(StudentTorget.no):

 

I flere år har «Nora» gitt 100 prosent og holdt seg motivert i håp om å lande en stabil jobb, men at det skulle ta så lang tid, og at bransjen skulle være så konkurransepreget, hadde hun ikke sett for seg.

 

– Før jeg startet utdanningen min visste jeg at det var en liten bransje, men underveis fikk jeg absolutt ikke god nok informasjon om hvordan arbeidslivet ville være eller hvilke utfordringer jeg ville møte på, sier «Nora».

 

En bransje med ustabil økonomi

Ved flere anledninger har «Nora» vært inn og ut av flere byråer, og årsaken til at det er vanskelig å lande noe stabilt er ofte på grunn av økonomiske problemer i bransjen.

 

– Mange tenker en prøveperiode er en vanlig prøveperiode, slik den er i andre jobber, hvor det skal mye til for å ikke få videre ansettelse, men det viser seg at det er veldig utfordrende innenfor mediebransjen, forteller «Nora».

 

– Man må enten være ekstremt talentfull, ha vunnet konkurranser eller ha tatt inn en ny kunde for å bli vurdert, men til og med hvis man har klart å få til dette, er man ikke garantert noen videre jobb. Man står rett og slett uten noen garanti, sier hun.


 

På grunn av uvissheten rundt faste stillinger har «Nora» jobbet som frilanser, noe som også er veldig normalt innen mediebransjen.

 

– Den bransjen jeg er i er veldig flinke til å bruke frilansere. Som frilanser kan man jobbe så lenge man vil, men må ikke ansettes. Blir man tatt inn på engasjement, som mange blir, er byrået egentlig pliktig til å ansette deg hvis du blir i over ett år, forteller «Nora».

 

LES OGSÅ: Slik bedrer du konsentrasjonsevnen og takler stress

 

Blir ansatt for billig arbeidskraft

Problemet «Nora» har møtt på ved flere anledninger, er at bransjen søker unge og nyutdannede som billig arbeidskraft.

 

– Problemet er at mange av byråene ikke ansetter deg, men tar inn nye ansatte i engasjement eller frilans siden det er billigere. Frilansere har ikke krav på pensjon eller feriepenger, noe som igjen gjør frilansere til billigere arbeidskraft for byråene, forteller «Nora».

 

– I en vanlig jobbsammenheng har man kanskje en prøveperiode på 3 måneder, og så skal det mye til for at du ikke får jobben, men i bransjen jeg er i blir du satt i en prøveperiode, som egentlig bare er en unnskyldning for å ikke ansette deg med en gang. Mest sannsynligvis blir du ikke ansatt, fordi de bare ønsker billig arbeidskraft, sier hun oppgitt.


 

Ved flere anledninger har «Nora» blitt tatt inn i bedrifter gjennom engasjement, i håp om at det kan lede til fast ansettelse.

 

– Jeg sitter igjen med mye frustrasjon og følelsen av at jeg ikke er bra nok, at det er noe jeg mangler siden jeg ikke har fast jobb. Andre forteller meg at jeg er flink og god nok, at jeg må stå i det og ikke gi meg, men det blir tungt når man har drevet frilans så lenge, sier hun.

 

– Man begynner å tenke at det er jeg som ikke er god nok, at jeg ikke har det som trengs i denne bransjen og at kanskje jeg må bytte bransje. Det er psykisk utfordrende når man begynner å tvile på seg selv, og til slutt føles alle komplimenter som tomme ord, forteller «Nora».

 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Ble ikke advart på universitetet

Hadde hun visst hvilke utfordringer hun ville møte på den dag i dag under utdanningen, tror «Nora» hun ville fokusert på det hun i senere tid har innsett er enda viktigere i bransjen.

