(StudentTorget.no):
Skabb er en hudsykdom som skyldes skabbmidden Sarcoptes scabiei. Hunnmidden graver ganger i huden og legger egg som klekkes etter 3-4 dager. Skabb fører til intens kløe, spesielt om natten, og gir røde nupper eller utslett i huden. Etter hvert som du klør vi du få små sår, som senere blir til skorper. Skabbmidden er ikke farlig, men symptomene kan være utrolig plagsomme.
Under en lupe og med sterkt lys kan du se gangene skabben har laget i huden, som tynne, gråhvite linjer som er mellom to til 15 mm lange. Disse gangene er lettest å se på hender og håndledd. Kanskje kan du også se selve skabbmidden, som er mellom 0,3 og 0,5 mm lang, som en sort, liten prikk i enden av gangen.
LES OGSÅ: Studentordboka
Symptomer – slik merker du at du har skabb
Skabb gir intens kløe, og alle som har hatt skabb kan fortelle deg at det klør utrolig mye! Første gang du får skabb merker du først kløen etter 3-6 uker, men har du hatt det tidligere, kommer den etter bare noen få dager. Kløen er som oftest verst om natten og når man blir varm.
Skabben holder ofte til mellom fingrene, på hendene, håndleddene, albuene, ved midjen og på utsiden av kjønnsorganet, men kan spre seg til resten av kroppen. Det er derimot i disse områdene du mest sannsynlig vil oppleve kløe først.
LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det
Slik smitter skabb
Forskere har sett en økning av skabbsmitte de siste årene, spesielt blant unge voksne. Skabb smitter ved direkte hudkontakt over tid. Dette kan være når man har sex, men også om man sover ved siden av hverandre eller sitter ved siden av hverandre på sofaen. Den kan også overføres via klær, sengetøy eller håndklær, men dette er noe mer sjeldent.
LES OGSÅ: Derfor bør du trene under studietiden
Når bør du kontakte legen?
Kontakt lege hvis du tror at du har skabb. Uavhengig av hva utslettene skyldes, så kan det være viktig å få stilt en diagnose hvis du tror du har sykdommen, og for å bli kvitt kløen. Det finnes ingen test som kan vise om du har skabb, så her må det stilles en diagnose av legen.
Lignende kløe kan skyldes ting som allergier, varme/kulde og/eller tørr hud, derfor er det fint å få en lege til å stille riktig diagnose, slik at du kan bli kvitt den plagsomme kløen.
LES OGSÅ: De beste eksamenstipsene
Behandling
Skabb behandles med krem og/eller tabletter. Alle medlemmene av husstanden, kollektivet, familien, samboeren eller lignende, burde behandles selv om de ikke opplever symptomer. Krem kan fåes kjøpt reseptfritt på apoteket. Legen kan i tillegg skrive ut tabletter eller en mild kortisonkrem som dreper skabbmidden. Dette må du ha resept for å få kjøpt.
Permetrim-kremer, som angriper nervesystemet til skabbmidden og dreper den, er mest vanlig. Nix 5 % og Permetrin 5 % kan fåes kjøpt på apoteket. Kremen smøres på huden, der man har tørr hud, og skal virke i 12 timer før man dusjer eller bader.
LES OGSÅ: Coronavirus – slik unngår du smitte
Tiltak for å hindre smitte
Har du skabb burde du unngå kroppskontakt, og å dele håndklær, sengetøy og klær med andre. Du burde også si ifra til personer du har vært i kontakt med den siste tiden, som for eksempel seksualpartnere eller venner som har vært på overnattingsbesøk.
Klær og lignende burde varmebehandles eller fryses ned om du har skabb, det vil si vaskes på minst 60 grader i minimum 10 minutter, eller fryses i -18 grader eller kaldere i opp til ett døgn. Du kan også oppbevare alle klær i lukkede plastposer i minst fem døgn, da skabbmidden dør etter 2-4 dager uten kontakt med huden.
Dyne, pute, madrass eller ytterklær som ikke får plass i vaskemaskinen eller fryseren, kan luftes og plasseres kjølig i minst fem dager. Er det vinter kan det være fint å virkelig dra nytte av minusgradene i kalde Norge, og sette dette ute i et døgn eller mer.
LES OGSÅ: Reisevaksiner før du drar til utlandet
Klødde seg til blods
– Jeg klødde intenst over hele kroppen! Jeg fikk blåmerker overalt og klødde meg til blods, fordi jeg klødde så mye. Kløen startet på håndleddene og forflyttet seg til andre steder på kroppen, før det klødde over alt, forteller Amanda Thveten (22). Hun er student, studerer sykepleie og jobber i hjemmesykepleien ved siden av.
I fjor fikk Amanda skabb, men det tok tid før hun skjønte hva det var.
– Jeg skjønte at jeg hadde skabb da jeg begynte å klø, og jeg smittet kjæresten min og han begynte å klø også, forteller hun.
Amanda gikk til legen relativt raskt etter at hun begynte å klø, men legen trodde det kun var eksem. Derfor hun gjorde ikke noe med det i starten.
– Deretter gikk kjæresten min til sin lege og ble fortalt at det var skabb. Da skjønte jeg hva det var, sier hun.
Behandlingen bestod av kremen Nix 5 %, som fåes reseptfritt på apoteket. Kremen skulle smøres over hele kroppen på kvelden og vaskes av neste morgen. Kremen kostet cirka 300 kroner på apoteket, og i tillegg kom utgiftene for en konsultasjon hos lege.
– Det er dermed sagt ikke nødvendig å gå til legen for å kjøpe kremen, men om du er usikker på om det er skabb, så vil jeg anbefale det, sier Amanda.
LES OGSÅ: Vinterdepresjon – En psykolog forklarer

Måtte fryse og vaske klær
– Jeg bodde i kollektiv, men ingen av de andre hadde symptomer og fikk derfor ikke behandling. Jeg derimot måtte fryse ned dyner, puter og håndklær, og vaske alt jeg hadde brukt på 60 grader.
Amanda hadde da gått med skabb i et halvt år uten å skjønne hva det var, og det var en god del klær som måtte vaskes.
– Madrassen satte jeg opp mot veggen og lot den stå der hele dagen. Jeg sov på den andre siden av madrassen, og gjentok det samme dagen etter, forteller hun.
LES OGSÅ: Sjalusien som ødelegger forholdet
Var med i TV-program på NRK for å sette fokus på skabb
Etter å ha fått skabb bestemte Amanda seg for å være med i NRK-programmet «Hva feiler det deg», fordi hun synes det var viktig å sette fokus på temaet.
– Jeg visste ikke før jeg fikk skabb at det var noe man kunne få i Norge engang. Etter at jeg har snakket ut offentlig om det har jeg fått ganske mye respons fra forskjellige folk som enten har hatt skabb og trodde de var alene om det, eller fra folk som tror de har skabb og som lurer på hva de skal gjøre, forteller hun.
– Det er mange som synes det er flaut å ha/ ha hatt slike sykdommer og derfor er det viktig å snakke om det.
Amanda anbefaler andre som tror at de kan ha skabb å dra til legen.
– Det skal fortsatt sies at det ikke er nødvendig, da kremen ikke er reseptbelagt. Dra i så fall på apoteket og forhør deg med dem som jobber der. De er eksperter på legemidler! avslutter hun.
Kilder: NHI.no, Apotek 1, Sex og samfunn, Legemiddelverket.
Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet