenkultur han opplever som overfladisk og falsk.
I dag regnes Redderen i rugen som en av de store amerikanske romanene, og ble av Times Magazine kåret til en av de beste engelskspråklige romanene som har blitt skrevet siden 1923. Holden Caulfield har blitt stående som et ikon for ungdomsopprør som millioner av mennesker har identifisert seg med.
LES OGSÅ: Podcastene som hjelper deg i karrieren
2. Gåtefull død av Jon Krakauer
Har du sett filmen Into the Wild? Vel, dette er boken som filmen er basert på. På norsk har den fått tittelen Gåtefull død. Boken forteller den virkelige historien om den lovende overklassegutten Christopher McCandless (1968-1992) som plutselig bryter opp fra studenttilværelsen for å reise rundt på loffen og oppleve den amerikanske villmarken. Inspirert av litterære helteskikkelser som Tolstoj, Thoreau og Jack London, legger han ut på en reise som til slutt ender opp i Alaska, der han til slutt (spoiler alert!) blir funnet død etter å ha tilbragt over 100 dager på egenhånd i villmarken.
I boken forsøker Jon Krakauer å nøste opp i mysteriet rundt McCandless’ merkverdige livsvalg og tragiske skjebne. Hva får en lovende student med en lys fremtid foran seg til å gi slipp på alt til fordel for en tilværelse som omstreifer og vagabond? Krakauer følger fotsporene McCandless etterlot seg, og resultatet er en pageturner som også evner å si noe om hvilke lengsler som finnes i oss mennesker, og hva det er som gjør livet meningsfullt.
LES OGSÅ: Filmene vi ser frem til i 2020
3. En folkefiende av Henrik Ibsen
Henrik Ibsen er Norges mest berømte forfatter gjennom tidene, og 120 år etter hans død blir stykkene hans fortsatt jevnlig oppført på scener i inn- og utland. Det finnes mye gull i Ibsens forfatterskap, men når vi velger å anbefale En folkefiende, er det fordi dette dramaet sier noe helt fundamentalt om hvor mye det koster å si sannheten, og hva som skjer når samfunnet lukker øynene for virkeligheten.
Stykket handler om den fremskrittsvennlige reformatoren Doktor Stockmann, som oppdager at vannet i det nye badeanstaltet som har blitt anlagt i byen er forgiftet. Stockmann forteller om funnene sine, men oppdager til sin fortvilelse av de ansvarlige i byen heller vil undertrykke sannheten, fordi det nye badet vil gi byen store inntekter. Stockmann blir dermed stående alene i å forvalte sannheten mot «den kompakte majoritet», som heller prioriterer ønsket om økonomisk vinning.
LES OGSÅ: Restauranter og barer i Oslo på studentbudsjett
4. Serotonin av Michel Houellebecq
Michel Houellebecq (1956-) (uttales «vellbekk») er en forfatter som i sine siste romaner har klart å fange tidsånden på en slik måte at han har blitt en av vår tids mest omtalte forfattere. Den siste romanen hans bærer tittelen Serotonin og bokens hovedperson er den deprimerte, men nokså økonomisk vellykkede agronomen Florent-Claude. Under en sky av svartsinn har han sagt opp jobben sin og reiser rundt fra det ene hotellet til det neste. Legen hans utskriver en eksperimentell form for antidepressiva, som dessverre har svekket seksuallyst som en av sine bivirkinger.
På sin rastløse ferd grubler Florent-Claude over livets meningsløshet, mens han går opp i vekt og lengter tilbake til sin ungdoms store kjærlighet, som han også begynner å spionere på. I løpet av 250 sider klarer Houllebecq å skrive et verk med en gjenkjennlig samtidsbrodd, der tematikken spenner over så vidt forskjellige ting som EUs landbrukspolitikk, kjærlighetens vanskelige kår i vår tid og betydningen av religion.
LES OGSÅ: De beste true crime-podcastene
5. Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij
Fjodor Dostojevskij er blant verdens mest kjente forfatternavn, og hans store verk Forbrytelse og straff fra 1866 er et av verdenslitteraturens store mesterverker. Hovdepersonen er studenten Raskolnikov, som blir overbevist om at han er et «overmenneske», som ikke trenger å bry seg om moralske lover og regler. Raskolnikov mener han har rett til å drepe en ondskapsfull, gammel pantelånerske, men ender også opp med å ta livet av søsteren hennes. Drapene medfører store psykologiske vanskeligheter for Raskolnikov, og romanen ender med at han melder seg selv for politiet.
Forbrytelse og straff er en roman som på levende vis skildrer psykologien til en voldsforbryter som setter seg selv over samfunnets lover, og stiller et fundamental spørsmål om grunnlaget for moralen som styrer de valgene og prioriteringene vi gjør i livet.