 

– Jeg skulle ønske jeg ble informert om hvordan arbeidslivet behandler deg og hva det kreves for å få en fast jobb. Mange byråer ser etter unge og nyutdannede som har vunnet en pris eller en annen internasjonal konkurranse. Å vite at det å vinne en slik konkurranse betyr mer en karakterene man går ut av skolen med hadde vært fint.


 

– Legger du fokus på skolen og ikke konkurransene så faller man av. Jeg visste ikke at det var en så konkurransedrevet bransje, men så i senere tid at det var de som satset på det som var de som kom ut i jobb. Hadde jeg kunnet gå tilbake i tid ville jeg helt klart lagt om studieløpet mitt, og fokusert mer på konkurransene, sier «Nora».

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Plutselig står man uten lønn

En fast ansettelseskontrakt betyr at man har krav på en oppsigelsestid på tre måneder, slik er det ikke for frilansere og de som er ansatt på engasjement.

 

– Vanligvis får man en tre måneders oppsigelsestid, noe som gir deg tid til å søke andre jobber, men når du er frilanser eller på engasjement så bryr ikke byrået seg, og kan informere deg bare et par uker før din siste dag. Det virker ikke som de bryr seg og utnytter deg for det det er verdt, og ingen tar de på det heller, sier hun.

 

Dette byr selvfølgelig på utfordringer ettersom det er utfordrende å skaffe seg nye oppdrag på få uker.

 

– Jeg føler meg herdet fordi jeg har holdt på med dette i flere år, men jeg har hatt perioder hvor det har vært helt krise, fordi man ikke har en fast kontrakt med fortløpende kontrakter.


 

– Plutselig, bare på noen uker, kan du stå uten jobb og det er ikke bare slik at man kan knipse med fingrene og være i ny jobb heller. Helt ut av det blå står man med husleie og andre utgifter, men uten lønn. Å ikke ha en inntekt i en måned er kritisk, forteller «Nora».

 

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

Ingen tydelige beskjeder fører til usikkerhet

«Nora» føler arbeidsgiverne burde informere klart og tydelig til arbeidstakere om hvilke muligheter og utfordringer de vil møte, ettersom hun ved flere tilfeller har følt seg lurt.

 

– Jeg synes arbeidsgiver burde informere tidlig om hva de ønsker, hva fremtiden vil være og generelt forventningene de har til arbeidstakeren.

 

– Jeg tror årsaken til at de ikke informerer om dette er fordi de ønsker at jeg skal jobbe motivert og gi 100 prosent gjennom hele oppholdet mitt, og det gjør jeg jo fordi jeg føler at hvis jeg gjør det så kan jeg få jobb, sier hun.

 

– Hvis de hadde informert meg tidlig om at de ikke har mulighet til å gi ut en fast stilling, så hadde de sikkert tenkt at jeg ikke hadde gitt alt jeg har, og for meg blir det helt feil. Jeg elsker jo jobben min og brenner for det jeg driver med, så selvfølgelig ville jeg vært motivert og gitt 100 prosent uansett, fortsetter «Nora».


 

Å ikke få klare og tydelige beskjeder og kontrakter fra arbeidsgiver kan få de «ansatte» til å tvile på seg selv, selv om det egentlig ikke er årsaken til at det ikke blir en fast ansettelse.

 

– Jeg blir utrolig oppgitt og jeg føler meg brukt. Det setter i gang en tankeprosess om hva jeg muligens har gjort feil, hva var det jeg ikke leverte, har jeg ikke prestert godt nok? Og så viser det seg i bunn og grunn at byrået egentlig ikke hadde økonomi nok til å ta deg inn, og ikke var ærlig på det økonomiske grunnlaget fra starten av, forteller «Nora».

 

LES OGSÅ: 15 skattefrie frynsegoder

 

Reklamebransjen i Norge vs. utlandet

Reklamebransjen i Norge er betydelig mindre enn den er i det store utlandet, der store internasjonale byråer jobber på tvers av landegrensene.

 

I utlandet er er frilansarbeid godt betalt, fordi man som regel ikke mottar feriepenger og lignende fra bedriften. «Nora» mener det er litt andre vilkår innenfor bransjen i Norge.

 

– Av en eller annen grunn er det vanlig i Norge å ikke ta så mye betalt for frilansarbeid, og at man heller skal være takknemlig for at man får arbeidserfaring.


 

– Det er mange arbeidsgivere som prøver seg og vil gi en lav lønn selv om det ikke er din markedspris, men det verste er at de får det til, fordi mange takker ja til hva enn de kan få av arbeidserfaring.

 

– Jeg synes det er synd at man utnytter unge, som ikke vet bedre, som prøver å få seg jobb. Jeg tror det er mange som føler seg lurt, det er mange som ikke tør å ta opp lønnskampen, sier «Nora».

 

Å først lande en jobb som frilanser gjør at man føler seg heldig, og aksepterer den lønnen man blir tilbudt. Dette mener «Nora» gjør at utallige unge og nyutdannede ikke får den lønnen de fortjener.

 

– Jeg kjenner flere som føler seg utnyttet. De har jobbet fast for noen i ett år og har på løpende prosjekter som går over den tiden kontrakten går ut, så det virker som de vil bli satt inn i en fast stilling, også blir de ikke det likevel.

 

SE VIDEO: Alt om rettigheter i deltidsjobb og sommerjobb

 

– Jeg kan jo ikke gjøre annet enn å stole på arbeidsgiveren min

Reklamebransjen svinger økonomisk fordi den er avhengig av kunder, forteller «Nora», og dette har ført til løfter som har blitt brutt.

 

– Jeg ble tatt inn på en tre måneders prøveperiode et sted, og ble egentlig lovet at alt gikk bra og om kjemien var riktig så vil du bli fast ansatt. De informerte at jeg ville få vanlig markedspris i lønn når jeg fikk fast jobb, men akkurat nå må du jobbe frilans som en prøveperiode med mindre lønn, så jeg bestemte meg for å gjøre det.

 

– Jeg kom godt overens med teamet, det var ikke det det sto på, men de kom og informerte meg bare noen uker før, og sa at jeg ikke kunne være der fordi de ikke hadde økonomisk støtte til å ha meg der, forteller «Nora».

 

– Jeg synes det er dårlig gjort å ta meg inn, love meg noe og ende med å gi meg falske forhåpninger som kommer ganske nyutdannet inn i bransjen. Jeg kan jo ikke gjøre annet enn å stole på arbeidsgiveren min.

 

«Nora» håper at noen vil reise seg og sette lys på problemene de unge, nyutdannede møter på i reklame-/mediebransjen.

 

– Når ingen tør å snakke åpenlyst om problemene i bransjen, så blir det veldig vanskelig for andre å ta det opp, og man godtar på en måte vilkårene man jobber under.

 

– Det er et problem som burde bli tatt opp og gjort noe med, for som det er i dag så er det ikke rettferdig for oss unge og nyutdannede, forteller hun.

 

– Jeg håper bransjen vil endre seg, men jeg tror det vil være vanskelig å endre holdningen til alle i bransjen. Kullet mitt er lei og oppgitt av hvordan vi blir behandlet. Jeg er redd det ikke kommer til å endre seg, fordi det er billig arbeidskraft og det fungerer. Konkurransen i bransjen er så stor at man tar det man får. Det er trist, sier «Nora».

 

Som et tips til andre i samme situasjon ønsker «Nora» og informere om dette:

 

– Enhver som søker jobb i reklamebransjen må være bevisst på oppsigelsestid i kontrakten, selv om det er frilans og fortløpende kontrakter, eller at de har satt opp en sparekonto slik at de har noe å falle tilbake på om de plutselig skulle stå uten en jobb, avslutter «Nora».

 

Les mer på Arbeidstilsynets nettsider om hva en arbeidskontrakt skal inneholde.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet