Sindre Bjørnstad (26) og Isak Førre Skogland (25) var lei av skole, men ett fag ved medier og kommunikasjonslinjen på Sandvika videregående skole gav ungguttene friere tøyler.

Det var starten på gründerdrømmen.

– Prosjektet gikk fra å være et fag på skolen, til en genuin hobby og interesse. Tiden gikk, og selskapet begynte å gro røtter. For min del var det aldri et mål å være gründer, det bare ble slik.

– Vi har hatt det veldig gøy hele veien, og nå kan jeg ikke tenkte meg å slutte, forteller Sindre Bjørnstad.

– Det er en stor frihetsfølelse å gjøre noe annet i skoletiden. Vi ble bitt av basillen. Det føltes veldig riktig for oss alle, og så ble det veldig seriøst, forteller Isak Førre Skogland.

Deres første selskap var Mekom AS, et design- og kommunikasjonsbyrå. I 2012 vant Mekom AS flere priser i «Ungt Entreprenørskap» i Akershus og Norge, og fortsatte suksessen etter videregående.

På kundelisten kunne de etterhvert flagge med selskaper som UNICEF og Telenor.

– Vi fikk vårt første kontor i slutten av tredje klasse, og vi fikk et lite adrenalinkick av å drive med noe som var risikabelt. En vanlig jobb for oss hadde nok vært for kjedelig og trygt.

– Det er veldig givende, fortsetter han.

 

Skiftet fra mediebyrå til drikkeselskap

Å drive et medieselskap var en selvfølge etter studieretningen på videregående, men etter ett par år innså Sindre og Isak at de ønsket å skape sitt helt eget produkt, og gikk fra mediebransjen til å skape et drikkeselskap.

– Vi startet et design- og kommunikasjonsbyrå fordi det var det vi kunne, men etterhvert viste det seg at vi ønsket å jobbe med vår egen «greie». Det man merker når man jobber med store selskaper, er at man ikke har så frie tøyler.

– Det er strenge retningslinjer man må følge, og vi ønsket å lage vår egen merkevare, og vårt eget produkt, forteller Sindre.

– Med tiden la vi ned Mekom AS, og flyttet til MESH. Da gikk vi litt mer over til å drive konsulentvirksomhet på fulltid for Telenor. Det ble mer og mer tydelig for oss at vi ønsket å lage vårt eget produkt, fortsetter han.

Idéen utviklet seg etter Isaks foreldre fermenterte den asiatiske téen kombucha hjemme.

– Faren til Isak begynte å fermentere hjemme, og Isak ble bitt av basillen. Han snakket ofte om det i lunsjen, og jeg begynte å tulle med det, forteller Sindre. 

– «Hvis det er så digg som du sier at der, hvorfor begynner vi ikke å selge det?» «Hvor vanskelig kunne det egentlig være?».

– Det startet litt som en spøk. Vi gikk fra å jobbe med design og kommunikasjon til å skulle starte et Kombuchabryggeri. Det er på en måte så fjernt som man får det, sier Isak.

 

Ønsket et sunnere alternativ på markedet

Sindre og Isak er opptatt av helse og og kosthold, og derfor ønsket de at energidrikken skulle være et sunt alternativ på markedet.

– Det er mange positive helsegevinster ved å drikke Kombucha, og vi savnet et sunt alternativ i butikkhyllene, forteller Isak.

En boks med OMBU Våken inneholder bare naturlige ingredienser.

 

Det er laget på te, inneholder koffein tilsvarende en liten kopp kaffe og inneholder halve dagsbehovet for vitamin C. Det er helt uten sukker, og kunstig søtning. OMBU Våken inneholder ingen E-stoffer eller konserveringsmidler.

– Vi fant fort ut at få liker smaken av tradisjonell Kombucha, og at jeg kanskje var litt sær som likte det. Derfor ble målet å skape en Kombucha som mannen i gata kan like, sier Isak.

– Prosessen var lang for å få det både sunt og digg, forteller Sindre.

 

Mer krevende enn forventet

Guttene startet med en plan, men innså fort at de måtte være åpne for endringer. Jo mer de forstod seg på markedet, jo flere endringer ble det i den originale planen.

– Vi visste ikke hvor krevende det kom til å bli. Vi kunne ingenting om denne type produktutvikling, stor-produksjon og regelverk. Vi måtte teste å lære, forteller Sindre.

– Det viser seg at det kan være 100 problemer, vi hadde nok fordelen av å være litt naive og optimistiske. Siden vi ikke hadde gjort dette før så kom det bare ett og ett problem om gangen.

– Da blir det mange små hindre, i stedet for en stor vegg som må brytes gjennom, fortsetter han.

Å være villig til å gjøre endringer i den originale planen, og snakke åpent med erfarne mennesker, har ført at Sindre og Isak står der de er i dag.

– Vi hadde ikke vært der vi er i dag om vi ikke var villige til å endre på den originale planen, det er helt sikkert, sier Isak.

– Når vi ser tilbake på første plan, er vi ganske glad vi ikke gjennomførte den, for det var en dårlig plan. På tidspunktet virket det bra, men i ettertid var det jo ikke det, ler Sindre.

 

Utfyller hverandre

OMBU Våken skulle også ha et design på boksen, og Sindre og Isak møtte flere designere som konstruerte et unikt og kult design på produktet.

– Designet vi endte opp med er en klasse for seg selv, forteller Sindre. Isak har en unik visjon for design. Noe jeg synes så bra ut, kunne Isak le av.

– Når jeg ser tilbake på det så skjønner jeg akkurat hva han mente. Vi utfyller hverandre bra, ler han.

Sindre og Isak har jobbet sammen siden skoleprosjektet i 2012, og har lært å kjenne hverandre godt. Begge har forskjellige sider som har komplimentert hverandre gjennom prosessen.

– Vi har jobbet sammen i mange år, og alt flyter veldig bra. Vi har stor tillit til hverandre. Vi utfyller hverandre på en utrolig god måte. At vi kjenner hverandre såpass godt er en kjempestor fordel, forteller Sindre.

– Økonomi var et problem fra starten av. Vi hadde jo ikke masse kapital å rutte med. Så vi bodde hjemme og jobbet døgnet rundt, for å realisere visjonen vår. Å ha så mange problemer, utfordringer og lite penger kan tære på et forhold.

– Heldigvis er vi de vi er, og alt har gått veldig rolig for seg. Vi ser løsninger i stedet for problemer, fortsetter han.

 

Prosessen – fra idé til ferdig produkt

Etter ett og et halvt år med brukertesting og planlegging ble det presentert til investorer. Telemark kildevann så potensialet i produktet og 24-åringene.

– Kunnskapen vi ikke hadde, kunne Telemark kildevann bistå med. Med et fullt team, som også så potensialet i produktet og oss, begynte vi med å presentere det for distributører.

– Vi signerte med Multibev, og når det var i orden, kunne vi presentere det for handelen, forteller Isak.

OMBU våken kom ut i butikkhyllene i 2019, og er å finne på 7-Eleven, Deli de Luca og Normal i hele landet. Joker og Spar i bykjernene og snart Rema 1000, og Meny i Osloområdet.

– Vi lanserte i september i fjor, og i år har vi planer om flere smaker innen våken-serien, og et splitter nytt produkt under OMBU-merkevaren.

 

Kommer med nye produkter i 2020

Kombucha er originalt en sukret, fermentert te med lette bobler. Teen har vanligvis en sterk eddik lukt og smak, i tillegg til sukker, og dette har gründerne jobbet hardt for å få fjernet.

– Vi er veldig opptatt av å lytte til andre. Vi var ikke så opptatt av hva vi selv synes var bra, men det var viktig å høre med andre. For folk flest kan smaken av Kombucha være sær, selv med vår versjon, men vi jobber hardt med å gjøre produktet enda bedre.

– Vi gir oss aldri på smak, forteller Isak.

Sindre og Isak jobber konstant med utvikling av nye produkter, og har flere spennende prosjekter på gang.

– Vi skal relansere smakene vi har, men med en oppdaterte versjon. Vi har jobbet med noen av verdens beste på å gjøre smakene enda mer «kommersielle». I tillegg til å lansere den nye smaken med fersken, sier Isak.

De nye og forbedrede smakene av OMBU Våken vil bli å finne i butikkenes hyller allerede i midten av juni, og i løpet av september vil alle utsalgsstedene ha fersken-smaken.

– Vi har jobbet med en et nytt produkt i en større forpakning, den skal være svært lettdrikkelig. OMBU Våken er en liten energibombe, men vi ønsker også noe som er mildere på smak.

– 
Helse og funksjon er fortsatt i sentrum, fortsetter han.

– Det er dags for at noen kommer inn å lager et bedre alternativ innen vitaminvann. Vi ønsker ikke å lage det på pulver, slik konkurrentene våre gjør, med tanke på at man mister den friske og naturlige smaken, sier Sindre.

– Det nye produktet er noe som er innovativt i det norske markedet, det er et fiber infusert vitaminvann, sier Isak.

– Det bidrar til å dempe sulthetsfølelse, stabilisere blodsukkeret, i tillegg til andre helsefremmende effekter fiberet og de andre vitaminene i produktet inneholder.

 

Å kunne være sin egen sjef

Siden de var 17 år gamle har Sindre og Isak vært sine egne sjefer. De trives godt i kunne kontrollere hverdagen selv, men har mye ansvar.

– Det å kunne kontrollere hverdagen som man vil, og jobbe med noe man brenner for, er utrolig positivt og givende.

– 
Naturlig nok har vi hatt mange utfordringer og mottatt mye kjipe nyheter, men det lærer man å sette pris på, fordi man får testet seg selv i å finne nye løsninger, forteller Sindre.

– Man er ikke ferdig på jobb klokken 17:00, og det er ikke tid for mye ferie, men alt i alt føler jeg mulighetene og fordelene overgår hindringene og utfordringene, fortsetter han.

 

Begge legger trykk på at den jobben de gjør er noe de brenner for, og som de anser som en hobby og livsstil, i stedet for jobb.

– Å være gründer er en livsstil. Er man glad i det stabile, så er nok ikke det å være gründer noe for deg.

– 
Det er risikofylt og krevende, med store svingninger. Vi holder alltid hodet kaldt, men det blir på en måte en ekstremsport, forteller Isak.

Ansvaret de har overfor bedriften, investorer, og kunder kan være tungt, og det er viktig å ha kontroll så godt det lar seg gjøre.

– Å være gründer er veldig givende, og til tider frustrerende. Det er mye ansvar, du gambler ikke bare med dine egne penger, men investorer sine også.

– Du bruker tiden til andre, og man føler ansvar for at det også skal lykkes. Går dette dårlig, har ikke jeg jobb i morgen, sier Sindre.

 

Ønsker du å bli gründer?

Etter å ha jobbet som gründere i nesten ti år, har Sindre og Isak mange gode tips til andre som vurderer en gründer-karriere.

– Det kommer veldig an på hva man ønsker å gjøre. Det er smart å gjøre det med noen, for det er morsommere å dele gledene og nedturene sammen med noen.

– 
Det er viktig å ha noen å få innspill fra, som kan løfte deg opp i vanskelige tider, sier Sindre.

Han anbefaler ikke å starte en bedrift med folk man ikke kjenner så godt.

– Alle kan være ålreite når noe går bra, men det er viktig å ha noen som er bra selv i vanskelige tider. Det er de som lykkes i krevende perioder som vil lykkes på lang sikt, sier han.

Isak ønsker å legge trykk på at penger ikke burde være hovedfokuset når man starter sin egen bedrift.

– Det er viktig at penger ikke er målet, men at du driver med noe du brenner for. Det må være gøy og givende. Å være gründer er ikke en vanlig jobb, det er en livsstil som krever enormt mye jobb, forteller han.

– Slik verden er i dag, kan du tjente penger på hva som helst. Pengene kommer hvis du lykkes innenfor det du driver med. Å ha penger som mål blir feil drivkraft, legger Sindre til.

Å hemmeliggjøre idéen din kan gjøre at du tryner på dørstokken, mange har feilet før deg.

– Lær av dem, sier Sindre.

 

Muligheter, utfordringer og høydepunkt

Jobben Sindre og Isak har gjort så langt har gitt utallige muligheter og utfordringer, men ikke minst mange minnerike høydepunkt. 

– Vi får møte mange spennende personer og miljøer. Vi lever ikke kjedelige liv. Vi får gjøre det vi har lyst til, ingen forteller oss hva vi skal gjøre. Hvis vi har lyst til å gjøre noe så kan vi hoppe i det.

– Det er mye ansvar og glede i å være sin egen sjef, sier Isak. 

– Vi har det bra med jobbhverdagen vår, og psykisk føler jeg meg fri og stolt over å ha fulgt drømmen min, fortsetter han.

Utfordringene de har møtt på har ikke vært lette å takle, men motivasjonen har vært på topp, og de gir ikke opp drømmen.

– En av de aller største utfordringene er å ha et sukkerfritt Kombucha-produkt, uten kunstig søtning.

– 
Vi bruker ingredienser som er svært nye for Mattilsynet og andre, og det har bydd på utfordringer for å få produktet på markedet, sier Sindre.

– Bare å lage etiketten på produktet viste seg å være en utfordring. Alt som skal på boksen trenger både beskrivelse og formulering for hvert eneste ord.

– Det var utrolig mange regelverk vi ikke hadde kjennskap til, fortsetter han.

 

Isak forklarer at å komme seg fra «a» til «å» har vært som å legge en stor og vanskelig kabal. Vedlikehold og oppfølging av alle, også etter produktet er i butikken, har vært viktig.

– En utfordring som har strukket seg over tid er å få kabalen til å gå opp. Selv om produktet er inn til kjedene, betyr ikke det at alt er ferdig, alt skal følges opp.

– 
Kontinuerlig må man olje motoren, for det er alltid noe som krever ekstra arbeid for at det skal gå rundt, sier han.

Høydepunktene har vært mange, men å se produktet de har jobbet med i flere år endelig komme til live, var det aller største.

– Høydepunktet for meg hittil var første gang jeg så noen drikke OMBU, som jeg ikke kjente. Jeg så en yrkessjåfør drikke OMBU, og det var en god følelse. Det er gøy, smiler Sindre.

– Jeg kan ikke nevne kun ett høydepunkt, for det er så mange fra start til slutt. Å holde produktet i hånda for første gang, og kunne åpne det var helt fantastisk, forteller Isak.

Sindre sier seg enig.

– Å se produktet i hyllene på butikken var en deilig følelse, legger han til.

Nå gleder de seg til de nye smakene blir å se i butikken, og er spent på hva fremtiden vil bringe.

– Jeg drikker det hele tiden. Det er så digg å vite nøyaktig hva som er oppi det jeg drikker. Så slipper jeg å dårlig samvittighet for hva jeg gjør med kroppen min.

– Vi gleder oss ordentlig til de nye smakene kommer i butikken, for de er sinnsykt gode. Endelig føler jeg vi har klart å lage Kombucha som smaker brus, sier Sindre.