(StudentTorget.no):

 

Noen av arbeidsoppgavene til dørvakter er å sørge for at alle som slipper inn har gyldig legitimasjon og at beruselsenivået ikke er for høyt. De skal sørge for trygghet og sikkerhet blant kveldens gjester, og takle utfordringene som følger med.

 

– En av mine første vakter var på en rolig konsert. Jeg og en annen vekter var stasjonert på hovedgulvet, ved en bar. Etter noen sanger fra hovedbandet kom to jenter bort til meg. De var ganske hysteriske fordi venninna hadde besvimt, forteller Guttorm (20), som studerer datateknologi og jobber som dørvakt.

 

Da dette skjedde var Guttorm ny i vekterbransjen og hadde ikke så mye erfaring, men selv om han var stresset håndterte han situasjonen etter protokollen.

 

– Først bar jeg henne bort fra folkemengden til gangen, så sjekket jeg puls og pust, som heldigvis vis var der. Deretter fikk jeg lagt henne i stabilt sideleie, mens jeg tilkalte mer hjelp. Det tok ikke mange sekundene før hjelpen var tilstede, og vi konkluderte med å ringe ambulanse, forteller Guttorm.


 

– Rett før ambulansen kom, våknet jenta litt til live, men hun var ikke helt seg selv. Ambulansepersonellet sa det mest sannsynlig var et anfall hun hadde fått, men de tok henne med til legevakta for sikkerhets skyld, fortsetter han.

 

Didrik (23), som studerer sosiologi og jobber som dørvakt på deltid, føler at hver vakt kan være krevende på grunn av måten de blir behandlet på.

 

– Det mest krevende er nok at vi får utrolig mye drit i løpet av en kveld. Det går ikke en vakt uten at noen skjeller deg ut, du blir trakassert, tafset på, blir kalt forskjellige ting eller blir kastet ting på, forteller Didrik.

 

Alvorlige hendelser

Dørvaktene må vurdere i hvilke tilfeller det er nødvendig å kontakte politiet og/eller ambulansepersonell.

 

Zulkarnain (21), som jobber deltid som vaktleder og i tillegg til studier internasjonal forståelse og samarbeid, forteller at han har kontaktet nødetatene ved flere anledninger. Han har også opplevd å måtte være med til legevakten.

 

– Da jeg var relativ ny i yrket var det en person som ble slått til av to andre, helt uprovosert. Vedkommende fikk synlige skader, og jeg var tilstede for å bistå. Politiet hadde ikke tid til å kjøre vedkommende til legevakten, så da valgte jeg å gjøre dette.


 

– Jeg kjørte personen til legevakten og ble der i tre timer. Da vi var ferdige på legevakten kjørte jeg vedkommende hjem og personen var utrolig takknemlig. I senere tid har jeg møtt vedkommende, og vedkommende takker meg fremdeles, forteller Zulkarnain.

 

Guttorm har også kontaktet ambulansepersonell ved nødvendige tilfeller.

 

– Jeg har kontaktet ambulansen et par ganger. Blant annet da en kvinne falt og slo hodet. Det ble et åpent kutt i bakhodet, hvor det rant mye blod. Hun var også beruset, noe som ikke er bra å blande med en hjernerystelse, forteller Guttorm.

 

– En annen gang måtte jeg kontakte ambulansen etter at en gjest hadde falt med tinningen først på sidehjørnet av bordet. Han hadde en klar bulk i tinningen, og klarte verken gå eller å snakke forståelig, fortsetter han.

 

LES OGSÅ: Hit drar studentene på byen

 

Skjelles ut

Dørvakter opplever støtt og stadig å bli skjelt ut av berusede gjester, selv om de bare gjør jobben sin. Hadde ikke Didrik gått inn på dametoalettet, kunne det gått galt.

 

– Jeg husker veldig godt en gang jeg var alene på jobb på et utested. Etter å ha gått igjennom lokalet, var jeg innom dame- og herretoalettet. Da jeg kom inn på dametoalettet ble jeg skjelt ut av en dame som mente at jeg ikke fikk lov til å være der, forteller Didrik.


 

– Etter å ha prøvd å si at jeg bare skal gjøre jobben min og se til alles sikkerhet, ser jeg en jente som ligger bevisstløs inne i en av toalettbåsene. Jeg og en bartender fikk halvveis liv i henne, men hun var ute av stand til å ta vare på seg selv. Vi tilkalte ambulanse og de tok henne med, forteller Didrik.

 

Marthe (23), som studerer barnevernspedagogikk og jobber deltid som bartender, forteller at hun også har opplevd litt av hvert på jobb.

 

– Det mest spesielle jeg har opplevd på jobb var da en gjest sprayet pepperspray i lokalet og alle gjestene måtte evakueres. Det var både ubehagelig for gjestene og for oss som jobbet der. Det ble fort tatt kontroll over situasjonen og ingen ble skadet, forteller Marte.

