(StudentTorget.no):
Det finnes ingen regler i kunst og kreativitet – er det ikke det man sier? Det finnes kanskje ingen absolutte regler når det kommer til fotografering, men likevel finnes det en del grep som garantert vil løfte nivået på bildene vi tar med mobiltelefonene våre til daglig. Nå til dags har dessuten teknologien kommet så langt, at så å si alle har muligheten til å produsere bilder av teknisk akseptabel kvalitet, direkte på mobiltelefonene sine. Det at man «bare» bruker mobilen til å ta bilder, er dermed ikke lenger en god unnskyldning for å stadig ta dårlige mobilbilder.
Unngå kun stående format
Etter kamera-mobilene virkelig gjorde sitt inntog, har hele verden blitt oversvømt av digitale bilder i stående format. Denne trenden er en slags «latskapens estetikk», da mange tar mobilbilder i stående format, simpelthen fordi man slipper å bruke ett halvt sekund på vende mobilen til liggende posisjon.
Nå har det seg slik at veldig mange motiv egentlig gjør seg mye bedre på bilder i et liggende format. Når man tar bilder av et motiv, hvor de horisontale formene er dominerende, vil bildet som regel bli estetisk bedre om man fotograferer i liggende format. En klar oppfordring er dermed å vurdere å bruke ett halvt sekund ekstra på å legge mobilen sideveis i hånda før man tar bildet.




Noen ganger passer det stående formatet dog best til motivet. Men, det er et poeng å ta bildet stående format fordi det komplimenterer motivet, snarere enn ut av latskap. I motiv dominert av loddrette former/linjer, kan stående format være det beste valget.


Når man tar bilder av personer, kan ofte de nærmere portrettbildene gjøre seg i stående format da den relativt loddrette personen er hovedmotiv. Går man derimot lengre unna personen(e), er det ofte et godt valg å bytte til liggende format. Da passer formatet bedre med den flate bakken/horisonten. Samtidig slipper man å få med masse irrelevant informasjon under og over personen (bakke og himmel), og får heller med noe av det mer relevante miljøet rundt.


Grunnleggende komposisjon
Ikke la deg skremme av fjonge ord som «komposisjon»! Med dette mener vi bare at man skal legge litt konsentrasjon i å «ramme inn» motivet på en balansert og meningsfull måte. Pass spesielt på at det ikke er veldig store mengder «luft» over motivet, og at motivet ikke er «klemt inn» mot én av sidene i bildet (så lengde dette ikke er et kreativt og bevisst valg).




Med tanke på grunnleggende komposisjon, kan vi legge til at det gjør seg veldig å passe på at man holder kamera noenlunde i vater når man tar bildet. Dette er en sånn subtil og enkel ting, som kan skille på om bilder blir oppfattet som «bra», eller skikkelig «amatørmessige».


Tenk kjapt over bruk av vinkler
Når man tar bilder, er det alltid «safe» å velge en nøytral «rett på-vinkel». Man kan imidlertid enkelt og bevisst forsterke uttrykket i bildet ved å bruke ulike vinkler – både i høyden og sideveis.
Når det kommer til bruk av vinkler fra ulik høyde kan vi, for enkelhets skyld, dele inn bilder i tre kategorier: undervinklet, nøytralt vinklet (øyehøyde) og overvinklet. Tar man bilde av motivet fra en lav vinkel (undervinklet), vil objektet/subjektet i høyere grad fremstå som «mektig», sterk eller innflytelsesrik. Tar man et bilde på nøytral høyde, vil motivet verken fremstå «sterkt» eller «svakt». Tar man bilde ovenfra, vil objektet/subjektet i høyere grad fremstå som «underlegen», liten, uskyldig og kanskje «svak».



Vi kan, i tillegg til høydevinkling, gjøre aktiv bruk sideveis vinkler. I mange tilfeller gjør det seg mye bedre å ta bilde av motivet litt på «diagonalen», snarere enn rett forfra. Dette er spesielt gjeldende når man fotograferer ulike objekter og «ting», da den tredimensjonale formen ofte synes bedre fra en diagonal vinkel. Kombiner gjerne en vinkel tatt både på diagonalen, og fra ganske lav høyde, for å få et mye spenstigere resultat enn ellers!




For de som finner bruk av vinkler interessant, kan vi nevne at å bruke en intendert svært skjev vinkel – såkalt «Dutch-angle» – kan være veldig effektfullt. Om man bruker dette grepet, er det viktig å passe på at man gjør vinkelen så skjev at det ikke er noen tvil om at det er intendert. Om man er forsiktig med den skjeve vinkelen, ser det bare ut som om man ikke får til å holde kamera i vater.


Vinkler handler også om personlig preferanse, så her er det bare å leke seg og prøve seg fram. Etter hvert finner man de vinklene man liker best til ulike typer motiv!
Eksponer i forhold til hovedmotivet
Dette punktet er en bauta når det gjelder mobilfoto-tabber som enkelt kunne blitt unngått. Når vi eksponerer – det vil si hvor lyst eller mørkt vi justerer bildet – er det et stort poeng å passe på at det viktigste i bildet er riktig eksponert. I et bilde av en person, er dette typiske ansiktet. Pass på at ansiktet (eller hovedmotivet) verken er for mørkt eller for lyst. Det er av mindre viktighet om andre deler i bildet – for eksempel himmelen eller bakken – blir i overkant lys eller mørk.



Om man skal få eksponert skikkelig, må man selvfølgelig bruke en kamera-app som tillater å eksponere manuelt. Apper som Snapchat (som bare eksponerer automatisk) gjør det dessverre svært vanskelig å få tatt riktig eksponerte bilder. Når man bruker auto-eksponering på mobiltelefoner er det veldig typisk at mobilen eksponerer selve motivet for mørkt, da mobiltelefonen prøver å unngå at den lyse himmelen blir utbrent/hvit. En hvit himmel er dog ikke så farlig, så lenge motivet/ansiktet som skal ha fokus er riktig eksponert.
Enkel korrigering og redigering
Man kan bruke en enkel bilderedigerings-app til å korrigere feil i komposisjon, eksponering og annet. Ble ansiktet til subjektet for mørkt eller lyst, er det gode sjanser for at man kan redde inn bildet ved å korrigere eksponeringen i etterkant. På samme måte kan man eksempelvis få bilder helt i vater i etterkant ved å rotere og beskjære litt.
Vi kan også legge til effekter som forsterker hele uttrykket i bildet. Med «effekter» mener vi, i denne omgang, ikke Snapchat-filtre som forvandler ansikter til flyvende iskrem, hunder eller lignende. Her snakker vi om tekniske grep vi kan gjøre for å forsterke uttrykket i bildet. Ser bildet «flatt» og kjedelig ut? Legg på litt mer kontrast og fargemetning!


Vil du gi bildet en klassisk «vintage-feel»? Dra ned fargemetningen, og legg til litt av den ikoniske gulaktige sepia-fargen. Her er det bare oppfinnsomheten og kreativiteten som setter grenser!


Eksempler på bilderedigerings-apper man kan bruke kan være Adobe Lightroom eller Snapseed – alternativt inneholder Instagram overraskende bra funksjonalitet til bildebehandling. OBS! Bruk effekter med måte. Få ting ser så ille ut som effekter som går helt over styr, eller Instagram-filtre som kaprer motivets oppmerksomhet!


Opplev fotogleden med mobilen!
Vi har nå gått kjapt igjennom noen svært enkle grep som kan løfte alle og enhver sine mobilbilder fra karakter F, til minst en B+! Vi har bare gått igjennom toppen av isfjellet med fotografiske virkemidler, men de omtalte temaene er noen av de aller viktigste når det gjelder mobil-fotografering.
For de som etter hvert føler seg klare til å ta mobil-fotograferingen et hakk videre (uten å måtte kjøpe et dyrt kamera), kan det nevnes at man kan kjøpe billige linser som man kan feste utenpå mobilens innebygde kamera. På denne måten åpner det seg opp en ny verden av ulike brennvidder (altså alt fra vidvinkel til telefoto-perspektiver), som de ivrige mobilfotografene kan bruke sammen med alle de andre virkemidlene! Slik blir mobilfoto-mulighetene nærmest endeløse – på et svært studentvennlig budsjett.


Neste gang noen legger skylden for sine dårlige bilder på mobiltelefonen, er det altså helt innenfor å være litt kritisk. Alle kan ta gode bilder om de legger inn en liten innsats. Husk at fotografering, i først rekke, handler om de kreative valgene man gjør som person – ikke om utstyr og tekniske spesifikasjoner!