(StudentTorget.no):

Å låne penger fra Lånekassen er gratis i de periodene man studerer og får utbetalt studielån. Dessuten trenger man ikke begynne å betale ned på studielånet før det har gått rundt syv måneder siden man var student. Med denne friheten kan det være lett å glemme at renter begynner å påløpe på studielånet fra og med første månedsskifte man ikke studerer.

Slik må man – til syvende og sist - betale tilbake mer enn sitt opprinnelige lånebeløp. Med dagens rentesats vil et studielån på 500.000 kr. koste ca. 150.000 kr kun i renter, om man betaler ned hele gjelden over et løp på 20 år. Aller mest koster lånet i starten: De første par årene ville man betalt ca. 13.000 kr kun i renter.

Heldigvis finnes det gode sjanser for å få slettet store rentebeløp når man er nyutdannet og arbeidssøkende. Man kan også få slettet renter om man tar en pause i studiene, eller om man har dårlig lønn (kanskje i sin første fulltidsjobb som nyutdannet). Men, dette skjer ikke av seg selv, man må huske å sende inn søknad til Lånekassen. 

 

Nyutdannet? 

Om man er nyutdannet og arbeidssøkende har man rett på å få slettet alle renter som har påløpt studielånet i hele perioden inntil man får fulltidsjobb. Man må imidlertid dokumentere dette ved å registrere seg som aktiv arbeidssøker hos NAV gjennom hele perioden. Det er dermed viktig at man registrerer seg hos NAV så fort som mulig etter ferdige studier, om man ikke vet når man får jobb.

I etterkant av perioden som arbeidssøker sender man inn en søknad på Lånekassens nettsider. Man kan søke om sletting av renter for 3 år tilbake i tid. Er man for eksempel arbeidsledig i ett halvt år etter ferdig utdanning, og har rundt 500.000 kr i studiegjeld, kan man spare nesten 8000 kr ved å få slettet påløpte renter (etter dagens rentesats).

Om man går arbeidsledig i cirka ett år, kan man spare rundt 13.000 kr. 

 

Pause i studiene? 

Det kan være mange grunner til at man vil ta en pause i studieløpet. Det er verdt å merke seg at du høyst sannsynlig har rett på å få slettet renter når du tar en pause på ett semester eller to. Så lenge du ikke har fulltidsjobb, samt registrerer deg som arbeidssøker hos NAV, kan man få slettet alle renter som påløper i pause-perioden.

Om pausen i studiene skyldes at man er engasjert i et (student-)tillitsverv på fulltid, kan dette i seg selv gi rett på få slettet påløpte renter. Om man har rundt 350.000 kr i studiegjeld når man tar ett års studiepause, påløper det cirka 10.000 kr i renter (med dagens rentesats).

Om pausen er på et semester, vil det påløpe litt over 5000 kr. Gjør lommeboken en tjeneste ved å søke om sletting av disse rentene!

 

Dårlig lønnet fulltidsjobb etter studiene?

Ikke alle får den godt betalte drømmejobben som fersking på arbeidsmarkedet. Etter dagens regler kan man få slettet påløpte renter for de månedene man tjener 17.039 kr eller mindre. Tjener man cirka 17 000 kr i måneden, tilsvarer dette en årslønn på rett over 200.000 kr.

Har man en noe høyere inntekt, men som stadig er definert som lav (ca. 200 000 - 350 000 kr i året) kan man få slettet påløpte renter for de spesifikke månedene man ikke tjente over 17.039 kr – men hvor mange måneder man kan få slettet renter på totalt, avhenger av hvor man befinner seg på lønnsskalaen. Har man for eksempel tjent mellom cirka 321.000 kr og 316.000 kr på ett år, har man rett til å få slettet rentene som er påløpt på opptil 6 måneder (gitt at man tjente under 17 039 kr i de aktuelle månedene man søker rentefritak for).

Man kan få slettet renter for opptil tre år til sammen, og man må ha vært engasjert i sammenhengende arbeid i minst ett år for å ha rett på sletting av renter ved lav lønn. Se Lånekassens oversikt over inntaksgrenser for detaljer om sletting av renter ved lav lønn. 

For øvrig kan det nevnes at det finnes en rekke andre grunner som kan gi rett til sletting av renter på lån i Lånekassen. Les mer om sletting av renter på Lånekassens nettsider.

 

Ikke utsett nedbetalingen

I sammenheng med å unngå å betale unødvendige renter, kan det nevnes at man praktisk talt gir bort penger til Lånekassen om man utsetter de månedlige nedbetalingene. Når man starter å betale ned på studielånet har man, i skrivende stund, «friheten» til å utsette nedbetalingen inntil 36 måneder uten videre grunn.

Vær obs på at å utnytte dette «tilbudet» kan koste deg dyrt. Eksempelvis betaler man ca. 1000 kr. ekstra i renter for hver måned man utsetter nedbetalingen om man har et lån på rundt 500 000 kr (med dagens rentesats). Er lånet på rundt 350.000 kr blir prisen cirka 750 kr. Det kan dermed være lurt å ikke utsette de månedlige nedbetalingene, så lenge man ikke trenger utsettelse akutt.

(Kilde: Lanekassen.no)