 

Høye alkoholnivåer

Studentene, som jobber i utelivsbransjen sier at det kan variere hvem som oppfører seg dårligst på byen og at mye av årsaken til til dette handler om hvor høyt alkoholinntaket har vært i løpet av vorset.

 

– Jenter og gutter oppfører seg forskjellig når de snakker med vektere, spesielt når de ikke får lov til å oppholde seg i lokalet lenger med tanke på beruselsesnivå. Hvis jeg tar en prat med en jente, for å se an formen, kan det ofte skje at jeg får frekke kommentarer, forteller Guttorm.


 

– Gutter derimot blir mer aggressive. De kan dytte og komme med løse trusler. Det er noen få gutter som ikke er ønsket på nattklubben, fordi de gjentatte ganger har tydd til vold. Det er også noen jenter, men andelen er mindre, fortsetter han.

 

– Jeg syns begge kjønn kan være verstinger på byen, men på hver sin måte. Jenter lager ofte drama, som ender i krangling og grining. Gutter er gjerne mer fysiske på byen. Fort kan de begynne å dytte og yppe med hverandre, som igjen kan føre til slåssing, forteller Andrea (22) som studerer sykepleie, i tillegg til å jobbe som bartender.

 

LES OGSÅ: Finn din egen lykkepromille

 

Vipset 5000 kroner til Barnekreftforeningen

Det hender at det til tider er kø på utesteder, og selv om det skaper utålmodighet blant mange, er det viktig at man respekterer dørvaktene som følger utestedets protokoll.

 

– En kveld var det svært mange i køen til utestedet der jeg sto vakt. Jeg hadde forklart køen at vi ikke kom til å slippe flere inn før noen gikk ut, og at det ville ta opp til én time og få alle i køen inn. Dette på grunn av brannfaren og maks antall personer inne på utestedet samtidig, forteller Didrik.


 

Didrik forteller om en mann i 50-årene som prøvde å betale for å komme forbi køen.

 

– Jeg sa tydelig at jeg ikke kunne ta imot betalinger. Etter en del mas fra mannen fortalte jeg han at dersom han vipset 5000 kr til Barnekreftforeningen, så skulle han få komme forbi køen når noen gikk ut. Dette gjorde han, og som lovet slapp jeg han inn først.

 

– Da begynte noen i køen å surmule og klage på at han fikk komme først. Da jeg forklarte hva han hadde gjort, og at de kunne gjøre det samme, stoppet surmulingen. Dette var en gledelig overraskelse på jobb og noe jeg kommer til å huske lenge, forteller Didrik.

 

Kommer med gode opplevelser

Selv om jobben kan være krevende og utfordrende mener dørvaktene og bartenderne at yrket er sosialt og hyggelig, og de har skapt minner de sjeldent vil glemme.

 

– Det fine med denne jobben er at vi har så mange opplevelser. Så mange at det er vanskelig å huske alle, men det morsomste var da en gjest prøvde å smugle, eller stjele, med seg et oppblåsbart badebasseng ut av utestedet, forteller Zulkarnain.


 

– Det mest spesielle jeg har opplevd på jobb er det vennskapet jeg får med gjestene. Gjester som kommer tilbake, og som er der hver helg, gjør dagen min på jobb enda bedre. Vi ler og prater sammen, og etter en stund vet jeg hva de pleier å bestille. Forholdet jeg får til gjestene er så unikt og det er spesielt å få oppleve det, forteller Andrea.

 

– Det morsomste med jobben er alle de nye kollegaene man får. Det er personer fra alle sider av samfunnet, så man får mange nye venner, forteller Guttorm.

 

LES OGSÅ: Høyt alkoholforbruk blant norske studenter

 

En ustabil døgnrytme

Flere studenter har som regel en deltidsjobb i tillegg til studiene for å få inn litt ekstra penger inn på kontoen. Å ha deltidsjobb som dørvakt og bartender har en litt mer utfordrende tidsramme i forhold til mange andre deltidsjobber.

 

– Det mest krevende med å kombinere min deltidsjobb med studiene må nok være døgnrytmen. Jeg jobber natt og kommer sent hjem. Da sover jeg gjerne lenge dagen etterpå, noe som gjør at jeg mister mange timer der jeg kunne vært produktiv og brukt tiden på skole, forteller Andrea.

 

– Det kan bli slitsomt å jobbe nattevakt og døgnrytmen kan bli litt ustabil, men jeg ønsket å jobbe som bartender ved siden av studiet fordi jeg trengte litt ekstra penger, og tenkte det kunne være gøy å prøve noe annet enn en vanlig butikkjobb, forteller Marthe.

 

– Jeg valgte å forsette som dørvakt ved siden av studiet fordi det er et spennende yrke, hvor man ser og opplever mye, og utvikler seg mentalt. Det er et sosialt yrke hvor man har muligheten til å bli kjent med mange, avslutter Zulkarnain.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet